Japanissa innostuttiin myssyjä kutovista suomalaismummoista! Koska ”Suomi on onnellisten maa”

Suomi haluaisi profiloitua teknologian kärkimaana, mutta japanilaisten mielestä se ei ole meissä kiinnostavinta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi haluaisi profiloitua teknologian kärkimaana, mutta japanilaisten mielestä se ei ole meissä kiinnostavinta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Suomi on korkean teknologian ja insinööriosaamisen luvattu maa. Meidät tunnetaan maailmalla cleantechiin, hightechiin, healthtechiin ja muihin vaikeasti lausuttaviin sanoihin liittyvistä keksinnöistä.

Näin me ainakin kerromme itsellemme.

Oikeasti meidät tunnetaan paremmin täysin päinvastaisista asioista.

Kuten haravoinnista tai kalsarikänneistä.

Parastaikaa Suomi-kuva saa uutta maustetta Japanissa. Kyseessä on äärimmäisen matalan teknologian innovaatio: villamyssy.

Nyt ei puhuta kuitenkaan mistä tahansa piposta, vaan myssystä, jolla on tarina.

Tarina on lyhykäisesti tämä.

Entinen ammattisurfari Janne Rauhansuu opetteli kutomaan pipoja ja perusti Myssyfarmi-yrityksen, kun hänen pipoillaan näytti olevan kysyntää. Kun kysyntä yhä kasvoi, hankittiin lampaita tuottamaan villaa ja kymmenkunta paikallista mummoa puikkoihin, jotta tuotanto saataisiin vastaamaan menekkiä.

Japanilainen media kiinnostui neulovista mummoista.

Kutovat mummot Soili Salminen ja Salli Seppälä joutuivat myös mediahuomion kohteeksi.© Albert Romppanen

Yleisö otetaan myssyllä ja hymyllä

Nyt kaksi mummoista, sisarukset Salli Seppälä, 71 ja Soili Salminen, 69, istuvat kutomassa puikot kilisten japanilaisessa Takashimayan tavaratalossa Nagoyan miljoonakaupungissa.

Seppälän ja Salmisen ympärillä parveilee ihmisiä. Osa katsoo tarkkaan, kuinka lanka muuttuu mummojen käsissä päähineeksi. Monelle neulominen on hyvin tuttua. Se on japanissakin suosittu harrastus, varsinkin juuri vanhemman väen keskuudessa.

Mummoilla ja japanilaisilla ei ole yhteistä kieltä, mutta se ei estä kommunikoinita. Seppälä ja Salminen ovat helposti lähestyttäviä ja nauravaisia ja näyttävät uteliaille kädestä pitäen, miten homma etenee.

”Neulominen herättää myös nostalgisia tunteita. Moni on jäänyt kertomaan, että neuloivat itse viimeksi 30 vuotta sitten”, mummojen kanssa matkaava Myssyfarmin myyntipäällikkö Hanna Jauhiainen sanoo.

Suomalaisyrityksen neulovia mummoja ihastellaan japanissa käsityömessuilla.

Neuloessa ei välttämättä tarvita yhteistä kieltä. © Albert Romppanen

Onnellisten mummojen pipoja

Myssyjä kutovissa mummoissa yhdistyy kolme asiaa, joista Japanissa pidetään.

Suomalainen pelkistetty muotokieli miellyttää japanilaista silmää.

Paikallisuus ja luomu ovat Japanissa yhtä lailla trendikkäitä kuin länsimaissakin. Myssyt ovat täydellinen tuote tähän muotiaaltoon, sillä villapipot ovat suosittuja, mutta tarjolla on lähinnä Kiinassa massatuotettuja pipoja.

Nämä kaksi syytä eivät kuitenkaan riitä kiinnostuksen herättämiseen Japanissa.

Sen tekevät mummot.

”Kun iloiset ja onnelliset mummot kutovat näitä pipoja, he kutovat samalla myssyihin onnellisuutensa. Haluamme jakaa tämän suomalaisen onnellisuuden kuluttajillemme”, myssyjen myyntiin ottamisesta vastaava Takashimaya-tavaratalon pääostaja rouva Tsuchiya sanoo.

”Japanilaiset ovat todella kiinnostuneita tarinoista. Hyvällä tarinalla saa siellä myytyä vaikka mitä, ja toisaalta ilman tarinaa kauppaa on vaikea käydä. Japanilaiset pitävät Suomea tarunhohtoisena satumaana, jossa on jäljellä jotain aitoa ja puhdasta”, sanoo japanilaisen kulttuurin asiatuntija Ulla Saari, joka koordinoi opetushallituksen japanin kielen Ippo-opetushanketta.

”Suomalainen onni ja iloisuus” ei ehkä ole se tarina, joka itse keksisimme itsestämme kertoa – saati myydä muille.

Myssyfarmin neulovat mummot valloittavat Japania.

Myssyt ovat osa tavaratalon pohjoismaisia käsitöitä esittelevää teemaviikkoa.© Albert Romppanen

Se tutumpi tarina on tämä:

”Kutominen on kiva suomalainen juttu, koska silloin ei tarvitse höpöttää mitään ylimääräistä.”

Näin selitti lumilautailuvalmentaja Antti Koskinen Japanin suurimman sanomalehden Yomiuri Shimbun englanninkielisessä versiossa sitä, miksi Suomen Pyeongchangin olympiajoukkue kutoi peitteen presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Aaro-pojalle.

X