Suomalainen, ruotsalainen ja tanskalainen – Yksittäisistä havainnoista ei voi vetää koko kansaa koskevia johtopäätöksiä

”Ihan varmasti ruotsalaistenkin joukossa on kirveellä veistettyjä ja juuttien seassa sosiaalisesti introvertimpia”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Ihan varmasti ruotsalaistenkin joukossa on kirveellä veistettyjä ja juuttien seassa sosiaalisesti introvertimpia", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Suomalainen, ruotsalainen ja tanskalainen lapsiperhe matkustivat perhehotelliin Kreetalle. Kesäinen lämpötila suosi isyysloman viettäjää (allekirjoittanut) ja naapurihuoneiston komean ruotsalaismiehen tarjoama silmänilo suosi vaimoani. Joka aamu hän jaksoi tehdä vatsalihasliikkeitä pihaterassilla ja tervehtiä pidättyväisen ystävällisesti. Kaunis oli hänen vaimonsakin. Ja huolehtivainen.

Aamusta iltaan hän luki satuja ja lauloi pienille lapsilleen. Hotellin humputtelupuolella ei heitä näkynyt kertaakaan. Ruotsalaiset eivät ole meitä edellä vain euroviisuissa, suvaitsevaisuudessa ja taloudessa vaan ihan kaikessa muussakin, ajattelin.

Tanskalaiset puolestaan puhuivat yhtä epäselvästi kuin aina ennenkin. Jokainen mies näytti Silta-sarjan tanskalaiselta rikospoliisilta Martin Rohdelta suurpiirteisesti ja suurieleisesti lapsikatraalleen viittoillen. Kaikki naiset nauroivat eläväisesti ja mukulat kirmasivat vilkkaasti ja äänekkäästi altaasta toiseen. Heistä todella oli kasvamassa reippaita ja sosiaalisia eurooppalaisia.

Itsekin rohkaistuin ottamaan kontaktia juutteihin. Huikkasin eräälle perheenisälle hotellin ravintolassa, että Tanska oli juuri voittanut Britannian 9-0 MM-kisoissa. Hän vastasi, että ohhoh ja kysyi heti perään, että mistäs kisoista muuten puhuinkaan. Vastasin, että tietenkin jääkiekon MM-kisoista. Hän naurahti, että hieno homma, mutta ei rehellisyyden nimissä edes tiennyt sellaisten kisojen olevan käynnissä. Vain jalkapallolla oli jotain väliä. Sen jälkeen hän hehkutti Teemu Pukkia niin vuolaasti, että hetken aikaa tunsin olevani jälleen samalla planeetalla urheilukeskustelussamme.

Mitä meistä suomalaisista oikein maailmalla ajatellaan? Siitä kertovat jutut päätyvät mediassa usein luetuimpien listoille. Olemme uteliaita itsestämme, mutta ei yksittäisistä havainnoista voi vetää koko kansaa koskevia johtopäätöksiä. Ihan varmasti ruotsalaistenkin joukossa on kirveellä veistettyjä ja juuttien seassa sosiaalisesti introvertimpia. Onhan?

Yhden yhdistävän huomion uima-altaalla kuitenkin tein. Suurimmalla osalla pikkulapsiarjen pyörteissä elävistä varhaiskeski-ikäisistä perheenpäistä oli jokin tatuointi ihollaan. Oli tribaaleja, aforismeja, lasten nimiä ja heidän kädenjälkiään. Meitä kokonaan musteettomia oli vain muutamia. Nykyään erottuukin sillä, ettei tatuointeja ole. Onneksi ei aikanaan tullut mentyä halpaan!

X