Vakavasti sairastuneiden puheenvuorot pysäyttävät kuuntelemaan – ”Elämä voi olla moninaista, vaikka sen aikainen päättyminen olisikin tiedossa”

”Sairastuneet saavat ihmiset myötäelämään ja suhtautumaan omiin terveisiin päiviin entistä arvokkaammin”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Sairastuneet saavat ihmiset myötäelämään ja suhtautumaan omiin terveisiin päiviin entistä arvokkaammin", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Reijo Taipaleen komea ääni vaikeni lopullisesti huhtikuun lopulla. Harvasta esiintyjästä voi sanoa ihan tosissaan, että tämä oli legenda jo eläessään. Reijo Taipaleen kohdalla siinä ei ollut yhtään liioittelua. Hänet myös palkittiin Seuran kautta aikojen ensimmäisellä Elävä legenda -palkinnolla viisi vuotta sitten.

Pitkään sairastelleen Taipaleen Anita-vaimo kertoi miehensä viime kuukausien elämästä Viva-lehden haastattelussa. Aluksi he pitivät vakavan muistisairauden vain lähipiirin tietona. Lopulta hänen vointinsa heikkeni nopeasti. Se yllätti perheen, vaikka kuinka olisi valmistautunut luopumaan.

Viime aikoina olemme saaneet lukea monien vakavasti sairastuneiden haastatteluita sekä kuvauksia läheisensä menettäneiden viimeisistä yhteisistä hetkistä. Ex-kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kertonut avoimesti mahasyöpänsä uusiutumisesta. ”Vaikka elämäni loppuu nyt, ei minulla ole sellainen olo, etten olisi ehtinyt elää”, hän kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa.

Myös kirjailija Leevi Lehto kertoi HS:ssä kuolemaan johtavasta MSA-taudistaan. ”Tammikuussa 2016 pelasin vielä sulkapalloa. Ajattelin, että pitääkö munkin myöntää olevani burnoutissa, kun olen niin väsynyt. Sitten huomasin syödessäni, että vasen käsi ei kuljeta haarukkaa moitteettomasti.”

Puheenvuorot tarjoavat ikkunan maailmaan, jota on aiemmin voitu pitää tabuna. Elämä voi olla moninaista, vaikka sen aikainen päättyminen olisikin tiedossa.

On ollut aikoja ja kulttuureita, joissa vakavasti sairastunut on saatettu viedä piiloon ”pois silmistä” odottamaan kuolemaa.

Nyt he ovat esillä jakamassa tietoa sairauksista, jotka voivat iskeä kenen tahansa kohdalle. He saavat ihmiset myötäelämään ja suhtautumaan omiin terveisiin päiviin entistä arvokkaammin. He palauttavat myös uskon inhimillisyyteen jopa verkkokeskusteluissa. Ärhäkimmätkin nettikommentoijat ymmärtävät, milloin viimeistään pitää kunnioittaa toisen puheenvuoroa.

Sairauksista kertomisen avoimuus on lisääntynyt sosiaalisen median myötä. Osa haluaa kertoa taistelustaan ja arjestaan sanoin ja kuvin. Miltä näyttää, kun käydään sädehoidoissa. Miten kivut ja väsymys voivat vaientaa viikoiksi.

He tarjoavat mahdollisuuden vertaistukeen niillekin, jotka haluavat pitää sairastumisen vain omana tietonaan.

X