Suomessa kielletty Pohjoismainen vastarintaliike on siirtänyt toimintaansa Viroon – Jesse Torniaisella kaksi Tarttoon rekisteröityä yritystä

Suomessa kielletyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kärkihahmoihin kuuluva Jesse Torniainen on jo vienyt bisneksiään Viroon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vasemmalla: Jos Jesse Torniaisen (vas) vetämä natsiliiketoiminta kaatuu täällä, hänellä on varapaikka valmiina lahden takana. Oikealla: Tämä Postimees-lehden kuva suututti virolaiset jouluna 2015: Risto Teinonen leikkaa natsikakkua Marjamaan kunniaristi rinnassaan. Seurauksena oli maastapoisto.

Suomessa kielletyn uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kärkihahmoihin kuuluva Jesse Torniainen on jo vienyt bisneksiään Viroon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Turun hovioikeus julisti syyskuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL), sen alueosastot ja Pohjoinen perinne ry-tukijärjestön lakkautetuksi ”lain ja hyvien tapojen vastaisina”. Tuomio jätti suomalaiset uusnatsit vaille organisaatiota. Toimettomiksi he eivät kuitenkaan jääneet.

Seura uutisoi lokakuussa tunnettujen PVL-aktiivien huhtikuussa 2018 perustamasta Kansan yhtenäisyys -järjestöstä, joka kerää kannatuskortteja puolueeksi rekisteröitymistä varten. Heinäkuussa 2018 PVL-toimijat perustivat Suomalaisapu ry:n, joka järjestää avustuskeräyksiä ja katupartiointia.

Uutta tietoa on, että PVL:llä on sillanpää myös Virossa. Liikkeen keulakuviin kuuluvalla Jesse Eppu Torniaisella (s.1990) on Viroon rekisteröidyt Altstadt OÜ- ja Haamer-Kirjastus OÜ -yritykset.

Torniainen potkaisi 10. syyskuuta 2016 nuorta miestä Helsingin Rautatieasemalla natsien mielenosoituksessa. Mies kuoli vajaa viikko myöhemmin. Torniainen sai törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman tuomion, jota rasistinen motiivi kovensi.

Vuokra-asuntoja ja lakia

Altstadtin toimialaksi ilmoitetaan vuokra-asuntojen välitys. Haamer-Kirjastus tarjoaa lakipalveluita. Kummankin yhtiön osoitteeksi ilmoitetaan sama Tarton yliopiston opiskelija-asuntolassa oleva huone.

Viime vuosina firmojen liiketoiminta on ollut jäissä. Luottotietopalvelu E-Krediidiinfon mukaan molempien yritysten pääomaksi on ilmoitettu sama summa: 2556 euroa.

Molemmat yritykset on perustettu vuonna 2010. Torniaiselle ne ovat siirtyneet 2017 aatetovereiden sukupolvenvaihdoksen seurauksena.

Hakaristista harmia

Altstadtin ja Haamer-Kirjastuksen perusti sittemmin Tallinnasta lähtöpassit saanut tunnettu hakaristimies Risto Teinonen (synt. 1960).

Virossa vuodesta 1991 asunut suomalainen sai 2001 presidentti Lennart Mereltä Marjamaan ristin 5. luokan kunniamerkin ansioistaan ”maanpuolustuksen ja partiotoiminnan” kehittämisessä.

Vuotta myöhemmin hän sai Viron kansalaisuuden maan ”itsenäisyyden ja yhteiskuntarauhan palauttamisen” hyväksi tekemästään työstä.

Teinonen ei pyrkinyt peittelemään aatettaan. Hän on kustantanut antisemitististä kirjallisuutta, sekä esiintynyt julkisesti hakaristinauhan ja Marianmaa-kunniamerkin kanssa.

Mitalin sopimaton käyttö oli virolaisille liikaa. Vuonna 2015 Teinonen sai viiden vuoden maahantulokiellon. Sen jälkeen hän on ottanut takaisin Suomen kansalaisuuden.

X