Suomalaiset taistelevat Isisiä vastaan Syyrian kurdien YPG-joukoissa: ”Erdoganin kannattajat lähettäneet tappouhkauksia”

Seura haastatteli kahta suomalaista, jotka sotivat Syyriassa Isisiä vastaan Kurdistanin itsenäisyyttä ajavan YPG-liikkeen riveissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaista armeijahuumoria Syyriassa. Isisin logon päälle on kirjoitettu "Daesh hajoaa aamuihin". @BAGOK KULLERVO

Seura haastatteli kahta suomalaista, jotka sotivat Syyriassa Isisiä vastaan Kurdistanin itsenäisyyttä ajavan YPG-liikkeen riveissä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Taistelijanimeä Bagok Kullervo käyttävä suomalaismies pahoittelee, ettei soittaminen juuri nyt onnistu, koska pääsy langattomaan verkkoon on rajallinen.

”Ollaan tällä hetkellä Raqqan operaatiossa ja tultiin eilen viettämään vapaapäivää Hasakeen, kristittyjen alueelle. Lähdetään just takaisin Raqqaan”, hän viestittää.

Kantasuomalainen Kullervo on sodassa ensimmäistä kertaa. Ennen lähtöään Syyriaan hän opiskeli kirjallisuutta ja teki kokin töitä.

”Siviiliammattitaidosta oli sellainen hyöty, että kerrankin italialaiset jäsenemme eivät valittaneet ruoasta!”

Kullervon ryhmän muilla jäsenillä on aiempaa sotilastaustaa tehtävien vaarallisuuden vuoksi. Taistelutilanteessa vihollinen on ollut lähimmillään seinän takana.

”Johdan joukkueen eturyhmää eli raivausryhmää, jolle on annettu lempinimi Space Invaders. Etenemme joukkueen kärjessä. Ryhmäni hyökkää ja valtaa rakennuksia Isisin alueella. Raivaamme vallatut rakennukset miinoista ja autamme pitämään asemat, joita olemme vallanneet enimmillään viisi yhdessä yössä”, Kullervo kertoo.

Joukkueeseen kuuluu italialaisia, espanjalaisia, amerikkalaisia ja kaksi suomalaista. Heistä toinen on Ariêl Servan. Kukaan YPG:n ulkomaalaistaistelijoista ei esiinny oikealla nimellään, turvallisuussyistä.

Uhrit unohtuvat

Kullervon kertomusta ei pysty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. Hänen osallisuutensa Yhdysvaltojen tukeman YPG:n toimintaan käy kuitenkin ilmi järjestön omista kuvista ja videoista. Ammatti ja ikä täsmäävät Reserviupseerikoulun kurssimatrikkelin tietojen kanssa.

Kullervo kertoo tulleensa Syyriaan helmikuussa ja selvinneensä toistaiseksi ilman haavoittumisia. Lähellä on ollut useamman kerran.

”Joukkueessamme ollaan selvitty vain haavoittuneilla. Tunsin pikaisesti Rodin, Demhatin ja Soron, jotka kaatuivat kesäkuun alussa Raqqassa. Osa joukkueemme jäsenistä oli heidän ystäviään”, Kullervo kertoo.

Amerikkalaisen Demhatin kaatuminen uutisoitiin New York Timesissa. Demhat eli Robert Grodt oli kalifornialainen kansalaisaktivisti, joka osallistui Occupy Wall Street -mielenosoituksiin New Yorkissa 2011. Sotilaskoulutusta hänellä ei ennen Syyriaan tuloa ollut.

Muista Kullervon mainitsemista kaatuneista myös Rodi oli amerikkalainen, Soro taas britti. YPG:n riveissä taistelevien ulkomaalaisten määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

”Vaihtuvuus tuntuu olevan varsin suurta, joten tarkkaa lukua on vaikea sanoa. Olen kuullut veikkauksia tyyliin 200–300, mutta tämä on täysin länkkäreiden omaa spekulaatiota”, Kullervo kertoo

YPG:n ilmoittamien tietojen mukaan länsimaisia kaatuneita on ainakin parikymmentä.

”Lehdissä kirjoitetaan voitoista, ei uhrauksista, joita nuo voitot vaativat. Paikan päällä tilanne näyttää erilaiselta. Meille Raqqalla on toinenkin nimi, Meatgrinder eli Lihamylly”, Kullervo viestittää.

”SDF:n kuvassa näkymä läntisistä asemista Daeshin puolella. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että tuo ei ole miellyttävä näky. Tätä on Raqqa”, kirjoitti Bagok Kullervo Twitterissä. @BAGOK KULLERVO

 

Siviiliuhrien määrä Raqqassa on huomattava. Maataisteluiden lisäksi niitä ovat saaneet aikaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sekä Venäjän ja Syyrian hallituksen pommitukset.

”Ilmapommitusten ja tykistökeskitysten määrä on jäätävä, erityisesti Raqqan keskustassa. Siviilit odottavat, että linjamme ovat tarpeeksi lähellä heitä ja pakenevat linjoihimme päivällä. Joukkueemme vapauttamilta alueilta evakuoitiin yli 500 siviiliä. Kaikki eivät selvinneet perille. Osa käveli Isisin miinoihin. Myös Isisin tarkka-ampujat tappavat pakenevia siviilejä”, Kullervo kertoo.

Öcalanin opetuslapset

YPG:n riveihin värväytyneistä länsimaalaisista huomattavan monet ovat poliittiselta vakaumukseltaan vasemmistolaisia tai anarkististeja.

Liike ajaa turkkilaisen Kurdistanin työväenpuolueen eli PKK:n johtajan, Abdullah Öcalanin ideologiaan perustuvaa konfederalismia, johon kuuluvat itsehallinto, demokraattinen päätöksenteko ja naisten aseman parantaminen. Naisilla on YPG:ssä tärkeä rooli, ja he toimivat myös taistelutehtävissä.

Syyrian Kurdistanin YPG ja Turkin PKK ovat aatteellisesti lähellä toisiaan. Kullervon kanta Kurdistanin asemaan on selkeä.

Huhtikuussa hän kirjoitti Twitterissä, että Pohjois-Syyriassa ei käydä vain sotaa Daeshia vastaan, vaan toteutetaan Apon (Abdullah Öcalanin) ideologiaan nojaavaa vallankumousta.

”Tuen kurdien itsenäisyystavoitteita. Turkissa kurdialueet ovat armottoman sorron kohteena. Tilanne ei nähdäkseni tule maan hallinnon osalta paranemaan nyt, kun maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on lujittanut valta-asemansa diktaattorin elkein. Tilanteessa voi nähdä yhtäläisyyksiä Suomen historiaan, olimmehan myös me vieraan vallan alla”.

Kullervo on saanut tappouhkauksia sosiaalisessa mediassa. Ne eivät ole tulleet Isisiltä vaan Turkin hallinnon kannattajilta.

”Suomessa asuva toivoi minun kuolevan Isisin käsissä. Turkista käsin luvattiin tappaa. En pidä tuota uhkailua minään. Turkkilaisen fasistisen Grey Wolves -ryhmän kannattajat ovat lähettäneet myös joukkueemme komentajalle tappouhkauksia ja kuvia Isisin tappamista ja häpäisemistä YPG-sotilaiden ruumiista.”

Antifasistit aseissa

Monet YPG:n länsimaiset taistelijat kantavat hihassaan Antifan eli antifasistisen liikkeen tunnusta, jossa on punainen ja musta lippu.

Huhtikuussa Kullervo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa poliittisesti vasemmistolainen. Nyt hän vastaa kierrellen kysymykseen Antifa-liikkeen ja YPG:n suhteesta.

”Minulla ei ole suhdetta Suomen Antifaan. Kansainvälinen Antifa ei tue YPG:tä eikä päinvastoin. Joukkueellamme ei ole koskaan ollut ulkopuolista poliittista agendaa”, hän vakuuttaa.

Mutta minkä vuoksi Antifan puna-musta lippu on tikattu länsimaisten YPG-taistelijoiden univormuihin? Se löytyy myös Kullervon hihasta, YPG:n punatähtitunnuksen rinnalta.

”Joukkueemme nimi oli aikaisemmin Antifa. Nimi heijasti tuolloisten jäsenten poliittisia kantoja. Myöhemmin nimi muutettiin YPG Internationaliksi jäsenten äänestyksellä, koska nimenä Antifa ei enää edustanut jäsenten maailmankatsomusten monimuotoisuutta”, Kullervo sanoo.

Maailmankatsomukseltaan monimuotoinen kansainvälinen joukko militantteja kuitenkin taistelee Isisiä vastaan jyrkän linjan vasemmistolaisen liikkeen tunnusten alla.

”Ei ole minun paikkani sanoa, miten paikallisten tulisi yhteiskuntansa järjestää, kunhan demokraattiset arvot toteutuvat. Tulin ensisijaisesti taistelemaan Daeshia vastaan”, Kullervo jatkaa.

Kotiinpaluu

Kullervo kertoo ikävöivänsä kotimaataan ja läheisiään. Paluu Suomeen on suunnitelmissa, kun Isis on lyöty Syyrian kurdialueilla.

”Uskoisin operaation kestävän vielä vähintään pari kuukautta, vaikea sanoa tarkemmin. Vaikka sotilaana täällä olen, niin en siitä erityisemmin nauti. Olen nähnyt liikaa. En erityisemmin pelkää oman henkeni puolesta, mutta pelkään läheisteni puolesta Suomessa ja alaisteni puolesta täällä.”

Kullervo kertoo joukkueensa italialaisen komentajan haavoittuneen viimeisimmässä operaatiossa.

”Vetäydytään Raqqasta hetkeksi, toivutaan ja koulutetaan. Parin viikon päästä lähdetään takaisin.”

Reitistään Syyriaan Kullervo ei suostu kertomaan mitään.

”Sen voin kertoa, että yllättävän helposti se käy. Suomeen paluunkin suhteen on alustava reittisuunnitelma”, Kullervo sanoo.

Tavoitteena on jatkaa kirjallisuuden opintoja. Toistaiseksi kotimaan viranomaiset eivät ole kyselleet perään.

”Saa nähdä. Otan kotiin palattuani ihan oma-aloitteisesti heihin yhteyttä, jos haluavat jotain kysyä”, Kullervo kertoo.

Värväystä netissä

YPG:n vierastaistelijoita, kolmas vasemmalta Bagok Kullervo, hänen oikealla puolellaan Ariêl Servan. @YPG INTERNATIONAL

Bagok Kullervon ryhmään kuuluva toinen suomalaissotilas Ariêl Servan kantaa univormunsa hihassa Suomen lippua. Sodassa IsisIsisiä vastaan hän kertoo olevansa

toista kertaa.

”Vuonna 2015 olin neljä kuukautta Irakin kurdien Peshmergan mukana taistelemassa Kirkukissa ja Sengalissa”, hän viestittää.

Servanin päätökseen Syyriaan lähdöstä vaikutti työskentely suomalaisessa vastaanottokeskuksessa, mutta lopullinen motiivi oli sotakokemus Irakin Kurdistanista.

”Minusta olisi hyvä, että Kurdistan saisi itsenäisyytensä. Tämä on vain poliittisista syistä hankalaa saavuttaa”, Servan jatkaa.

Poliittisuudestaan Servan on Kullervoa suorapuheisempi.

”Antifa-tunnuksen kantaminen on argumentoitavaa sikäli, että me kaikki YPG:ssä taistelemme fasistista organisaatiota vastaan.”

Servan vakuuttaa YPG:n vapaaehtoisten taistelijoiden olevan mukana omasta halustaan ja että ketään ei värvätä ulkopuolelta.

Se, mitä Servan tällä tarkoittaa, jää hämäräksi. Nopean nettihaun perusteella YPG näyttää värväävän vierastaistelijoita täysin avoimesti.

YPG Internationalin sivulla annetaan englanninkieliset ohjeet. Taistelijoiksi haluavien tulee lähettää sähköpostia alla annettuun osoitteeseen. Turvallisuussyistä suositellaan suojattua sveitsiläistä sähköpostipalvelua, jonka linkki tarjotaan kylkiäisinä.

Kaatuneet Isis-taistelijat

YPG:n taistelijat löysivät Isisin jäljiltä passin paratiisiin. @YPG INTERNATIONAL

Ariêl Servan kertoo olevansa entinen Suomen puolustusvoimien ammattisotilas. Varusmiespalveluksen jälkeen hän työskenteli puoli vuotta sopimussotilaana kouluttajana.

YPG:ssä Servan toimii tukiampujana, jonka tehtävänä on tukea jalkaväkijoukkueen etenemistä ampumalla rynnäkkökiväärin kantaman ulkopuolella oleviin kohteisiin.

”Maalit pyritään priorisoimaan tärkeysjärjestyksessä: vihollisen tarkka-ampujat, johtajahenkilöt ja tukiaseet.”

Ryhmä toimii useimmiten yöaikaan, jolloin Servan arvioi pystyvänsä valonvahvistinta käyttäen havaitsemaan kohteen 300 metrin päästä.

”Käytössäni on kaksi asetta eri tehtäviin, M16A4-rynnäkkökivääri ja puoliautomaattinen SVD-63-kivääri eli Dragunov, jonka tarkkuus riittää päiväsaikaan 500 metriin asti”, Servan kertoo.

Entä osumat, kuinka paljon niitä on?

”Osumia on oletettavasti muutamia. Aiheutettuja tappioita on hankala varmistaa, koska Isis pyrkii evakuoimaan omat kaatuneensa”, Servan kertoo.

Lue myös:

Tutkija: ”Turkki suosii Isisiä ja antaa sille aseapua”

Onko vierastaistelijalla paluuta Suomeen?

YPG:n länsimaiset taistelijat käyttävät tunnuksenaan Antifan lippua. Kuvassa myös kasvonsa peittänyt Ariêl Servan Suomen lippu hihassaan. @YPG INTERNATIONAL

Lähi-idän sotiin on Suomesta lähtenyt sekä maahanmuuttajataustaisia että kantasuomalaisia vierastaistelijoita.

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen kertoo, ettei suomalaisten osallistuminen sotatoimiin ulkomailla ole mitenkään uusi asia.

”Jos on Suomen kansalainen tai oleskeluluvan haltija, hänen palaamistaan maahan ei voi ennalta estää. Jos taas tulee viitteitä siitä, että henkilö on syyllistynyt sotarikoksiin, siitä aloitetaan rikostutkinta”, Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan Suojelupoliisin tehtävänä on arvioida aseellisten järjestöjen ja niihin kuuluvien vierastaistelijoiden uhkaa, joka vaihtelee suuresti.

”Tällä hetkellä terrorismin uhka Suomessa kumpuaa erityisesti radikaali-islamistisesta propagandasta sekä radikaali-islamististen järjestöjen kehotuksista. Sitä, mitkä toimijat ovat Suojelupoliisin kiinnostuksen kohteena, ei avata julkisuudessa meidän oman toimintamme suojaamiseksi”, Leinonen vastaa.

Suojelupoliisi arvioi jokaisen Suomeen palaavan vierastaistelijan tapauskohtaisesti.

”Pelkkä konfliktialueelle matkustaminen ei ole rikos. Jos on syytä epäillä, että henkilöt ovat syyllistyneet rikoksiin konfliktialueella, ryhdytään toimenpiteisiin. Toisia ajaa seikkailunhalu, kun taas toiset lähtevät taistelemaan ideologisista syistä. Jos palaaja on esimerkiksi omaksunut ideologian, jonka myötä hän pitää länsimaita ja Suomea vihollisinaan, saattaa hän olla uhka”, Leinonen sanoo.

Terroristi vai ei?

Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta muistuttaa, että ISIS on vain yksi järjestöistä, jotka EU on luokitellut terroristijärjestöiksi.

”Listalta löytyy myös joitakin kurdijärjestöjä. Niihin sovelletaan terrorismia koskevaa lainsäädäntöä. Julkisuudessa monesti puidaan sitä, kuka on hyvä tai kuka on paha. Lähtökohta on kuitenkin se, että jos järjestö luokitellaan terroristijärjestöksi, sen riveissä toiminutta henkilöä katsotaan tässä valossa”, Mankkinen kertoo.

Pohjois-Syyriassa ISISiä vastaan taisteleva YPG ei ole EU:n neuvoston terroristisiksi luokiteltujen järjestöjen listalla – Turkin PKK taas on.

Taustalla

1 YPG eli Kansan puolustusyksiköt on kurdienemmistöinen armeija Pohjois-Syyriassa. Se on keskeinen osa Yhdysvaltojen tukemaa SDF-rintamaa (Syrian Democratic Forces). YPG:llä on viileät välit Turkkiin ja Venäjän tukemaan Syyrian hallitukseen.

2 Abdullah Öcalan on turkkilainen vastarintajohtaja, joka perusti Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n 1978. Turkki vangitsi Öcalanin CIA:n avustuksella 1999 Nairobissa. Terrorismista langetettu kuolemantuomio muutettiin EU:n vaatimuksesta elinkautiseksi vankeudeksi.

3 Antifa on kansainvälinen jyrkän linjan vasemmistolainen poliittinen liike, joka ei ole järjestäytynyt perinteisten puolueiden tavoin.

4 ISIS eli Daesh on Syyriassa ja Irakissa toimiva jihadistinen terroristijärjestö, jonka ideologinen tausta on salafismissa ja wahhabismissa eli sunni-islamin fundamentalistisessa suuntauksessa.

X