Kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsit menivät piiloon – Uusi toiminta viriää Kohti vapautta -ryhmän suojissa

Aikaisemmin Kohti vapautta-ryhmä on järjestänyt itsenäisyyspäivän marsseja. Nyt ”kansallismieliseksi” itseään mainostava joukko alkaa tutkijan mukaan toimia yhä selvemmin uusnatsien kulissina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kohti Vapautta-ryhmä kehuu verkkosivuillaan juhlineensa Helsingissä 20.4. Hitlerin syntymäpäivää.

Aikaisemmin Kohti vapautta-ryhmä on järjestänyt itsenäisyyspäivän marsseja. Nyt "kansallismieliseksi" itseään mainostava joukko alkaa tutkijan mukaan toimia yhä selvemmin uusnatsien kulissina.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on lähetetty mainoksia, joissa kerrotaan Kohti vapautta -itsenäisyyspäivämarssien järjestäjän toiminnan laajentamisesta ympärivuotiseksi.

Mainoksissa painottuu sama visuaalinen ilme kuin kielletyn kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa: musta, vihreä ja punainen väri.
”itsenäisyyspäivän tulee olla huipentuma peräänantamattomalle ja tavoitteelliselle työlle, jota tehdään vuoden jokaisena päivänä Suomen jokaisessa osassa”, Kohti vapautta -nettisivulla kuvaillaan toiminnan muutosta.

Kyseessä on äärioikeiston itsenäisyyspäivän mielenosoitusmarssien järjestäjä, jonka saattueen keulassa on totuttu näkemään kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen nuolilippuja – ja jopa natsien hakaristilippuja.

Kätevä kulissi uusnatseille

Väliaikaiseen toimintakieltoon maaliskuun lopussa tuomittu Pohjoismainen vastarintaliike on saamassa ryhmästä uuden kulissin toiminnalleen, arvelee äärioikeistoa tutkinut Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Kotonen.

”Tämä on vasta aihio, jonka ympärille pyritään jatkamaan toimintaa, joka on aikaisemmin ollut Vastarintaliikkeen puolella. Jossain vaiheessa poliisin tai oikeuslaitoksen pitää ottaa kantaa tähän toimintaan. On ihan selvää, että tämä on yksi tapa jatkaa Vastarintaliikkeen toimintaa”, Kotonen sanoo.

Kohti vapautta -ryhmä ei ole kuitenkaan rekisteröity järjestö, joten sen toimintaan viranomaisten on vaikeampi puuttua.

Ryhmä ei puhu kansallissosialismista vaan ”kansallismielisyydestä”

Kotosen mukaan ryhmän verkkosivusto oli vielä äskettäin merkitty tunnetun jyväskyläläisen Vastarintaliikkeen aktiivin Paavo Laitisen nimiin. Nykyään sivuston omistaja on salattu.

”Vastarintaliikkeen perässähän näissä itsenäisyyspäivien mielenosoituksissa on marssittu. Vastarintaliike yhdistyksenä ei välttämättä ole ottanut marssista järjestysvastuuta, vaan se on eriytetty Kohti vapautta -ryhmälle. Mutta on päivänselvää, että heidän toimintaansa se on. Kohti vapautta ei kuitenkaan suoraan julista kansallissosialismia PVL:n tapaan, vaan puhuu yleisemmin kansallismielisistä”, Kotonen sanoo.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kärkihahmot ovat nykyään aikaisempaa varovaisemmin julkisuudessa, todennäköisesti oikeuden määräämän toimintakiellon takia.

”Heistä ei kukaan ole käsittääkseni kauhean aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Jos ovatkin, niin lähinnä venäläisellä VKontakte-sivustolla”, Kotonen sanoo.
PVL jakaa yhä natsitietoutta netissä

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen omilla suomenkielisillä nettisivuilla on edelleen propagandasisältöä.

”He eivät enää toimi virallisesti Vastarintaliikkeenä, vaan siellä puhutaan itsenäisistä toimijoista tai kansallissosialistisista toimijoista ylipäänsä. Tämä Kohti vapautta on yksi foorumi, jonka kautta he tulevat toimimaan jatkossa. Toinen on Suomalaisapu-järjestö”, tutkija Tommi Kotonen sanoo.

Suomalaisapu on PVL:n alajärjestö, joka järjestää hyväntekeväisyystempauksia, kuten
vaatekeräyksiä vähävaraisille kiillottaakseen uusnatsien imagoa.

Sen sijaan PVL:n vielä taannoin ajama puoluehanke Kansan yhtenäisyys -nimellä näyttää hautautuneen. Puolueviritelmän nettisivut ovat hävinneet eikä julkista toimintaakaan näy enää olevan.

X