Serbejä, syyrialaisia ja satanistinatseja – Tällaisiin toimijoihin Suomen äärioikeisto vaalii yhteyksiä

Suomen äärioikeisto on hyvin suvaitsevainen suhteissaan kansainvälisiin aateveljiinsä: kavereiksi kelpaavat jopa serbien sotarikollisfanittajat, Syyrian diktaattorin apurit ja saatananpalvojanatsit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset äärioikeiston turistit ovat olleet usein vieraina slaavilaiskansojen veljeyttä julistavien Kosovon serbien luona.

Suomen äärioikeisto on hyvin suvaitsevainen suhteissaan kansainvälisiin aateveljiinsä: kavereiksi kelpaavat jopa serbien sotarikollisfanittajat, Syyrian diktaattorin apurit ja saatananpalvojanatsit.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Suomalainen äärioikeisto on verkostoitunut kattavasti kansainvälisten aateveljiensä kanssa. Vuonna 2020 julkaistu ekstremismiraportti kuvaa liikehdinnän ylikansallisia suhteita laajasti.

Nyttemmin täällä kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) tutumpien verkostojen ja paljon huomiota saaneen Awakening-konferenssin lisäksi yksittäiset suomalaiset äärioikeisto -aktivistit ovat tehneet yhteistyötä hyvinkin erikoisten kiihkokansallisten, rasististen ja meikäläisittäin hyvin oudoilta kuulostavia natsismin teemoja ajavien järjestöjen kanssa.

Vaikka toiminnan pääpaino on verkkoyhteisöissä, osa suomalaisaktivisteista on osallistunut ulkomaisten aateveljien toimintaan taloudellisen tuen, mielenosoitusten sekä jopa aseellisen toiminnan kautta.

Suomalaiset uusnatsit ovat haalineet ja löytäneet sielunkumppaneita yllättävistä maista ja ilmansuunnista. Yksi kymmenkunta vuotta sitten alkanut polku vie Lähi-itään asti.

Äärioikeisto Syyrian diktaattorin tukena

Liput ja kyltit koristivat eduskuntatalon edustaa syyskuussa 2013, kun paikalla kokoontui Näpit irti Syyriasta -mielenosoitus. Tilaisuuden järjesti Verkkomedia-sivusto, jonka perustaja Janus Putkonen alkoi sittemmin päätoimisesti työskennellä Venäjän puolesta Itä-Ukrainan mielikuvitustasavaltojen propagandakoneistossa.

Helsingin mielenosoituksessa vastustettiin Yhdysvaltoja, joka oli alkanut aseistaa ja kouluttaa Syyrian hallintoa vastaan kapinoivia ryhmittymiä.

Mielenosoitukseen osallistui muutamien suomalaisten ja eurooppalaisten uusnatsien vastikään perustama järjestö, Euroopan solidaarisuusrintama Syyrian puolesta (ESFS).

Kyseessä on erilaisten äärioikeistolaisten aktivistien ryhmä, joka kertoo tukevansa presidentti Bashar Al-Assadin hallintoa ja vastustavansa länsimaiden imperialismia.

Moniin Euroopan maihin levinneen ESFS:n keskeisenä kokoonpanijana toimi  suomalais-italialainen mies, jolla on suhteita italialaiseen uusfasistiseen CasaPound-järjestöön. Muut suomalaisjäsenet olivat meillä mukana etenkin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnassa.

Vuonna 2013 ESFS:n Italian osasto matkusti Syyriaan ja tapasi siellä maan pääministerin, apulaisulkoministerin sekä Syyrian kansallissosialistisen puolueen jäseniä. ESFS:n jäseniä on osallistunut Syyrian sotaan Assadin hallinnon tukijoina.

Suomalaisnatsien mukanaolosta Syyriaan suuntautuneilla pyhiinvaelllusmatkoilla ei ole varmaa tietoa. Täkäläiset kannattajat keskittyivät siihen mitä parhaiten osasivat, eli verkkoaktivismiin, yrityksiin kerätä asialle rahaa sekä tarrojen ja julisteiden liimaamiseen.

Uusnatsien Veren Laki -mätkintäharrastajilla näkyy yhä Syyrian diktaattorin tueksi myytyjä paitoja. © Kuvakaappaus

ESFS:n suomalaisosaston julkinen toiminta sosiaalisessa mediassa hiipui jo vuonna 2015, mutta Syyria-tukipaitoja voi havaita yhä esimerkiksi Veren Laki -kamppailuyhteisön tapahtumissa.

Maailmalla ESFS:n kansainvälinen toiminta on jatkunut viime vuosiin asti.

Serbiaktivistit tapasivat sotarikoksista tuomittua Suomessa

Syyrian diktaattoria fanittavalla ESFS:llä on myös muutamia sisarjärjestöjä. Yksi niistä on Euroopan solidaarisuusrintama Kosovon puolesta (ESFK), joka kertoo lähettävänsä humanitääristä apua Kosovon ja etenkin sen serbialueen Metohian ihmisille.

Muutamat suomalaiset näyttävät yhä osallistuvan järjestön toimintaan. Ennen koronapandemiaa he ovat esimerkiksi matkustaneet sen mukana Kosovoon.

Suomalaisaktivistit ovat vierailleet usein eurooppalaisen äärioikeistojärjestönsä nimissä serbien kylissä ja entisillä taistelupaikoilla.

Molemmat Euroopan Solidaarisuusrintama -järjestöt kehuvat Serbian ja Kosovon serbejä täydellisiksi kumppaneikseen, sillä sikäläisillä nationalisteilla on vahva kansallisidentiteetti ja he ovat taistelleet asein sen puolesta sotilasliitto Natoa vastaan.

Järjestöjen propagandassa Naton 1990-luvun lopun pommitukset kansanmurhiin ryhtyneitä serbejä vastaan ovat vain merkkejä länsimaiden imperialismista, ja he näkevät näissä yhtäläisyyksiä Syyrian nykytilanteeseen.

ESFK:n toimintaan osallistuneet ovat tavanneet vierailuillaan Serbian radikaalipuolueen jäseniä. Puolueeseen kuuluva Teša Tešanović on osallistunut kummankin European Solidarity Front -järjestön toimintaan.

Tešanović on suomalaisillekin alan ihmisille tuttu hahmo. Hän kävi Suomessa vuonna 2018 ja matkan kohokohta oli vierailu vankilassa tapaamassa yhtä Kosovon serbien sotasankaria, kenraali Nebojša Pavkovićia.

© Kuvakaappaus

Pavković istuu Suomessa tuomiotaan Kosovon sodan aikana 1998-2000 tekemistään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Äärioikeisto ymmärtää ”uskonto ja isänmaa” -käsitteen laajasti: tänä syksynä kelpasi jopa partiointi satanistiryhmän kanssa

Verkostot omalaatuisten äärioikeistojärjestöjen kanssa eivät ole jääneet menneeseen.

Nyt vuoden 2021 elokuussa suomalaisia uusnatseja houkuteltiin partioimaan Liettuan rajalle, koska sinne yritti runsaasti paperittomia siirtolaisia Valko-Venäjän puolelta.

Osallistujille olisi maksettu päivärahaakin.

Kutsu oli peräisin Black Order of Pan-Europa -järjestöltä, jota voisi luonnehtia esoteeriseksi ja satanistiseksi uusnatsiliikkeeksi.

Suomessa sen toimintaa edustaa Louhi loosi -niminen ryhmä.

(Samanniminen, mutta eri loosi toimii myös esoteerikoiden kotimaisessa Azazelin tähti-verkostossa. )

Jo 1990-luvulta lähtien toimineen natsiloosin nimissä on julkaistu suomeksi yksi kirja, johon muut saatananpalvojapiirit ovat suhtautuneet kauttaaltaan hyvin kriittisesti.

Kirjassa käsitellään esoteeristen oppien lisäksi yksityiskohtaisesti esimerkiksi keinoja toteuttaa poliittinen salamurha sekä tapoja hyökätä vastamielenosoittajien kimppuun soluttautumalla heidän joukkoihinsa.

Black Order of Pan-Europan ilmoituksen mukaan Liettuaan kaivattiin ihmisiä, joilla on kokemusta esimerkiksi jäljittämisestä ja voimankäytöstä kiinniottotilanteissa. Esimerkiksi turvallisuusalan tai sotilaspoliisin koulutusta pidettiin sopivana.

Muutamia suomalaisia alan ihmisiä on kehunut ottaneensa kutsun vastaan ja käyneensä elokuussa Liettuassa, mutta tätä tietoa ei ole voitu varmistaa.

Supo: sotilaskoulutusta on ollut tarjolla, mutta siihen osallistuneet ovat yksittäisiä hahmoja

Seura kysyi Suojelupoliisilta suomalaisen äärioikeiston nykyisestä verkostoitumisesta Syyrian ja Serbian aktivistiryhmiin, toiminnasta Liettuan rajalla sekä mahdollisen sotilaskoulutuksen saamisesta ulkomailla.

Supon mukaan Serbia ja Syyria ovat olleet esillä äärioikeistolaisessa propagandassa, mutta suomalaiselle alan toiminnalle ne eivät ole kuitenkaan keskeisimpiä. Ilmeisesti jo kielimuurinkin takia täkäläisillä aktivisteilla on eniten yhteyksiä maihin joissa osataan englantia: Länsi-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Supo vahvistaa myös, että suomalaisissa äärioikeistolaisissa piireissä on ollut kesän ja syksyn aikana kiinnostusta Liettuan rajatilanteeseen. Supo ei kerro, kuinka paljon sen arvion mukaan täältä on lähtenyt ihmisiä rajapartioihin.

”Kyse ei ole laajamittaisesta ilmiöstä, mutta olemme tietenkin kiinnostuneita, jos suomalaiset äärioikeistolaiset toimijat verkottuvat ulkomaille”, kertoo Supon viestintäasiantuntija Aishi Zidan.

Kaikkein ahkerimmin suomalaisetkin uusnatsit, äärioikeistolaiset ja fasistisia aatteita kannattavat aktivistit toimivat verkon syövereissä, suojatuilla keskustelupalstoilla ja somessa.

”Äärioikeistolainen toiminta leviää ja vahvistuu tyypillisesti internetin alustoilla, joilla samanmieliset kohtaavat maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Myös Suomessa äärioikeiston kansainvälisellä verkkoympäristöllä on olennainen rooli yhteydenpidossa. Kyse on paitsi yksittäisten aktivistien, myös joidenkin ryhmien välisestä yhteistyöstä”, Zidan sanoo.

Hänen mukaansa yksittäiset suomalaiset äärioikeistoaktivistit ovat saaneet sotilaskoulutusta ulkomailla ja Supo on kiinnostunut tällaisesta toiminnasta.

Supo ei täsmennä maita tai paikkoja, joissa sotilaskoulutusta olisi tarjottu tai todistetusti annettu suomalaisille.

Julkisista lähteistä saatavien tietojen perusteella ainakin ukrainalaisessa Azov-pataljoonassa on taistellut joitakin suomalaisia. Azovilaiset sotivat Ukrainan rintamalla Venäjän sotilaiden tukemia Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan.

Nurinkurisia aatesuhteita kuvaa se, että samaan aikaan jotkut kielletyn PVL:n jäsenet ovat kouluttautuneet ”vastakkaisella puolella”, Venäjällä toimivassa Partizan-sotilaskoulutuskeskuksessa.

Seuran tietojen mukaan myös ainakin yksi Ranskan muukalaislegioonassa kouluttautunut mies on toiminut erään kotimaisen äärioikeistoryhmän riveissä.

 

Jutun taustaksi on haastateltu Jyväskylän yliopiston äärioikeistoon erikoistunutta tutkimuskoordinaattoria Tommi Kotosta.

Lähteenä on käytetty myös Marina Lažetićin tutkimusta “Migration Crisis” and the Far Right Networks in Europe: A Case Study of Serbia. Journal of Regional Security (2018), 13:2, 131–178.

 

X