Kommentti: Kuningatar Margareeta luopuu kruunusta oikealla hetkellä

Tanskan kuningatar Margareeta luopuu kruunusta 14.1.2024 oltuaan maan hallitsija tasan 52 vuoden ajan. Yllättävä päätös oli rohkea ja oikein ajoitettu, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kuningatar Margareeta kruununprinssi Frederikin perheen kanssa prinssi Christianin 18-vuotispäivänä.

Tanskan kuningatar Margareeta luopuu kruunusta 14.1.2024 oltuaan maan hallitsija tasan 52 vuoden ajan. Yllättävä päätös oli rohkea ja oikein ajoitettu, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaallinen supervuosi 2023 päättyi jättiuutiseen: Tanskan kuningatar Margareeta luopuu kruunusta jo muutaman viikon kuluttua. 83-vuotias kuningatar ilmoitti asiasta uudenvuodenpuheessaan.

Puheessaan Margareeta kertoi päätöksen syntyneen kuluneen vuoden aikana erityisesti viime talven selkäleikkauksen myötä.

“Aika vaatii veronsa ja vaivojen määrä kasvaa”, kuningatar kuvaili.

Margareeta luopuu vallasta valtakautensa 52-vuotispäivänä 14. tammikuuta. Kruununprinssi Frederikistä, 55, ja kruununprinsessa Marysta, 51, tulee uusi hallitsijapari, ja heidän esikoisestaan prinssi Christianista, 18, uusi kruununprinssi.

Kuningatar Margareeta luopuu kruunusta 14.1.2024. Hän ilmoitti asiasta uudenvuodenpuheessaan.
Margareetan uudenvuodenpuhe kerää tanskalaiset television ääreen aattona. © Keld Navntoft / Ritzau / Scanpix

Vanhuus ei tule yksin

Kuningatar Margareetan päätös oli aikamoinen yllätys, sillä häntä pidettiin niinä kuninkaallisina, joille kruunusta luopuminen ei tule kysymykseen. Vaati rohkeutta muuttaa mieltään tällaisessa asiassa, mutta kuningatar ja hovi ovat tulkinneet tilannetta oikein.

Julkinen reaktio oli hyvin ymmärtäväinen, ja haikeudessa oli mukana juuri sopivasti intoa tulevasta. Suosittua kuningatarta tulee ikävä, mutta Frederikin ja Maryn tiedetään tekevän hyvää työtä hallitsijaparina.

Tanskassa on herätty ikääntymisen tuomiin realiteetteihin. Vaikka Margareeta on moneen muuhun ikäiseensä verrattuna hyvin pirteä ja toimintakuntoinen, vanhuus ei tunnetusti tule yksin.

Ilmoitus kruunusta luopumisesta alkaa kohdassa 10:37.

96-vuotiaana kuollutta Britannian kuningatar Elisabetia ihailtiin loppuun asti jaksamisesta, mutta sellaiseen tilanteeseen ei kannata tieten tahtoen tähdätä. Elisabet teki upean elämäntyön, mutta viimeiset vuodet olivat väistämättä aikamoista sinnittelyä, ja hänen työtehtäviään jouduttiin sopeuttamaan.

On suuri haitta, jos valtionpää ei pysty matkustamaan tai juuri poistumaan kotoa. Vaikka pääkoppa pelaisi, kuninkaallinen oravanpyörä käy varmasti raskaaksi iän myötä: on loputtomasti tapaamisia, uusia ihmisiä ja asioita, siirtymistä paikasta toiseen, edustamista säässä kuin säässä, pitkiä illallisia.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – Nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

Ilman poliittista valtaakin hallitsijan on oltava ajan hermolla ja otettava kantaa moniin asioihin hovin johdossa.

Kuningatar Elisabetin kohdalla julkisuudessa esitettiin jonkin verran huolta hänen lähipiirinsä vaikutusvallasta ikääntyneen kuningattaren päätöksissä. Kuningatar Margareeta puolestaan todisti lähietäisyydeltä edesmenneen puolisonsa prinssi Henrikin sairastumista dementiaan. Henrik ehti tehdä julkisuudessa paljon vahinkoa lausunnoillaan ennen sairauden diagnosointia.

Margareeta luopuu kruunusta oikealla hetkellä

Ikääntyminen on luonnollista, eikä siinä ole mitään hävettävää. Pienet järjestelyt, joilla arkea ja edustustilaisuuksia voidaan helpottaa, ovat kohtuullisia iäkkäämpien monarkkien kohdalla. 

Jos tilanne kuitenkin lipsuu siihen, että hallitsijan päivittäinen työ ei meinaa sujua, niin on syytä miettiä, kenen etua tilanne palvelee. Vaatii viisautta nähdä, milloin oma työ on tehty.

Emme tiedä kuningatar Margareetan terveystietojen yksityiskohtia, mutta nyt saamme nähdä hänen luopuvan kruunusta arvokkaasti, omilla ehdoillaan ja suosionsa huipulla. Samalla hän saa ansaitusti nauttia vapaammasta elämästä viimeiset vuotensa.

Lue myös: Tanskan kuningatar Margareeta toteuttaa itseään myös taiteilijana – lahjakas kuningatar suunnitteli lavasteet Netflix-uutuuteen

Tanska ei joudu tilanteeseen, jossa hovi ja yleisö joutuvat jännittämään jatkuvasti monarkin osallistumista eri tilaisuuksiin.

Kruununprinssi Frederikistä ja kruununprinsessa Marysta tulee uusi kuningaspari, ja heidän esikoisestaan prinssi Christianista puolestaan uusi kruununprinssi. © Dennis Stenild / Kongehuset

Kruununprinssi Frederik nousee valtaan parhaassa iässä, ja uudessa kuningasperheessä on vielä nuoruuden tunnetta. Prinssi Christian täytti juuri 18 vuotta, mutta perheen muut lapset ovat vielä alaikäisiä.

Kun kuningatar Margareeta luopuu kruunusta muutaman viikon päästä, hän voi olla rauhallisilla mielin. Frederik saa haltuunsa vakaan, poikkeuksellisen suositun ja ennen kaikkea ajan hengessä pysytelleen monarkian. Margareeta antanee tilaa uudelle kuningasparille, mutta tarvittaessa häneltä voi kysyä neuvoa kulisseissa.

Aikaistetussa vallanvaihdossa on merkittäviä hyötyjä sekä hallitsijalle itselleen, perheelle että maalle. Nyt odotamme mielenkiinnolla, innostuuko viime vuosina paljon sairastellut Norjan kuningas Harald, 86, pikkuserkkunsa esimerkistä.

X