Tästä syystä gallupien tekijät eivät taaskaan osanneet ennustaa persujen menestystä

Perussuomalaisille on vaikea laskea korjauskertoimia, sillä puolueen kannattajakunta on liikkuvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Timo Soini tuulettaa vierellään perussuomalaisten nykyinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik.

Perussuomalaisille on vaikea laskea korjauskertoimia, sillä puolueen kannattajakunta on liikkuvaa.
Teksti:
Johanna Jantunen

Perussuomalaiset pääsi jälleen yllättämään. Puolue lunasti toisiksi eniten paikkoja eduskunnasta. Vielä viime viikon vaaligallupin mukaan kokoomus ja SDP olisivat taistelleet toiseksi suurimman puolueen paikasta.

Miten tämä on mahdollista? Eikö perussuomalaisten kannatusta pysty ennustamaan?

”Perussuomalaiset on poliittisena puolueena nuori. Gallupeissa heille ei ole samalla tavalla pystytty laskemaan korjauskertoimia kuin muille puolueille”, populismia tutkiva Niko Hatakka Turun ylipistosta kertoo.

Korjauskerroin muodostuu sen perusteella, miten äänestäjä on edellisessä vaaleissa äänestänyt. Ennustaminen on siis vaikeampaa, jos puoleen kannattajakunta ei ole vakiintunutta.

Liikkuvia äänestäjiä

Perussuomalaisten menestyksen ennustamisen tekee vaikeaksi se, että osa puolueen äänestäjistä on liikkuvaa äänestäjäkuntaa.

Näissä vaaleissa keskustan suosio ei ollutkaan yhtä suurta kuin oli ennustettu ja perussuomalaiset taas menestyi ennustusta paremmin.

”Osa keskustan kannattajista liikkui todennäköisesti perussuomalaisten riveihin”, Hatakka sanoo.

Perussuomalaisten kannattajiin kuuluu myös paljon sellaisia, jotka eivät ole äänestäneet aiemmin. Viime vaaleissa perussuomalaisten kannattajissa oli tällaisia äänestäjiä enemmän kuin muilla puolueilla, samoin niitä, jotka olivat olleet pitkään äänestämättä.

”Mitä enemmän äänestäjäjoukossa on ensi kertaa äänestäviä, sitä enemmän perussuomalaiset voittavat”, Hatakka toteaa.

Gallupit parempia kuin viimeksi

Viime eduskuntavaalien aikana Helsingin yliopiston tilastotieteen professori Seppo Laaksonen kritisoi Kanava-lehdessä vaaligallupeja kovin sanakääntein. Tällöin perussuomalaisten suosio oli ennustettu rajusti alakanttiin.

”Tällä kertaa gallupit onnistuivat aika hyvin”, Laaksonen sanoo.

Ennustaminen oli helpompaa, sillä suuria muutoksia ei ollut tulossa.

”Perussuomalaisten kannatus on jo vakiintuneempaa, joten gallupit osuivat paremmin kohdalleen.”

X