Järkyttävä kuva kertoo pysyvistä vaurioista, joita nuuska käyttäjälleen aiheuttaa – Nikotiinimäärä jopa 20-kertainen tupakkaan verrattuna

Ulkonäköseikat ovat harmittomia muihin nuuskan aiheuttamiin haittavaikutuksiin verrattuna. Vaikka myynti on Suomessa kiellettyä, käytön suosio kasvaa erityisesti nuorten miesten keskuudessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuuskan ensimmäiset jäljet näkyvät suussa muun muassa hampaiden värjäytyminä ja kulumina – entäpä pitkän käytön jälkeen?

Ulkonäköseikat ovat harmittomia muihin nuuskan aiheuttamiin haittavaikutuksiin verrattuna. Vaikka myynti on Suomessa kiellettyä, käytön suosio kasvaa erityisesti nuorten miesten keskuudessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Nuuskan käyttö on yleistynyt etenkin nuorten miesten keskuudessa räjähdysmäisesti viimeisen kolmen vuoden aikana.

”Nuuskan käyttö aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja siitä ylitse pääseminen voi olla hyvin vaikeaa. Riippuvuus alkaa hallita nuoren elämää rajoittaen sitä ja heikentäen elämänlaatua”, toteaa erikoishammaslääkäri ja hammaslääketieteen tohtori Anna Maria Heikkinen.

Nuuska aiheuttaa pysyviä vaurioita

Heikkisen mukaan nuoria voi häiritä etenkin nuuskan käytön tuomat esteettiset haitat, kuten hampaiden ja värjäytyminen ja pahanhajuinen hengitys.

Ulkonäköseikat ovat harmittomia verraten muihin nuuskan aiheuttamiin oireisiin. Nuuskan käyttö voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Ienvetäymät ovat niistä yleisimpiä. Vetäytymän haitat aiheuttavat paljastuneen hammaskaulan viiltelyä, reikiintymistä ja ulkonäköhaittoja.

Ienvetäymiä voidaan yrittää korjata hammaslääkärien operaatioilla. Voiko niistä kuitenkaan koskaan päästä eroon?

”Ienkorjausleikkaukset ovat haastavia, eivätkä ne aina onnistu”, Heikkinen kertoo.

Nuuskan pitopaikassa voi käytön myötä esiintyä limakalvomuutoksia (norsunnahkaa), joista voi kehittyä syövän esiasteita sekä ienvetäytymiä niillä kohdin, joissa nuuskaa pidetään. © Suomen Hammaslääkäriliitto

Nuuska lisää myös erilaisten syöpien riskiä

Pitkäaikainen nuuskan käyttö altistaa vakaville sairauksille. Nuuskassa voi olla jopa 20 kertainen määrä nikotiinia tupakkaan verrattuna. Nikotiini nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä. Runsas nikotiini aiheuttaa keskittymishäiriöitä ja tuottaa ongelmia kasvuiässä olevan nuoren aivojen normaalia kehittymistä.

Nuuskan käyttö lisää Heikkisen mukaan suu-, kurkku-, maha-  ja haimasyövän riskiä. Nuuska sisältää nikotiinin lisäksi yli 2 500 kemiallista yhdistettä, joista ainakin 28 on tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita eli karsinogeeneja.

Myynti kielletty Suomessa

Vuonna 2017 tehdyn Nuorten Terveystapatutkimuksen mukaan 16-vuotiaista käytti nuuskaa 12 prosenttia ja 18-vuotiaista 23 prosenttia.

Nuuskan maahantuonti, myynti ja luovuttaminen on kiellettyä Suomessa. Laki koskee erityisesti alaikäisiä. Pelkästään tupakkatuotteiden hallussapito on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiailta. Tämä koskee myös nuuskaa.

Suomen Tullin 2013 tehdyn selvityksen mukaan Suomessa nuuskan laittomaan tuontiin ja välitystoimintaan liittyvän harmaan talouden laskennallinen valmisteverojen arvo olisi noin 26-42 miljoonaa euroa vuodessa.

 

X