Näistä Suomen äärioikeistolaiset unelmoivat keskusteluryhmissään: seksuaalisesta väkivallasta, atleettinatseista - ja hakaristipizzasta

Kotimaiset uusnatsit ovat tyytymättömiä aatetoveriensa laiskuuteen ja mukavuudenhaluun - alan keskusteluryhmissä haukutaan etenkin ”kansallismielisten” kehnoa kuntoa ja jopa velttoa ulkonäköä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskusteluissa pohditaan seksuaalista väkivaltaa ja aatetoverien ryhtiä, ampumaratavideoiden ja pizzaohjeiden seassa.

Kotimaiset uusnatsit ovat tyytymättömiä aatetoveriensa laiskuuteen ja mukavuudenhaluun - alan keskusteluryhmissä haukutaan etenkin "kansallismielisten" kehnoa kuntoa ja jopa velttoa ulkonäköä.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Suomalainen äärioikeisto on vähentänyt moderoinnin pelossa muun muassa Facebook-näkyvyyttään ja siirtänyt keskusteluaan yhä aktiivisemmin sekä venäläiseen VKontakteen että erilaisissa Telegramin kaltaisissa pikaviestisovelluksissa toimiviin täsmäryhmiin.

Seura tutustui eräässä ryhmässä tänä syksynä käytyihin keskusteluketjuihin.

Ryhmä on oman ilmoituksensa mukaan tarkoitettu aiheille, joita ”muualla ei saa käsitellä”.

Käytännössä tämä tarkoittaa laajempia, seikkaperäisempiä ja roisimpia keskusteluketjuja esimerkiksi uskonnoista, politiikasta, lääkkeistä ja testosteronikuureista sekä rodusta.

Myös äärioikeiston sisäistä kriitiikkiä on siirtynyt julkisemmilta foorumeilta tähän ryhmään.

Ryhmässä on ilmeisesti mukana runsaat 50 jäsentä, joten sitä ei voi pitää valtavirtaisimpana keskustelupaikkana. Aktiivisuuteensa ja sisältönsä vuoksi se kuitenkin valottaa hyvin äärioikeiston sisäisiä linjoja ja tämän hetken kiistankohteita.

Aktiivikeskustelijoissa ei ole mukana merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita. Seuran tietojen mukaan osa ryhmän hiljaisemmista seuraajista on joskus toiminut paikallispolitiikassa.

Osalla ryhmäläisistä on kytköksiä oikeuden päätöksellä kiellettyyn, uusnatsien Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja muihin suomalaisiin äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Uusnatsit eivät keskenään peittele nais- ja vähemmistövihaa

Perinteisesti äärioikeistolaiset ilmoittavat julkisesti halustaan puolustaa ja varjella naisia etenkin katuväkivallalta.

Yhteisönsä sisällä he sen sijaan väittävät esimerkiksi juutalaisten suuntaavan propagandansa ensimmäiseksi naisiin ja lapsiin, eikä naisia pitäisi tämän vuoksi päästää edes politiikkaan.

© Kuvakaappaus

Eräs pohdinta käsitteli sitä, pitäisikö islamistien puolisoita raiskata ”eheyttääkseen” heidät. Mielipiteet aiheesta jakautuivat suuresti, mutta eräiden mielestä se olisi hyväksyttävää ”rotujen erosta” huolimatta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha on keskusteluissa erityisen raivokasta. Myös näitä vähemmistöjä tahdottaisiin eheyttää esimerkiksi pakottamalla heitä käyttämään huumeita ja harrastamaan seksiä vastakkaisen sukupuolen kanssa tai määräämällä heitä elämään konservatiivisen kristinuskotulkinnan mukaisesti.

Vaikka osa hyväksyy homoseksuaalit, toisten mukaan heillä ei ole mitään asiaa kansallissosialistisen liikehdinnän sisälle.

Moni ryhmän keskusteluista liittyy rotupuhtauteen ja aatteen nimissä tehtävään toimintaan. Esimerkiksi Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvä aktivisti arvelee, että tuleva holokausti hyväksytään, mikäli se saadaan sidottua ilmastopolitiikan osaksi.

Muihin kohdistuvan avoimen rasismin lisäksi myöskään äärioikeiston omat rivit eivät ole säästyneet rotupuhtaus- ja elitismikeskusteluilta.

© Kuvakaappaus

Esimerkiksi monien katupartio Soldiers of Odinien pikkurikollisten jäsenten ei katsota sopivan aatteen riveihin ”muuten kuin ihonvärin osalta”.

Näin kommentoivat eivät itse esiinny julkisesti naamoillaan.

Venäjä-suhde jakaa äärioikeistoa

Keskusteluissa kiistaa aiheuttaa suhtautuminen Venäjään ja venäläisiin. Toisten mielestä itänaapurin kanssa ei pitäisi veljeillä lainkaan, ja he suhtautuvatkin hyvin pilkallisesti etenkin dosentti Johan Bäckmanin apureineen perustamaan Toimittajaliittoon sekä MV-sivustoon.

Yksi keskustelijoista kuitenkin tuo keskusteluissa säännöllisesti esiin Venäjän merkitystä ja sen tuen tärkeyttä pohjoismaiselle kansallissosialismille.

Muut keskustelijat ovat vitsailleet, että joku maksaa hahmolle jatkuvasta Venäjän puolustelusta.

Sama käyttäjä perustelee ISIS-terroristijärjestön olevan todellisuudessa Israelin järjestämä, rahoittama ja aseistama, joten Vladimir Putinin Syyrian-sotatoimet ISIS:n kimpussa auttavat kuulemma murentamaan juutalaisvaltion pyrkimyksiä.

Suurin osa keskustelijoista ei vaikuta uskovan kyseisen käyttäjän Venäjä-kannanottoihin, vaan argumentoivat aktiivisesti tämän perusteluja vastaan.

Salaliittoteoriat kiinnostavat keskustelijoita

Myös salaliittoteoriat ovat läsnä keskusteluissa, mutta eivät erityisen näkyvästi. Eräs pitkä vääntö käsitteli sitä, onko kuulentoja koskaan oikeasti tapahtunut.

Erään keskustelijan mukaan kuussa käynti, New Yorkin WTC-tornien syyskuun 11. päivän terrori-iskut ja holokausti ovat kansainvälisten siionistien luomia myyttejä, joiden ”paljastuminen valheeksi” romahduttaa vielä kaiken.

Samoin lääketeollisuuden kuviteltua Big Pharma -salaliittoa, jossa ihmiset halutaan pitää tahallaan sairaana voitontavoittelun nimissä, pidetään ryhmässä aika yleisesti todennäköisenä.

Yksi vakiokeskustelijoista esittelee toistuvasti Steve Jacksonin Illuminati-pelin kortteja. Tietyissä salaliittoteorioihin uskovissa piireissä pelin on tulkittu ennustaneen lukuisia tapahtumia, kuten Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätyksen. Myös tämä keskustelija vakuuttaa todellisuuden etenevän pelikorttien mukaan.

Äärioikeiston kehno kunto huolettaa äärioikeistoa

Osaa aktiiveista huolestuttaa erityisesti kotimaisen äärioikeiston nykyinen fyysinen tila. Keskustelijat arvostelevat maakunnista tulevan ”kansallismielisen” väen ulkonäköä, painoa ja elämäntapoja viittaamalla esimerkiksi 188-kukkavirta-kulkueessa näkemiinsä osallistujiin.

Paikalle saapuneet ihmiset eivät keskustelijoiden mielestä ole riittävän uskottavia, hyväkuntoisia tai edes suoraryhtisiä aloittamaan liikkeen tarvitsemia ”puhdistuksia”.

© Kuvakaappaus

Tämän vastapainoksi keskustelijat myös ilahduttavat toisiaan jakamalla kuvia kansallissosialistisista kokkauskokeiluistaan.

© Kuvakaappaus

 

Muiden aatetoverien touhuja pidetään turhina

Liian monen uusnatsin aktivismi jää keskustelijoiden kertoman mukaan vain sosiaalisen median palstoilla huuteluun.

Eräs käyttäjä kehuu kostaneensa kohtaamiaan ”yliopiston suvakiston tekemiä” vääryyksiä lietsomalla paniikkia keskustelupalvelu Jodelissa. Jää epäselväksi, mistä aiheesta paniikkia on lietsottu, ja onko sitä kukaan muu huomannut.

© Kuvakaappaus

Äärioikeistolle perinteiset marssit ja soihtukulkueet eivät enää vetoa kaikkiin keskustelijoihin niiden ”tyylittömyyden” vuoksi.

Yllättävän moni kuvaa niitä turhiksi tilaisuuksiksi, joissa joutuu vain vasemmiston maalittamaksi.

Mielenosoituksiin osallistuu heidän näkemystensä mukaan liian vähän ja vääränlaisia aktiiveja, jotka eivät edes voi saada kansaa puolelleen. Yleisökin koostuu lähinnä vastamielenosoittajiksi tulleista ”vassareista”.

Osa pohtiikin aktivisminsa siirtämistä maanalaisemmaksi, pois netistä ja marsseilta, kohti näyttävämpää suoraa toimintaa.

Toisissa uusnatsien keskusteluryhmissä tämän ryhmän valitus äärioikeiston toiminnan laskeneesta tasosta on koettu loukkaavana.

Ammunta ja suorempi toimintaa kiinnostaisivat

Eräs suorasta toiminnasta vihjailevista on äärioikeistolaisille pienryhmille ampumakoulutuksia aikaisemmin tänä vuonna järjestänyt keskustelija.

Sama kirjoittaja on vihjannut, että myös virallisten reserviläis- ja maanpuolustusyhteisöjen parissa on paljon äärioikeistolaisesti ajattelevia aatetovereita.

Eräs keskustelija julkaisee ryhmässä ampumavideoita. Kuvauspaikka muistuttaa Kanta-Hämeessä sijaitsevan Lopen ampumaurheilukeskuksen toiminnallisen ammunnan ratoja.

Sama hahmo on julkaissut ryhmässä itsestään videoita itselataavien, AK47-pohjaisten reserviläiskiväärien kanssa.

Hänen viesteissään on viittauksia osittain äärioikeistolaisen Siege-teoksen ympärille kasvaaseen kulttuuriin, jota edustaa muun muassa terroritekoja toteuttanut Atomwaffe Division -järjestö. Liikehdintä on akselerationalistista eli sen tarkoituksena on kiihdyttää rotusodan käynnistymistä.

© Kuvakaappaus

Eräs kommentoija kuitenkin huomauttaa, että ”siegepostaaminen” on vain trollaamista. Sen tarkoitus on suunnata vasemmiston huomio kuvitteellisen vihollisen suuntaan, jotta oikeisto saisi toimia jossain muualla pimennossa rauhassa.

”Jos siis ei omaa fanaattista terroristi-ideologiaa”, hän täsmentää mielipidettään.

X