Toimivatko Active Club -kamppailukerhot porttina äärioikeistojärjestöihin? – Osa jäsenistä saattaa valmistautua itsenäisyyspäivänä väkivaltaisuuksiin

Active Club -kerhot tekevät Suomessa yhteistyötä sekä vakiintuneiden äärioikeistoryhmien että Venäjän informaatio-operaatioksi väitettyjen Karjala-aktivistien kanssa. Suojelupoliisi on kiinnittänyt huomiota kamppailukerhoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Active Club -kamppailukerhoja kokoontuu useissa Suomen kaupungeissa.

Active Club -kerhot tekevät Suomessa yhteistyötä sekä vakiintuneiden äärioikeistoryhmien että Venäjän informaatio-operaatioksi väitettyjen Karjala-aktivistien kanssa. Suojelupoliisi on kiinnittänyt huomiota kamppailukerhoihin.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Videoilla ja kuvissa nuoret miehet harjoittelevat tappelemaan ja liimaavat kaupungilla tolppiin tarroja, joissa lukee äärioikeiston iskulauseita ja pilkataan aktivistien poliittisena pitämää poliisia. Osallistujien kasvot on sumennettu. Vuoden sisällä äärioikeistoaktiivit ovat perustaneet Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Uudellamaalla Active Club -nimisiä kamppailukerhoja.

Suomessa toimii useampi kamppailuharjoituksiin keskittynyt äärioikeistoyhteisö, mutta etenkin Active Club -kerhot lisääntyvät nopeasti. Löyhä verkosto on levittäytynyt ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

Mistä uudessa brändissä on kyse?

Active Club -verkostolla on potentiaalia levitä

Active Club -verkosto kokoaa nuoria miehiä, jotka haluavat harjoitella taistelemaan kuviteltua vihollistaan vastaan. Jäseniä houkutellaan esimerkiksi vetoamalla Oulussa vuonna 2018 paljastuneisiin maahanmuuttajien seksuaalirikoksiin ja viime aikoina levinneisiin pahoinpitelyvideoihin.

Tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta on seurannut äärioikeiston kamppailukerhojen kasvua. Hän arvioi, että yksittäisissä Active Clubeissa korkeintaan kymmeniä jäseniä. Kotosen mukaan jäsenissä voi olla päällekkäisyyttä, ja Active Clubit saattavat toimia porttina ideologisesti sitoutuneempiin järjestöihin.

”Active Clubeilla on potentiaalia levitä laajemmalle, sillä ne eivät toimi tietyn uusnatsi-ideologian alla. Kerhojen määrä on kasvanut vauhdilla sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa”, Kotonen sanoo.

Verkosto kutsuu toimintatapaansa nimellä nationalismi 3.0. Kaksi aiempaa muotoa olivat Suomessakin erityisesti 1990-luvulla levinnyt skinhead-suuntaus ja 2010-luvulla käytössä ollut uusoikeiston malli, jossa vaikuttajat levittävät maahanmuuttovastaista viestiä omilla nimillään ja kasvoillaan.

”Kamppailukerhoissa on lähinnä kyse matalan kynnyksen toiminnasta, jota ei sidota esimerkiksi kansallissosialismin tunnuksiin. Porukkaa pyritään rekrytoimaan pienimmän yhteisen nimittäjän kautta”, Kotonen sanoo.

Toiminnassa on samanlaisia piirteitä kuin skinheadien toiminnassa, ja mukana on jo aiemmin skineihin kuuluneita henkilöitä.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana skinialakulttuurissa on ollut pieniä, paikallisia ja nuorten toimijoiden ryhmiä. Vaikuttaa siltä, että mukana on enemmän nuorta porukkaa kuin aiemmin”, Kotonen sanoo.

Kamppailukerhoissa on oletettavasti mukana myös Sinimustan liikkeen aktiiveja sekä entisiä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä.
Tutkijan mukaan kamppailukerhoissa on oletettavasti mukana myös Sinimustan liikkeen aktiiveja sekä entisiä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä. © Active Clubien Telegram-kanava

Mallia kopioidaan ahkerasti

Kamppailukerhot eivät toimi tyhjiössä, vaan niillä on yhteyksiä esimerkiksi Crew 38 -nimiseen skinhead-ryhmään. Se on osa yhdysvaltalaista radikaalia Hammerskins-ryhmää.

Crew 38 nousi julkisuuteen viime kesänä, kun Yle kertoi  Kankaanpään terrorismirikoksista epäillyn miehen viettäneen aikaansa ryhmän kanssa. Lisäksi tutkivan journalismin yhteisö Bellingcat  selvitti Crew 38:n yhteyden äärioikeiston kesäleireihin Hämeenlinnassa.

Kotosen mukaan kamppailukerhoissa on oletettavasti mukana myös Sinimustan liikkeen aktiiveja sekä entisiä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä, mutta maltillisimmille ryhmille, kuten Suomen Sisulle, kerhoja ei ole markkinoitu ainakaan näkyvästi.

”Kamppailukerhot ovat toimintamalli, jota moni kopioi ahkerasti. Kopiointi johtuu luultavasti siitä, että kerhoja pidetään laillisena ja hyväksyttynä mallina. Sinimustalla liikkeelläkin on omia kamppailuharjoituksiaan.”

Urheilun ja tarrojen liimaamisen lisäksi kerhot järjestävät myös muuta toimintaa. Osa jäsenistä suunnittelee marssivansa itsenäisyyspäivänä niin sanotussa mustassa blokissa. Se tarkoittaa mielenosoituskulkueen osaa, joka on valmistautunut yhteydenottoihin poliisien ja vastamielenosoittajien kanssa.

Jäseniä haalitaan musiikkitapahtumista

Brittiläislähtöinen, ekstremismiä tarkkaileva Institute for Strategic Dialogue -järjestö (ISD) kuvailee lokakuussa julkaisemassaan raportissa  Active Clubien olevan uusi keino, jolla äärioikeisto tuo aatettaan esiin julkisesti hyväksyttävässä muodossa.

ISD:n mukaan Active Club -verkosto pitää vihollisenaan seksuaalivähemmistöjä ja juutalaisia, joita solvaavia viestejä he levittävät myös verkon lisäksi esimerkiksi tarrojen ja erilaisten tempausten avulla.

Yhdysvaltalaislähtöinen Counterextremism Project -järjestö kuvailee omassa raportissaan, että kerhot värväävät ihmisiä korostamalla kuntoilua ja veljeyttä. Aluksi värvääjät eivät välttämättä puhu ideologiastaan. Raportin mukaan vihollisiin kohdistettu väkivalta on kuitenkin keskeinen osa kerhojen toimintaa.

Kotosen mukaan Suomessa piirit ovat niin pienet, että ideologinen tausta käy nopeasti selväksi. Todennäköisempi paikka, josta uudet henkilöt liittyvät mukaan äärioikeiston toimintaan, ovat erilaiset musiikkitapahtumat.

Middlebury Institute of International Studies at Montereyn ekstremismitutkimuskeskuksen  mukaan yksi osa Active Clubien levittämää ideologiaa on akselerationismi eli yhteiskunnan romahdusta kiihdyttävä toimintamalli. Romahdusta edistetään muun muassa väkivallalla.

Suomessa termi on noussut esiin äärioikeistoon liittyvissä Kankaanpään ja Lahden terrorismitutkinnoissa sekä Ylen marraskuussa paljastamassa tapauksessa, jossa poliisi epäilee, että perussuomalaisten jäsenenä ollut mies lähetti valepommeja puolueille keväällä 2023.

Kotosen mukaan Suomessa kamppailukerhojen yhteydet akselerationismiin ovat ideologisia, mutta varsinaisia akselerationistiseen toimintaan liittyviä yhteyksiä hän ei niissä ole havainnut.

”Toiminta tapahtuu vielä pienemmissä piireissä kuin nämä kerhot.”

Seuran tietojen mukaan kamppailukerhoissa toimii yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta akselerationismiin. Kerhot eivät kuitenkaan pyri järjestäytyneesti radikalisoimaan ihmisiä terroristiseen toimintaan.

Active Club -ryhmän materiaaleissa levitetään natsitervehdyksiä.
Active Club -ryhmän materiaaleissa levitetään natsitervehdyksiä. © Uudenmaan Active Clubin Telegram-kanava

Suur-Suomi-aktivistit kiinnostuivat

Oulun Active Clubin julkaisemista kuvista käy ilmi erikoinen Venäjä-yhteys: kamppailuharjoituksiin osallistui ”Karjalan kansallismielisiä aktivisteja”. Nämä Suur-Suomen sotilaat -nimeä käyttävät aktivistit tavoittelevat Venäjän alueiden pilkkomista eri heimoille, kuten karjalaisille ja inkeriläisille.

Jo viime vuonna suomalaiset sosiaalisen median käyttäjät kiinnittivät huomiota Tiktok-videopalvelun videoihin, joissa ihannoitiin Suur-Suomea ja julistettiin Karjalan oleva vapaa. Monet videoita julkaisevista tileistä liittyvät Suur-Suomen sotilaat -verkostoon.

Kaikki eivät ole vakuuttuneita näiden Karjala-aktivistien puolueettomuudesta. Viime jouluna Karjalan liitto tiedotti jäsentensä joutuneen mahdollisen informaatiovaikuttamisen kohteeksi. Kyse oli samasta verkostosta.

Kyseiseen kampanjaan osallistunut ”Karjalan kansallista liikettä” edustava Dmitri Kuznetsov sanoi Ilta-Sanomille helmikuussa, etteivät he tavoittele Suur-Suomea. Sosiaalisen median perusteella Kuznetsovin ryhmä kuitenkin toimi Suur-Suomen puolesta kampanjoivien aktivistien kanssa.

Marraskuussa Suur-Suomen sotilaat kertoi, että Kuznetsov on erotettu Karjalan kansallisen liikkeen toiminnasta.

Lue myös: Serbejä, syyrialaisia ja satanistinatseja – Tällaisiin toimijoihin Suomen äärioikeisto vaalii yhteyksiä

Informaatio-operaatio vai ei?

Tutkijatohtori Tommi Kotonen pitää Suur-Suomen sotilaiden toimintaa aitona aktivismina.

”Todennäköisesti toimijoiden määrä on hyvin pieni, mutta se näyttää tehokkaan sometoiminnan ansiosta laajemmalta. On vaikea nähdä, mitä hyötyä ulkopuoliselle taholle olisi tehdä näin pitkälle vietyä informaatiovaikuttamista.”

Seuran informaatiovaikuttamista tuntevien lähteiden mukaan ei ole tiedossa, että Venäjä olisi hyödyntänyt kyseisiä Karjala-aktivisteja suoraan propagandassaan. Toisaalta Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev on puhunut separatistien uhasta Karjalassa. Aktivistit itse väittävät kommenttien viittaavan heihin.

Venäjä voi tulevaisuudessa hyödyntää Suur-Suomen haikailijoita leimatessaan Suomea natsivaltioksi. Siihen tarkoitukseen karjalaisseparatistien yhteys täkäläiseen äärioikeistoon sopisi kuin nakutettu.

Suomen äärioikeisto ei myöskään ole yksimielinen Venäjä-suhteessaan. Suurin osa on Ukrainan puolella, mutta yksittäisillä henkilöillä voi olla yhteyksiä Venäjää tukeviin tahoihin.

Vaikka aktiiveissa on aseista kiinnostuneita henkilöitä, Seuran lähteet pitävät epätodennäköisenä, että mikään valtiollinen tukisi tällä hetkellä Suomen äärioikeistoa suoraan esimerkiksi aseellisesti.

Oulun Active Club on harjoitellut yhdessä "Karjalan kansallismielisten aktivistien kanssa".
Oulun Active Club on harjoitellut yhdessä ”Karjalan kansallismielisten aktivistien kanssa”. © Karjalan kansallisen liikkeen Telegram-kanava

Supo on kiinnittänyt huomiota

Suojelupoliisi (Supo) kertoo Seuralle, että Suomessa toimii useita järjestäytyneitä äärioikeistoryhmiä, jotka organisoivat esimerkiksi kamppailuharjoituksia, mutta Supo ei kommentoi yksittäisiä ryhmiä.

”Tällaisten näkyvästi toimivien ryhmien ei arvioida muodostavan terroristista uhkaa, mutta ne luovat potentiaalisen kasvualustan yksittäisten henkilöiden radikalisoitumiselle”, Suposta kerrotaan.

Supon mukaan äärioikeistolaisen terrorismin uhka on kohonnut viime vuosina, ja yksittäiset äärioikeistolaiset henkilöt ja pienryhmät muodostavat huomionarvoisen terrorismin uhkan Suomessa.

”Yleisellä tasolla väkivallan uhka kohdistuu erityisesti etnisten ja uskonnollisten väestöryhmien edustajiin sekä ideologiseiksi vastustajiksi koettuihin poliittisiin toimijoihin. Potentiaalisia iskukohteita ovat myös muut tahot, joita pidetään äärioikeistolaisessa ideologiassa vihollisina”, Suposta kerrotaan.

Lue myös: Tällainen on satanistinen ideologia, joka innoitti Kankaanpään terroriepäiltyjä: Nuorten radikalisoimista ja terrori-iskuihin kehottamista

X