Kuningas Frederik ja kuningatar Mary ovat olleet 20 vuotta yhdessä – Miltä näyttää hallitsijaparin elämä vallanvaihdon ja pettämishuhujen jälkeen?

Tanskan hovissa on koittanut uusi aika kuningas Frederikin noustua valtaan. Onko luvassa skandaaleja vai valoa vallanvaihdon jälkeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kuningas Frederik kertoi tanskalaisen TV2:n haastattelussa, että kruunajaistilaisuus oli hänestä liikuttava. ”Se oli yksi elämäni uskomattomimmista kokemuksista.” Vierellä kuningattareksi kruunattu Mary.

Tanskan hovissa on koittanut uusi aika kuningas Frederikin noustua valtaan. Onko luvassa skandaaleja vai valoa vallanvaihdon jälkeen?
Teksti:
Mikaela Larsson
Kuvat:
Tanskan hovi

Tammikuussa Tanskan hovista kantautui yllättäviä uutisia, kun kuningatar Margareeta II, 84, ilmoitti uudenvuodenpuheessaan luopuvansa kruunusta terveyteensä vedoten. Vain kaksi viikkoa myöhemmin valta vaihtui Christiansborgin palatsissa Kööpenhaminassa. Margareetan esikoispojasta kruunattiin kuningas Frederik X, 55, ja Mary-puolisosta, 52, tuli kuningatar.

Margareeta luopui kruunusta uransa huipulla hallittuaan 52 vuotta. Hovin kansansuosio on näkynyt hyvin viime vuosien kuninkaallisten merkkipäivien yhteydessä.

Julkikuva ei kuitenkaan ole särötön. Perhesuhteita kiristää riita Margareetan nuoremman pojan prinssi Joachimin lasten titteleistä. Viime syksynä taas huhuttiin 20-vuotishääpäiväänsä juhlivien Frederikin ja Maryn avio-ongelmista.

Miten uuden kuningasparin valtakausi on alkanut, ja miltä monarkian tulevaisuus näyttää kiusallisten kohujen jälkeen?

Pohjoismainen perinne rikki

Kruunusta luopuminen on perinne Alankomaissa ja Luxemburgissa, ja 2010-luvulla ratkaisuun päädyttiin useissa muissakin monarkioissa.

Tilaa Seura ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Seura Kirjaudu

X