Tiedätkö, mikä on Suomen vanhin kirja? Kirjavanhus on jo yli 530-vuotias

Ensimmäinen Suomea varten tehty kirja painettiin 17. elokuuta vuonna 1488. Ainoa lähes täydellinen versio sijaitsee Tanskassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Missale Aboense

Ensimmäinen Suomea varten tehty kirja painettiin 17. elokuuta vuonna 1488. Ainoa lähes täydellinen versio sijaitsee Tanskassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Elokuun 17. päivänä täyttää 530 vuotta kirjavanhus, joka on nimeltään Missale Aboense eli ”Turun messukirja”. Se on ensimmäinen Suomea varten painettu kirja.

Missale Aboensen painattivat piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti vuonna 1488 Lyypekissä, Bartholomeus Ghotanin kirjapainossa. Se tehtiin alunperin Turun hiippakunnan käyttöön, mutta kirjaa levitettiin myös seurakuntakirkkoihin.

Täydellisessä teoksessa on 255 lehteä, joihin on kirjailtu käsin koristeellisia alkukirjaimia.

Latinankielinen Missale Aboense

Missale Aboense on muunnelma yleiseurooppalaisesta messukirjasta, joka sisältää jumalanpalveluksissa käytettyjä messuja ja rukouksia.

Teos on kirjoitettu latinaksi. Sitä on painettu sekä pergamentille että paperille. Painosten määrää ei tiedetä, mutta niitä arvioidaan olleen joitakin satoja.

Alkuperäinen pergamenttiversio löytyi Halikon kirkosta

Uskonpuhdistuksen aikana suurin osa keskiaikaisesta kirjallisuudesta hävisi, sillä paksua pergamenttia ja paperia hyödynnettiin moniin eri tarkoituksiin.

Kirjasta on yhä olemassa 15 paperille painettua kappaletta ja neljä on pergamentille painettua. Vain yksi pergamenttiversio Missale Aboensesta on alkuperäisissä sidoksissa ja säilynyt lähes täydellisenä. Halikon kirkosta peräisin olevan kappaleen omistaa Kööpenhaminan kuninkaallinen kirjasto.

Suomessa on kaksi epätäydellistä pergamenttikappaletta, jotka ovat Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen kirjastoissa.

X