Avioliiton uumoiltiin päättyvän lyhyeen, mutta ruhtinatar Charlene säteilee Albertin rinnalla - miten tässä näin kävi?

Monacon ruhtinatar Charlene täyttää 40 vuotta 25. tammikuuta. Seitsemän vuotta kestäneen avioliittonsa aikana arasta uimarineidosta on sukeutunut itsetietoinen äiti ja tyyli-ikoni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruhtinatar Charlene ja ruhtinas Albert juhlivat marraskuussa Monacon kansallispäivää yhdessä lastensa Jacquesin ja Gabriellan kanssa. Tänä vuonna on luvassa myös juhlia, kun Chalene täyttää 40 vuotta tammikuussa ja Albert 60 vuotta maaliskuussa.

Monacon ruhtinatar Charlene täyttää 40 vuotta 25. tammikuuta. Seitsemän vuotta kestäneen avioliittonsa aikana arasta uimarineidosta on sukeutunut itsetietoinen äiti ja tyyli-ikoni.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Joulun aikaan Monacosta levisi riemukkaita kuvia maailman medioihin. Ruhtinas Albert, 59, isännöi puolisonsa Charlenen kanssa 500 lapselle pidettyjä perinteikkäitä joulujuhlia, joiden järjestämisen edesmennyt ruhtinatar Grace aikoinaan aloitti.

Kekkereissä kippisteltiin kaakaomaljoilla. Punaiseen viittaan sonnustautuneen emännän ja tonttulakilla varustautuneen isännän välillä väreili vahva hellyys.

Moni suhdetta epäillyt hieraisikin taas kerran silmiään. Miten tässä näin kävi? Pahanilmanlinnut kun aikanaan huhusivat avioliiton päättyvän lyhyeen. Ranskalainen Le Journal de Dimanche raportoi seitsemisen vuotta sitten heinäkuussa, että morsian yritti ottaa jalat alleen häiden kynnyksellä sulhasta koskevien uusien lehtolapsiepäilyjen vuoksi. Hovin kuitenkin väitettiin takavarikoineen hänen passinsa. Vihkimisen jälkeen eteläafrikkalainen City Press selvitti, että maahan saapuneet häämatkalaiset yöpyivät eri hotelleissa. Ilmaan kasautui myrskypilviä.

Raikas tuuli tuntuu kuitenkin puhaltaneen ne pois. Kolmevuotiaitten kaksosten, prinsessa Gabriellan ja kruununperijä Jacquesin syntymä on lähentänyt ruhtinasparia toisiinsa. Albertin katse ei enää etsi muita naisia, kun hän on hahmottanut vaimonsa vahvuudet.

Avioliiton alku oli ehkä vaikea, mutta nykyään Charlene ja Albert osoittavat toisilleen hellyyttä avoimesti. ©YANN COATSALIOU AFP/LK

”Charlene on erinomainen äiti. Hän herää innoissaan varhain joka aamu pitääkseen kaksosista huolta. En usko, että lapset olisivat noin onnellisia ja hymyileviä ilman vaimoni loputonta huolenpitoa ja rakkautta”, Albert hehkutti People-lehdelle vuonna 2016.

Charlene huokuu samanlaista innostusta lapsistaan kuin kuka hyvänsä nuori äiti. Hän haluaa kasvattaa kaksoset itse. Lastenhoitajat työskentelevät vain apuna – eivät päävastuullisina.

Välillä niin monacolaiset kuin muu maailma pääsevät seuraamaan tenavien edesottamuksia sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi marraskuussa Charlene ei malttanut olla lisäämättä Instagram-tililleen kuvaa kaksosten ensimmäisestä parturikäynnistä.

Monacon unelmaminiä

syntyi 25. tammikuuta vuonna 1978 Rhodesiassa, jonka nimi muuttui kolme vuotta myöhemmin Zimbabweksi. Myyntipäällikkönä toimivan Michaelin ja uimavalmentaja-Lynetten tytär sai pian kaksi pikkuveljeä. Charlenen ollessa 11-vuotias, perhe pakkasi kimpsunsa ja muutti Etelä-Afrikkaan vanhempien uusien uramahdollisuuksien perässä.

Lahjakas Charlene menestyi kilpauimarina jo nuorena. Vuonna 2000 hän osallistui olympialaisiin Etelä-Afrikan uintijoukkueen jäsenenä. Samana vuonna hän tapasi ensimmäisen kerran Albertin Monacossa pidettävissä Mare Nostrum -kisoissa.

Kului aikansa ennen kuin suhde tuli päivänvaloon, sillä vasta vuoden 2006 talviolympialaisten avajaisissa Torinossa pari esiintyi yhdessä. Samoihin aikoihin Charlene myös muutti yhteen mielitiettynsä kanssa.

Monacossa moni huokaisi helpotuksesta, kun häkellyttävästi ruhtinatar Gracea muistuttava uimari ilmestyi Albertin rinnalle. Kruununperillinen kun oli leimattu ikuiseksi poikamieheksi.

”Alkuun homoseksuaaliksi leimaaminen mediassa oli huvittavaa, mutta ajan myötä siitä tuli rasittavaa”, Albert kommentoi vuonna 1994 ranskalaiselle Madame Figaro -lehdelle huhuja, joiden mukaan hän olisi eroottisesti kiinnostunut omasta sukupuolestaan.

Huhut tosin olivat jo kumoutuneet haastattelua edeltäneenä vuonna, kun amerikkalaistarjoilija Tamara Rotolo vei oikeuteen isyyskiistan: hän oli synnyttänyt Albertille Yazmin-nimisen tyttären. Salavauvojen joukko sai lisäystä, kun togolaisen lentoemännän Nicole Costen Alexandre-poika todettiin DNA-testeillä Albertin lapseksi.

Muitakin isyysepäilyjä oli vireillä, ja yksi niistä kumoutui juuri häiden yhteydessä. Lemmenseikkailuista syntyneet lehtolapset eivät kuitenkaan lohduttaneet monacolaisia, sillä Grimaldin suvun tuli jatkua avioliiton sisällä syntyneellä jälkeläisellä.

Siksi avioliitto Charlenen kanssa tuntui monacolaisista taivaan lahjalta. Ruhtinaskunta saisi uuden, säteilevän hallitsijattaren. Mutta vaikka kulissit tuntuivat nyt olevan kunnossa, Albertin menneisyys hiersi nuorenparin kemioita.

Myrkyllinen sisarduo

Kaikki eivät kuitenkaan iloinneet ruhtinaan avioliitosta. Juoruiltiin, että prinsessa Caroline olisi pettynyt, kun pikkuveljen avioituminen ja Jacques-vauvan syntyminen veivät hänen esikoispojaltaan Andrea Casiraghilta mahdollisuuden kruunuun.

Juuri ruhtinashäiden kynnyksellä ranskalainen VSD-lehti paljasti Carolinen todenneen, ettei hänen tulevaa kälyään voinut ulkonäöstään huolimatta edes verrata Grace-äitiin. Isosiskon mielestä Albertin morsian oli jääpalamaisen kolea Barbie-prinsessa. Sisarusparven kuopus Stéphanie peesasi puheita.

Charlenen ja Carolinen suhteet tuntuivat pitkään pysyttelevän pakkasen puolella, kunnes ruhtinas Albert päätti rauhoittaa huhumyllyä tasan vuosi sitten.

”Isosiskoni Caroline on merkittävä nainen, joka on työskennellyt valtavasti Monacon hyväksi. Minä olen voinut tukeutua häneen aina. Nykyään nojaudun luonnollisesti myös vaimooni. Hän saa joskus osakseen kritiikkiä sen vuoksi, ettei kaikkien mielestä esiinny kylliksi Monacon asialla. Olen kuitenkin onnellinen, että hän käyttää niin paljon aikaa kuin mahdollista lastemme kasvattamiseen”, ruhtinas arvioi People-lehden haastattelussa.

Vaikka kaksoset ovat Charlenen silmäterä, olisi väärin väittää hänen linnoittautuneen kotiin.

”Totuttautuminen ruhtinattaren rooliin on jatkuvaa kasvamista. Vaimolleni on annettava siihen aikaa. Äitiyden ohella hänellä kuluu paljon energiaa säätiönsä vaalimiseen”, Albert totesi viitaten ruhtinattaren säätiöön, joka tukee vähävaraisten lasten liikuntaharrastuksia. Charlene itse on ikuistettu antamassa lapsille uintiopetusta säätiön tapahtumissa.

Kälyjensä kitkerästä kritiikistä huolimatta Charlene on vastaanottanut myös edesmenneen anoppinsa, ruhtinatar Gracen aseman Monacon maineikkaan Punaisen Ristin gaalan suojelijana ja järjestelyiden johtajana. Hän on osoittanut, ettei hänen silmilleen hypitä, ja niinpä aiemmin kaikissa miniatyyrimaan seurapiirikarkeloissa keikkuneen Nicole Costan nimi on nyt pyyhitty kutsuvieraslistoilta ikuisiksi ajoiksi.

Gracen jalanjäljillä

ruhtinatar Charlene

Charlenesta on kasvanut muoti-ikoni, joka pukeutuu mielellään iltalialaisen Giorgio Armanin luomuksiin. ©ANDREAS SOLARO AFP/LK

Upeasta Charlenesta sukeutui Monacon ykköskaunotar avioliiton myötä. Tyyli-ikonia pukevat erityisen mielellään sveitsiläinen Akris-muotitalo ja italialainen Giorgio Armani, joka loihti myös viehkeän morsiuspuvun.

”Alkaessani seurustella Albertin kanssa en tiennyt muodista mitään, sillä olin tottunut elämään uimapuvussa. Ensimmäiseen Punaisen Ristin gaalaani menin hänen seuralaisenaan ystävältäni lainaamassa vihreässä iltapuvussa kynnet punaisiksi lakattuina. Näytin joulukuuselta”, Charlene nauroi Tatler-lehdelle häidensä kynnyksellä antamassaan haastattelussa.

Nyt kaikki on toisin. Kuvat Charlenesta luovat yhtä vakuuttavasti kuvaa Monacosta glamourin mekkana kuin aikoinaan vastaavat otokset ruhtinatar Gracesta. Näyttäytyminen lokakuussa Los Angelesissa Gracen kunniaksi järjestetyssä gaalassa kirvoitti muun muassa Yhdysvaltojen Marie Claire -muotiraamatun rinnastamaan miniän anoppiin.

Huffington Postille reilut neljä vuotta sitten antamansa haastattelun mukaan Charlenelta kesti sopeutua ruhtinattaren rooliin, johon ei ollut tarjolla valmennusta.

”Kaksi vuotta siihen meni. Nyt olen valmis ottamaan koko ajan enemmän vastuuta”, hän ilmoitti topakasti.

Nyt ruhtinatar uikin Monacon kultakalamaljassa kuin vesipeto, eikä hän vaikene. Ranskan kielen lisäksi hän on opiskellut esiintymistaitoa vakuuttaakseen kuulijat itselleen tärkeiden hyväntekeväisyyshankkeiden merkityksestä.

Monacon minivaltiolla ei juuri ole poliittista vaikutusvaltaa, mutta olemuksellaan Charlene keulii kuitenkin Euroopan kuninkaallisten kärkeen. Elämänsä uuden vuosikymmenen hän aloittaa varmempana kuin koskaan.

Lue myös:

Ruhtinaallista lempeä: Monacon ruhtinas Albert ja Charlene – Urheilu yhdisti

Täydellinen muutos Monacon hovissa: Charlene säteilee taas onnea

Onko Monacon ruhtinatar Charlene pyhimys vai pyrkyri?

X