Uusnatsien Vastarintaliike kiellettiin – perustivat jo tilalle uudet yhdistykset

Hovioikeus päätti kieltää suomalaisten uusnatsien Vastarintaliike-kerhon, mutta samat ihmiset ovat jo perustaneet uudet yhdistykset aatettaan ajamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turun hovioikeus kielsi Ruotsista johdetun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan Suomessa.

Hovioikeus päätti kieltää suomalaisten uusnatsien Vastarintaliike-kerhon, mutta samat ihmiset ovat jo perustaneet uudet yhdistykset aatettaan ajamaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Oikeuden vastikään Suomessa kieltämä Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) aikoo jatkaa toimintaansa Suomalaisapu-yhdistyksen kautta. Turun hovioikeus päätti syyskuun lopussa lakkauttaa Vastarintaliikkeen ja sen Pohjoinen Perinne -nimisen alayhdistyksen, koska niiden toiminta on sekä lain, yleisen edun että hyvien tapojen vastaista.

Ruotsin uusnatsien kattojärjestön johtaman Vastarintaliikkeen Suomen osasto kertoi ajavansa tänne kansallissosialismia eli selkokielellä Hitlerin Saksaa ihannoivaa natsiaatetta.

PVL sai jo syksyllä 2017 Pirkanmaan käräjäoikeudessa lakkautuspäätöksen, mutta valitti siitä hovioikeuteen.

Suomalaiset uusnatsit olivat ilmeisesti varautuneet kiellon toteutumiseen, sillä heidän perustamansa uusi järjestö Suomalaisapu rekisteröitiin jo viime syksyn käräjien aikana yhdistykseksi.

”En usko, että ajoitus on sattumaa. Kyseessä on Vastarintaliikkeen toiminnan jatkaja”, sanoo äärioikeistoverkostoja tutkinut Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen.

Yritystoiminta tarvitsee peiteyhdistystä

Uusi Suomalaisapu ry. on hakenut tämän vuoden elokuussa Y-tunnuksen, mikä mahdollistaa veroilmoituksen tekemisen ja yritystoiminnan kaltaista rahaliikenteen hoitoa.

Uusnatsit ovat käyttäneet suomalaisapu-käsitettä jo vuosien ajan.

Sen varjolla uusnatsit tekevät maineensa kohentamiseksi erilaisia näytösluonteisia hyväntekeväisyystempauksia.

Menetelmä on kopioitu suoraan Pohjoismaista Vastarintaliikettä johtaneilta ruotsalaisilta uusnatseilta.

Yhdistysrekisterin mukaan Suomalaisapu järjestää ”vain suomalaisille” suunnattuja vaate-, tarvike- ja ruokakeräyksiä, myy kannatustuotteitaan ja vastaanottaa rahalahjoituksia – sekä tekee katupartiointia.

Suomalaisavunkin toimintaa käsiteltiin syksyn oikeudenkäyntien aikana, mutta yhdistystä ei voitu määrätä lopetettavaksi.

”Se ei vielä ollut virallinen yhdistys, kun asia tuli oikeudessa vireille”, Tommi Kotonen muistuttaa.

Katupartiointia lähes samoilla logoilla ja ihmisillä

Katupartioissa näkyneet Suomalaisavun liput näyttävät tutuilta. Uuden yhdistyksen tunnus muodostuu ankkurista ja köydestä. Siinä on samankaltainen ylöspäin osoittava nuolikuvio kuin Vastarintaliikkeelläkin oli.

Suomalaisapu ry:n puheenjohtajaksi on merkitty Antti Niemi. Varapuheenjohtaja on Toni Toorikka ja rahastonhoitaja on Petri Nordman. Kaikki ovat tuttuja myös entisestä kielletystä Vastarintaliikkeestä. Suomalaisapu kertoo toiminnastaan uusnatsien omilla Vastarinta-verkkosivuilla.

Vastarintaliikeläiset ovat perustaneet myös poliittista työtään varten uuden Kansan yhtenäisyys -nimisen järjestön. Se kertoo keräävänsä kannattajakortteja puolueen perustamista varten.

Muuttuko mikään PVL:n lakkautuksen jälkeen, kun sen varainhankintaa ja partiointia voi jatkaa uusilla nimillä?

”Pohjoisen Perinnön rahat eivät ole nyt heidän käytettävissään, mutta muuten heillä ei ole estettä jatkaa”, sanoo tutkija Tommi Kotonen.

Jos uudet varjonatsiyhdistykset yrittävät järjestää julkisia mielenosoituksia tai lisää näkyvää toimintaa, poliisi voi oman harkintansa mukaan puuttua siihen yleisen järjestyksenpidon nimissä.

 

 

 

X