Näin suomalaiset uusnatsit kehuskelivat toimiaan ulkomaisella keskustelufoorumilla: Osaamme vetää huumeita ja marssia soihtukulkueissa

Seura tutki, miten Suomen äärioikeistolaiset verkostoituivat ulkomaisten aateveljien kanssa kansainvälisellä Iron March -keskustelufoorumilla: uhoamalla ja kehuskelemalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusnatsifoorumilla keskustelleet suomalaiset kertoivat nyt kielletyn Vastarintaliikkeen toiminnasta.

Seura tutki, miten Suomen äärioikeistolaiset verkostoituivat ulkomaisten aateveljien kanssa kansainvälisellä Iron March -keskustelufoorumilla: uhoamalla ja kehuskelemalla.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen

Yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten äärioikeistolaisten käyttämän kansainvälisen Iron March -keskustelufoorumin sisältö vuodettiin verkkoon marraskuun alussa. Vuodon tekijöitä ei varmuudella tunneta.
Sivusto toimi vuosina 2011–2017, ja siellä värvättiin jäseniä useisiin väkivaltaisiin äärioikeistoryhmiin. Sivuston perustajana pidetään venäläistaustaista uusnatsia Alexander Mukhitdinovia.

Vice uutisoi Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaan houkutelleen sivustolla ihmisiä mukaan rotusotaan valmistautuvaan liikkeeseen. Iron Marchin keskusteluketjuissa on myös käyty asekauppaa.

Seura tutki foorumiaineistosta löytyneitä keskusteluita. Suomalaisväriä niihin tuovat Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL) kytkeytyvät henkilöt, jotka verkostoituivat eri keskusteluketjuissa toisten järjestöjen ja käyttäjien kanssa.
Suomessa Korkein oikeus kielsi keväällä PVL:n toiminnan toistaiseksi.

Suomalaisiksi esittäytyneet ihmiset viestittelivät sekä suomeksi että englanniksi muun muassa etnonationalismista, historiasta, rankasta ryyppäämisestä, itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueeseen osallistumisesta sekä propagandan kääntämisestä ja levittämisestä.

Viina ja ryyppääminen toistuvat haja-asutusalueiden natsien viesteissä usein. © Kuvakaappaus Iron March -sivustolta

PVL:n jäsen moderoi foorumia

Useimpia suomalaiskäyttäjiä on heidän tietojensa ja tekstien pohjalta hankalaa liittää tunnettuihin täkäläisiin alan ihmisiin. Monet käyttäjät kertovat viesteissään kytköksistä PVL:ään.

Foorumin aktiivinen moderaattori, nykyisin noin 25-vuotias Myrrysmies sanoi olevansa PVL:n jäsen. Hän kuvaili useissa keskusteluissa runsasta huumeiden- ja alkoholinkäyttöään. Vastarintaliike on kuitenkin väittänyt, että se erottaa huumeita käyttävät jäsenet järjestöstä.

Nimimerkki ”Myrrysmies” kertoo arjalaisesta päihdekäytöstään.

Myrrysmies viestitteli useiden muiden suomea puhuvien käyttäjien kanssa.
Aiheina ovat olleet esimerkiksi National Action -uusnatsijärjestön englantilaisen johtajan Benjamin Raymondin haastattelun kääntäminen sekä itsenäisyyspäivän 612-marssille osallistuminen.
Raymond on vieraillut Suomessa ja tehnyt yhteistyötä PVL:n kanssa.

Takinkääntö Putinin puolustajaksi

Vuonna 2016 Myrrysmies suostui PVL:n edustajana puolalaisen äärioikeistoryhmän sivuston Xportalin haastatteluun.
Vastauksissa hän haluaa Suomen olevan ”neutraali puskurivaltio” ja väittää, että ”geopoliittisesti Ukrainan konflikti on NATOn laajentumisen syytä.”

Takinkääntö on kohtalainen, sillä vielä pari vuotta aiemmin Myrrysmies kutsui foorumilla putinisteja hulluiksi. Vuonna 2015 Myrrysmies pilkkasi Johan Bäckmania, nosti esiin hänen muutoksensa äärioikeiston äänitorveksi ja kirjoitti, ettei tämä ole heidän puolellaan, vaan ajaa Venäjän etua.

Suomea puhuva mies antoi vinkkejä palkkasotilaaksi haluavalle

Nimimerkki Sammy toteutti Benjamin Raymondin haastattelun. Hän kertoi Myrrysmiehelle menevänsä turvallisuusalan pääsykokeisiin 612-marssia edeltävänä päivänä vuonna 2014.

Uusnatsit pohtivat 612-äärioikeistomarssille menoa. © Kuvakaappaus Iron march -sivustolta.

Sammy on ahkera PVL:n tekstien suomentaja ja levittäjä. Hän on myös pitänyt yhteyttä äärioikeistolaisia meemejä jakavaan Poliittisen korrektiuden parhaat -Facebook-sivuun sekä hallinnoinut omaa Vitsakimppu-sivuaan.

Yksi suomea puhuvista henkilöistä kertoi Legioona-ketjussa vuonna 2014 nimimerkki Palmerille, millaisiin pääsykokeisiin Ranskan Muukalaislegioonaan palkkasotilaaksi haluavat joutuvat. Palmerin tausta on hänen oman kertomansa mukaan ”kaksi vuotta harjoittelua Yhdysvaltain merijalkaväessä.”

Palkkasotilaaksi haluavalle jaetaan neuvoja ”palikkatestistä”. © Kuvakaappaus Iron March -sivustolta

Nimettömäksi jäävä käyttäjä vihjasi palaavansa palkkasotilaaksi seuraavan vuoden alussa, ellei ”sotkeudu naisiin” ennen sitä. Hänen tilistään ei ole vuodossa mitään yksilöivää tietoa.

Palmer ohjeisti toisessa ketjussa vuonna 2015 ukrainalaiseen Azov-pataljoonaan haluavia käyttäjiä ottamaan yhteyttä Olena Semenyakaan, jolle hän oli viestitellyt. Palmer ei päässyt mukaan Azoviin.
Semenyaka vieraili Suomessa äärioikeiston Awakening 2 -tapahtumassa kuluvana vuonna.

Nimimerkki ”Palmerin” meiliosoite löytyy monen suomalaisen uusnatsisivuston rekisteröintitiedoista. © Kuvakaappaus Iron March-sivustolta

Yhden Palmerin pyörittämän äärioikeistosivuston rekisteröintitiedot olivat samat kuin useilla PVL:ään liittyvillä verkkosivuilla.

Suomalaiskeskustelijoiden ikä ja tausta vaihtelevat suuresti: reservin pioneerista kirjastovirkailijaan

Yksi aktiivisista käyttäjistä, 18-vuotiaana vuonna 2011 foorumille liittynyt talonrakentaja Henkkz jakoi usein Azov-pataljoonan materiaalia ja kommentoi rotuoppiin liittyviä keskusteluja. Hän kehui saaneensa asevelvollisena Suomen puolustusvoimissa pioneerikoulutuksen.

Nimimerkki Sinimusta on PVL:n jäsen, joka rekisteröityi foorumille vuonna 2015 nimensä paljastavalla sähköpostilla. Tuolloin 17-vuotias mies haaveili foorumilla mahdollisuudesta saada puolisotilaallista toimintaa Suomeen.

© Kuvakaappaus Iron March-sivustolta

Nimimerkki Askesis on vuonna 2017 foorumille liittynyt PVL:n aktivisti, joka häiriköi sekä Oulun Pride-tapahtumaa että helsinkiläistä koulua vuonna 2018. Hän kertoo olevansa taustaltaan ohjelmoija, ja hankkineensa järjestyksenvalvojakortin saadakseen rahaa ilman toimistotöitä.

© Kuvakaappaus Iron March -sivustolta

Vuonna 2017 foorumille liittyneiden suomalaisten joukossa olivat myös 23-vuotias kirjastotyöntekijänä esittäytynyt Teufel, 17-vuotias RustyRose, joka haaveili PVL:ään liittymisestä sekä 33-vuotias ”konsultti” RamblinRambo.

Vuotta heitä aiemmin keskustelijoihin liittyi Kitty, suomenruotsalaiseksi esittäytyvä, eugeniikkaan vakaasti uskova nainen. Saman vuoden liittyjissä oli 47-vuotias, Suomessa asuvana hollantilaismiehenä esiintyvä mhoogkamer.

Mhoogkamer työskentelee kertomansa mukaan suunnittelijana mobiiliteknologian parissa. Hänelle ”lohtua tuovat sankarit” ovat Adolf Hitler ja Rudolf Hess. Hän rekisteröityi työssä käyttämällään sähköpostilla ja toisissa yhteyksissä kuvaa itseään survivalistiksi. Sosiaalisen median tilinsä mhoogkamer on nyttemmin piilottanut.

Ip-osoitteiden perusteella Iron March -foorumilla on ollut yli 20 suomalaista tai ainakin suomea puhuvia käyttäjiä. Viestien sisällön, sähköpostiosoitteiden ja nimimerkkien perusteella heistä osa on todennäköisesti myös asunut – ja asuu edelleen – Suomessa.

Todennäköisesti suomalaiskäyttäjiä on ollut muitakin, sillä Iron March -foorumin tietovuodossa julkaistiin runsaasti suomenkielisiä ja Suomeen viittaavia nimettömiä viestejä.

Lue tästä Tolkun Henkilön blogi: Kumpi on vaarallisempaa, kourallinen natseja kadulla vai keskitysleirikyltti baarin seinällä?

 

Nimimerkki ”Myrrysmies” iloitsee uusnatsien pahoinpitelemänä Helsingissä kuolleen suomalaismiehen kohtalosta.

Suomalaiset kuvailivat usein maamme tilannetta aateveljilleen. © Kuvakaappaus Iron March -sivustolta

 

Juttua muokattu 12.11. klo 14:25: lisätty maininta että palkkasotilaskeskustelun kohteena oli nimenomaan Ranskan Muukalaislegioona (la Légion Étrangère).

X