SUP-lautailijoiden varomattomuus järkyttää meripelastajia - laudoilla liikutaan veneväylillä, säkkisumussa ja jopa ilman uimataitoa

Suppailijoiden läheltä piti -tilanteet ovat yleistyneet, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Myös sup-lautaillessa olisi tärkeää käyttää pelastusliivejä tai vähintään vesiurheiluun suunniteltuja kelluntaliivejä.

Suppailijoiden läheltä piti -tilanteet ovat yleistyneet, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg kertoo.
Teksti:
Alisa Kaukio

Monet viettävät mielellään aikaa vesillä liikkuen, mikä näkyy muun muassa siinä, että huviveneilyn määrä on ollut jo vuosikymmeniä kasvussa.

Myös viime vuosina suureen suosioon noussut SUP-lautailu innostaa monen ikäisiä ihmisiä lähtemään vesille ulkoilemaan. Monipuolinen liikunta tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin.

”On hienoa, että on tällaisia välineitä, joita ihmiset saavat vuokrattua, jotta he pääsevät nauttimaan vesistä”, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg toteaa.

Suppailu veneiden seassa voi olla hengenvaarallista

Ongelma on siinä, etteivät tarvittavat tiedot ja taidot ole kokemattomilla vesillä liikkujilla läheskään aina hallussa.

Muistaa kuitenkin pitäisi se, ettei vilkkaille veneväylille ei ole heppoisen SUP-laudan kanssa mitään asiaa.

”Muutama juhannus sitten Helsingin edustalla oli ihan säkkisumu. Olimme meidän meripelastusristeilijällämme liikkeessä ja tulimme Helsingin Eteläsatamaan, missä kulkee vesibusseja, laivoja ja veneitä. Näkyvyys oli noin 30 metriä sumussa. Siellä oli SUP-lautailijoita seassa ja se oli todella järkyttävää”, Stenberg kuvailee.

Läheltä piti -tilanteet yleistyvät

Toistaiseksi Stenberg on törmännyt vain läheltä piti –tilanteisiin, mutta huonomminkin olisi monessa tilanteessa voinut käydä. Varsinkin sumuisessa säässä suppailijoiden havaitseminen on todella haastavaa.

”Heidän pitäisi olla siellä uimarannan tuntumassa, mutta ei missään nimessä vilkkailla veneväylillä SUP-laudan kanssa – se on hengenvaarallista”, Marko Stenberg painottaa.

Vielä useammin suppailija jättää pelastusliivit rannalle, vaikka vesiurheilijoille on erikseen kehitetty myös huomaamattomia vyölaukkumaisia liivejä, jotka pelastaisivat pahan paikan tullen.

”Juhannuksena oli sellainen tilanne Lappeenrannassa meidän yksiköllä, että kaksi kaveria oli lähtenyt liikkeelle SUP-laudalla ja kaatunut. He olivat vielä veneväylällä eikä toinen osannut uida. Siinä saattoi tietysti olla juhannusvirvokkeilla vähän osuutta asiaan.”

X