Satanismi kiinnosti Lahden äärioikeiston terrorismirikoksista syytettyä – Mieheltä löytyi sama opaskirja kuin Kankaanpään terrorismiepäillyltä

Order of Nine Angles -satanismisuuntaus on noussut esiin molemmissa äärioikeistoon liittyvässä terrorismitutkinnassa Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neljän suomalaismiehen radikalisoituneen äärioikeistolaisen ryhmittymän epäillään valmistaneen FGC-9-konepistooleita pääosin 3D-tulostamalla.

Order of Nine Angles -satanismisuuntaus on noussut esiin molemmissa äärioikeistoon liittyvässä terrorismitutkinnassa Suomessa.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Satanismi kiinnosti Lahden terrorismitutkinnan pääepäiltyä. Mies oli kiinnostunut samasta satanismisuuntauksesta kuin Kankaanpään terrorismirikoksista epäilty.

Asia käy ilmi keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalista.

Lahden tapauksessa on kyse tutkinnasta, jossa kolmea miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista. Syytteet koskevat ampuma-aseiden valmistamista sekä niiden valmistuksessa ja käytössä kouluttautumista. Neljättä miestä syytetään ainoastaan perusmuotoisista ampuma-aserikoksista.

Mediassa on kerrottu epäiltyjen keskustelleen mahdollisuudesta ampua silloinen pääministeri Sanna Marin (sd) ja tehdä iskuja sähköverkkoon ja raideliikenteeseen.

Lisäksi heillä oli lista erilaisia mahdollisia iskukohteita.

Radikaali satanismisuuntaus kiinnosti pääepäiltyä

Pääepäiltynä pidetty 28-vuotias mies hankki käsiinsä Kankaanpään terrorismitutkintaan liitetyn 21 polkua pimeyden valtakuntaan -kirjan ja muuta samaan Order of Nine Angles (Ona) satanistisuuntaukseen liittyvää materiaalia.

Ona-suuntauksen tavoitteena on nykyisen länsimaisen demokraattisen järjestelmän hävittäminen. Se tapahtuu kehittämällä itseään suuntaan, jossa yksilö on valmis edistämään tuhoa muun muassa terrori-iskuilla.

Ona on marginaalinen oppi sekä satanismikentän sisällä että suomalaisessa äärioikeistossa, mutta viime vuosina se on muuttunut entistä näkyvämmäksi. Seura kertoi Onan leviämisestä Suomessa heinäkuussa.

Lue myös: Tällainen on satanistinen ideologia, joka innoitti Kankaanpään terroriepäiltyjä: Nuorten radikalisoimista ja terrori-iskuihin kehottamista

KRP:lle epäilty kuvaili olleensa kiinnostunut satanismista ilmiönä ja kiinnostuneensa ylipäätään henkisistä asioista.

Epäillyn selaushistoriassa oli useita Onaan ja sitä Suomessa levittävään Black Order -uusnatsiverkostoon liittyviä hakuja. Lisäksi hän kehotti keskusteluissa muita lukemaan 21 polkua pimeyden valtakuntaan -kirjan.

”Siin käsketää tekee pari okkultistista rituaalia ja sen jälkee ruvetaa kiihdyttämään”, epäilty kommentoi kirjan sisältöä. Hän kuitenkin korosti, ettei ole tehnyt kirjassa opastettuja asioita.

Kiihdyttäminen viittaa akselerationismiin eli tässä yhteydessä nykyisen yhteiskunnan romahduttamiseen ja rotusodan käynnistymiseen tähtäävään toimintatapaan. Keinoja siihen ovat esimerkiksi terrori-iskut.

Ideologista motiivia koskevan selvityksensä viitteissä KRP kuvailee tutkintaan liittyvää kirjaa seuraavasti: ”… Sisältö keskittyy Order of Nine Angles ja The Black Order -tematiikkaan, jonka kautta lukijaa pyritään kiinnittämään ekstremistiseen toimintaan, sekä rakentamaan oikeutusta väkivallalle, kuten poliittisille salamurhille ja terrorismille.”

Kirjan nimi on mustattu, mutta kyse on kyseisestä 21 polkua pimeyden valtakuntaan -teoksesta, jonka on kustantanut Suomen Black Order -jaosto.

Epäilty ei kerro suhteestaan muuhun äärioikeistoon

Esitutkinnan perusteella epäilty hahmotteli jonkinlaista uutta järjestöä nimeltään White Ops. Kuulusteluissa hän ei kuitenkaan kertonut mitään sen koostumuksesta.

Suunnitelma on mustattu pöytäkirjasta, mutta se sisälsi listan sääntöjä kyseiselle järjestölle. Kuulusteluissa pääepäilty kuvaili järjestöä fiktioksi ja kuvitelmaksi, jonka hän keksi tutkintavankeudessa.

KRP selvitti myös pääepäillyn suhteita muuhun suomalaiseen ja kansainväliseen äärioikeistoon. Vaikka henkilöiden nimet on mustattu esitutkintapöytäkirjasta, on pääteltävissä, että KRP oli kiinnostunut epäillyn suhteesta erääseen aktiivisesti akselerationismista kirjoittavaan mieheen.

Epäillyn mukaan hän ei tunne kyseistä henkilöä. Samassa yhteydessä epäillyltä kysyttiin nimimerkistä, jonka kanssa hän ylläpiti yhdessä akselerationismikeskusteluun keskittyvää ryhmää. Epäilty sanoi, ettei tiedä, kuka nimimerkin takana on tai että kyseinen mies käyttäisi tuota nimimerkkiä.

Muiltakaan osin epäilty ei juuri avannut suhdettaan suomalaiseen tai kansainväliseen äärioikeistokenttään. Kotietsinnässä häneltä löytyi useita lakkautettuun Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja muihin äärioikeistotoimijoihin liittyviä julkaisuja.

Lue myös: Serbejä, syyrialaisia ja satanistinatseja – Tällaisiin toimijoihin Suomen äärioikeisto vaalii yhteyksiä

Ukrainan sodan aseiden hankkiminen kiinnosti epäiltyä

Lahden terrorismitutkinnan keskeiset syytteet liittyvät 3d-tulostettaviin aseisiin. Syyttäjän mukaan pääepäilty valmisti, yritti valmistaa, hankki, piti hallussaan ja luovutti ampuma-aseita, niiden osia ja patruunoita terroristisessa tarkoituksessa. Pääepäilty on kiistänyt terroristisen motiivin.

KRP:n esitutkinnasta käy ilmi, että pääepäillyllä oli mielenkiintoa myös muunlaiseen aseistautumiseen.

Esitutkintapöytäkirjan perusteella pääepäilty muun muassa kysyi eräässä aseisiin liittyvässä ryhmässä, saako Puolan kautta ostettua Ukrainan sodasta kulkeutuneita toimintakuntoisia aseita Suomeen. Lisäksi hän osoitti kiinnostusta siihen, voisiko drooneja käyttää terrori-iskujen tekemiseen.

Useimmissa aiheissa pääepäilty vetosi ”öyhöttämiseen” tai ”teeman käsittelyyn”, jolloin kyse ei olisi mistään konkreettisesta terroritekojen suunnittelusta. Lisäksi hän puhui toiminnan tapahtuvan ”minecraftissa”.

KRP:n mukaan viittauksessa on kyse äärioikeistolaisten toimijoiden tavasta esittää todellisia suunnitelmia naamioiden niiden liittyvän pelimaailmaan.

Tapausta käsitellään parhaillaan Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Tuomio on tarkoitus antaa lokakuun aikana.

X