Täydellinen isoäiti loi pitkän ja hoikan Barbie-nuken – Pojantytär vihasi vaaleaa ihannenaista ja sairastui syömishäiriöön

Barbien kehittäjän pojantytär Stacey Handler kärsi pitkään paino-ongelmista ja vihasi isoäitinsä luomaa vaaleaa ihannenaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Stacey Handelerin Ruth-isoäiti loi ikonisen barbie-nuken. Mummo myös kannusti Staceyta laihduttamaan, mikä syöksi hänet syömishäiriöön.

Barbien kehittäjän pojantytär Stacey Handler kärsi pitkään paino-ongelmista ja vihasi isoäitinsä luomaa vaaleaa ihannenaista.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö

Stacey Handler, Barbien luojan Ruth Handlerin pojan Kennethin ainoa tytär, joutui vuosikaudet taistelemaan isoäitinsä luoman nuken täydellistä vartaloa, kasvoja ja hiuksia vastaan.

”Barbie oli täydellinen ja niin oli myös isoäitini. Hän oli uskomattoman menestynyt, ja Barbie oli hänen käsityksensä täydellisyydestä,” Stacey Handler, 49, on kertonut.

Isoäiti myös kannusti Staceyta laihduttamaan, mikä syöksi hänet vuosia kestäneeseen syömishäiriöön ja painon jojotteluun. Kehonkuvan vääristyminen ja itsetunnon ongelmat alkoivat teini-iässä.

Käännekohdaksi muodostui isän kuolema vuonna 1994, joka sattui vain päivää ennen Staceyn häitä. Isä oli aina ollut tyttärensä elämän kiinnepiste.

”Menetin kaiken elämänhallinnan isän kuoltua.”

Vuonna 1959 Barbie-nukke esiteltiin New Yorkin lelumessuilla. Nimensä nukke sai Ruthin tyttären Barbaran lempinimestä.

Vuonna 1959 Barbie-nukke esiteltiin New Yorkin lelumessuilla. Nimensä nukke sai Ruthin tyttären Barbaran lempinimestä. © MVPHOTOS

Rakasta itseäsi

Kaksi vuotta isän kuoleman jälkeen hän otti avioeron ja ryhtyi työskentelemään itsensä hyväksi.

Musiikki on aina ollut Staceyn elämässä tärkeää. Musiikki oli myös asia, joka yhdisti häntä ja isää. He kuuntelivat yhdessä Beethovenin ja Bachin musiikkia ja saattoivat istua tuntikausia pianon ääressä musisoiden.

Isän kuoleman jälkeen kesti pitkään, ennen kuin Stacey saattoi taas alkaa musisoida. Sittemmin hän sai huomata, että musiikki ei suinkaan pahentanut isän ikävää vaan päinvastoin helpotti.

Stacey Handler asuu nykyään Manhattanilla New Yorkissa. Isovanhemmilta peritty varallisuus antaa hänelle taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa muusikon unelmiaan.

Mutta edelleen hän kokee yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseen puhua ylipainoisten ihmisten puolesta. Hän on muun muassa käynyt puhumassa tv-alan ihmisille siitä, että nämä suhtautuisivat avoimemmin XL-kokoisiin.

”Viestini on se, että ihmisten pitäisi rakastaa itseään olivatpa he minkä kokoisia tahansa.”

Mutta silti hän tietää myös sen, että kerran syömishäiriöstä kärsinyt on vaarassa saada sen uudestaan, jos elämäntilanne muuttuu stressaavaksi.

Stacey Handler on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjan The Body burden. Living in the Shadow of Barbie.

X