”Yksi kaveri sanoi, että netistä pystyy tilaamaan palkkamurhaajan – Tiedätkö, mitä teini-ikäinen lapsesi tekee netissä?

”Pienten lasten netin käyttöä on helppo valvoa. Mutta odotahan kun lapsi kasvaa”, Seuran toimituspäällikkö Mirka Heinonen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mirka Heinonen on Seuran toimituspäällikkö.

"Pienten lasten netin käyttöä on helppo valvoa. Mutta odotahan kun lapsi kasvaa", Seuran toimituspäällikkö Mirka Heinonen kirjoittaa.
Teksti:
Mirka Heinonen

Mitä puuhaat, kysyin tietokoneen ääressä istuvalta pojaltani jokunen vuosi sitten. Poika oli tuolloin ehkä 13-vuotias. ”En mitään”, poika vastasi niin kuin teinit aina vastaavat.

Kysyin uudestaan. ”Ei kun kerro. Minua kiinnostaa, mitä teet siellä netissä.”

Poika empi. ”No, siis… Yksi kaveri sanoi, että netistä pystyy tilaamaan palkkamurhaajan. Ajattelin kokeilla, onko se totta.”

Kuulemma oli. Nykyteinin digitaidoilla poika oli keplotellut itsensä verkon pimeälle puolelle ja löytänyt Euroopassa operoivan ammattilaisen.

Teinit ovat taitavia verkossa

Meitä vanhempia kehotetaan valvomaan, mitä lapset puuhaavat netissä. Se on helppoa niin ­kauan kun ­lapset ovat pieniä. Silloin voi määrätä napakan ruutuajan ja laittaa lapsen puhelimeen rajoituksia ja estoja.

Mutta annas olla kun lapsi kasvaa. Iso osa hänen elämästään tapahtuu netissä. Hän tekee siellä koulutehtäviä ja opiskelee kokeisiin verkkomateriaalien avulla. Hän pelaa tietokonepelejä yhdessä kavereidensa kanssa – heistä osa on nettikavereita, jotka voivat asua eri maissa tuhansien kilometrien päässä.

Väitän ettei yksikään vanhempi pysty valvomaan, mitä teini-ikäinen tekee internetissä. Itse yritän pitää yllä keskusteluyhteyttä, mutta muuten olen suht kädetön – hyviä neuvoja otetaan vastaan.

Luotetaan nuoriin

Kaikki kamala ei kuitenkaan tapahdu netissä. Seuran numerossa 49/2023 kerromme kamppailulajien saleista, joilla nuoria houkutellaan kiinnostumaan äärioikeistolaisesta ajattelusta.

Onneksi olen itse ollut salilla yhdessä poikani kanssa. Se on ihan tavallinen paikka: nuoria naisia ja miehiä, keski-ikäisiä äitejä ja pari kaapin kokoista äijää.

Sitä paitsi nuoret ovat fiksuja. Palkkamurhaajasta poikani epäili, että kyseessä on huijaus. Hinta vaikutti niin alhaiselta. Myöhemmin eräs asiaan perehtynyt vahvisti pojan olettaman. Huijauksia on, sillä jos menettää rahansa huijarimurhaajalle, rikosilmoitusta on paha mennä tekemään.

Luotetaan siis nuoriin. Heissä on tulevaisuus.

X