Tällainen on satanistinen ideologia, joka innoitti Kankaanpään terroriepäiltyjä: Nuorten radikalisoimista ja terrori-iskuihin kehottamista

Order of Nine Angles on äärioikeistolaisen ajattelun rajuimpia ilmenemismuotoja. Se on yhdistetty useisiin terrorismitapauksiin maailmalla – ja nyt myös Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuonna 2021 poliisi julkaisi oheisen kuvan ja kertoi Kankaanpään terroristiepäiltyjen inspiroituneen akselerationismista. Uudet tiedot paljastavat heidän kiinnostuneen myös radikaalista satanismista.

Order of Nine Angles on äärioikeistolaisen ajattelun rajuimpia ilmenemismuotoja. Se on yhdistetty useisiin terrorismitapauksiin maailmalla – ja nyt myös Suomessa.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Kankaanpään terrorismirikoksista epäillyt olivat kiinnostuneet satanistisesta ideologiasta, vahvistaa Yle lähteidensä pohjalta.

Ryhmän epäiltiin suunnitelleen iskua Niinisalon vastaanottokeskukseen, mutta jatkaneen radikalisoitumistaan myös vastaanottokeskuksen lopettamisen jälkeen.

Kankaanpään epäillyiltä takavarikoituja aseita ja räjähteitä.

Kankaanpään epäillyiltä takavarikoituja aseita ja räjähteitä. © Poliisin tutkintamateriaalia

Satanistisessa ideologiassa on kyse Order of Nine Angles (Ona) -nimisestä suuntauksesta, joka on kansainvälisesti noussut esiin useiden terrorismirikosepäiltyjen yhteydessä.

Kankaanpään epäiltyjen Ona-kiinnostus käy ilmi Ylen mainitsemasta kirjasta 21 polkua pimeyden valtakuntaan. Kirjasssa on julkaistu suuntaukseen liittyvää materiaalia.

Ryhmä inspiroitui amerikkalaisjärjestöstä

Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikön tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg kirjoitti viime kesänä yksikön blogissa Order of Nine Anglesin tavoitteena olevan nykyisen länsimaisen demokraattisen järjestelmän ja arvokulttuurin hävittäminen.

Sohlbergin mukaan Onassa ”satanismi, kansallissosialismi ja vaikkapa islamilainen terrorismi on nähty keinoina luoda uusi maailma kaaoksen ja tuhon kautta”.

Onan leviäminen liittyy keskeisesti akselerationismiin, yhteiskunnan romahdusta kiihdyttävään toimintatapaan ja Siege-kulttuuriin, joista poliisi kertoi talvella 2021.

Siege-henkistä kuvastoa on näkynyt Suomessa julisteissa. Teksti viittaa 15.3. tapahtuneeseen Christchurchin joukkoampumiseen Uudessa-Seelannissa.

Siege-henkistä kuvastoa on näkynyt Suomessa julisteissa. Teksti viittaa 15.3. tapahtuneeseen Christchurchin joukkoampumiseen Uudessa-Seelannissa. © Otavamedia

Yle mainitsee ryhmän johtajan ottaneen 333-tatuoinnin korvansa taakse, mitä Supon asiantuntija piti viitteenä yhteyksistä ”erittäin radikaaleihin yhdysvaltalaisiin äärioikeistotoimijoihin”.

Maininta viittaa todennäköisesti amerikkalaisen Tempel ov Blood -ryhmään ja sen julkaisemaan kirjaan, joka edustaa Onan äärimmäisiä muotoja.

Kyse on ohjekirjasta, jossa opastetaan uusnatseja kehittymään ”arjalaisiksi vampyyrisaalistajiksi” ja soluttautumaan poliisin, puolustusvoimien tai radikaalien oikeistolaisten ja uskonnollisten ryhmien joukkoon.

Äärioikeistoon perehtynyt tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta kertoo, ettei hän ole havainnut Suomessa suoria linkkejä Tempel ov Bloodiin, vaan yhteydet ovat pikemminkin kirjallisuuden muodostamia.

Esimerkiksi tamperelainen, satanismiin erikoistunut kirjakustantamo on julkaissut useita suuntauksen keskeisiä kirjoja, kuten Tempel ov Bloodin teoksia.

”Kustantamo julkaisee myös kaikkea muuta, joten se on voinut toimia vain julkaisualustana”, Kotonen sanoo.

Satanistista materiaalia levitetään pienryhmissä

Kotosen mukaan Ona-materiaali leviää Suomessa kasvavissa määrin, koska se on ollut tapetilla Kankaanpään tapauksen vuoksi.

”Suhteellisen harvakseltaan sitä näkee valtavirtaisemmissa kanavissa, kuten entisten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenten projekteissa. Yleensä se leviää pienemmissä akselerationismiyhteisöissä”, Kotonen sanoo.

Suomessa Ona-aatemaailmaa levittää erityisesti Black Order -niminen ryhmä. 21 polkua pimeyden valtakuntaan on sen julkaisema.

Tämä pieni ryhmä julkaisee lähinnä kirjoja ja lehtiä, jotka käsittelevät Onaa ja muita esoteerisia suuntauksia. Vuonna 2021 Black Order järjesti väitetysti äärioikeistolaisia Liettuan rajalle partioimaan.

Vuonna 2022 Black Order otti epäsuorasti kunnian Kankaanpään tapauksesta. Ryhmän suomalaisen Louhi looshin edustaja kommentoi yhteyksistä kysyneelle Ylioppilaslehdelle.

”Mikäli olemme onnistuneet inspiroimaan tällaisia henkilöitä tai ryhmiä, se on meille kunnia-asia”, nimimerkki kirjoitti.

Order of Nine Anglesia levitetään myös nuorille

Black Orderin lisäksi Onaa levittävät Suomessa myös muut tahot. Ona-materiaalia on levitetty niin kirjojen, musiikin kuin pienlehtienkin välityksellä.

Erikoisempi tapaus on eräs vajaan vuoden vanha, ensisijaisesti verkossa toimiva taho. Siihen kuuluvien henkilöiden määrästä ei ole tietoa.

Videoiden ja fyysisten tapahtumien lisäksi se on julkaissut kirjan, jossa aatesuuntausta levitetään nuorille fiktiokertomuksen muodossa.

Kotosen mukaan on ilmeistä, että kyseinen kirja levittää Onaa. Suuntauksen kohdalla on hänen mukaansa muistettava, ettei suomalainen Ona muodosta välttämättä eheää kokonaisuutta.

Seuran tietojen mukaan sitä on koetettu levittää äärioikeiston sisällä ”opaskirjana”.

Kirjan loppupuolella päähenkilö kuvailee luopuvansa satanismin ulkoisista tunnusmerkeistä voidakseen levittää aatetta paremmin. Hän haaveilee toimivansa jatkossa ääriliikkeissä, poliitikkona, terroristina tai sarjamurhaajana.

”Opaskirjamaisuus kuuluu jossain määrin genreen. Siinä osoitetaan polku mahdollisille seuraajille”, Kotonen sanoo.

Innoittiko akselerationismi myös muita terrorismiepäiltyjä?

Kevään ja alkukesän aikana poliisi paljasti epäilevänsä yhteensä myös neljää muuta miestä äärioikeistoideologian motivoimista terrorismirikoksista. Tapaukset liittyvät toisiinsa.

Seuran tietojen perusteella myös näiden epäiltyjen joukossa on akselerationismiin ja Onaan kiinnostusta osoittaneita henkilöitä. Sen lisäksi yksi epäillyistä on julkaissut sosiaalisessa mediassa vuosien varrella useita aseelliseen toimintaan kehottavia viestejä, mutta ilman ideologista yhteyttä akselerationismiin.

Poliisi ei ole kommentoinut julkisuuteen tapausten ideologista puolta tai aseisiin liittyviä yksityiskohtia. Täten ei ole tiedossa, ovatko missä määrin suuntaukset ovat innoittaneet epäiltyjä.

Kotosen mukaan epäiltyjen toiminnassa on ”ilman muuta” viitteitä akselerationismista.

”Se näkyy yleisellä tasolla ajatuksena siitä, ettei ole enää poliittisia ratkaisuja ja vallitseva järjestelmä pitää romauttaa. Suoria yhteyksiä Onaan ei ole yhtä selkeästi, vaan ne todennäköisesti tulevat akselerationististen ryhmien kautta”, Kotonen sanoo.

3D-aseita tulostavat miehet tukivat Kankaanpään epäiltyjä

Viime vuonna verkkoon ilmestyi tulostamiaan 3D-aseita esittelevä ryhmä, jonka propagandassa on osoitettu tukea Kankaanpään epäillyille. Ensimmäisenä ryhmästä kertoi Ylioppilaslehti.

Julkaisemillaan videoilla ryhmän jäsenet ampuvat toimivilla 3D-tulostetuilla aseilla. Ryhmän julkaisemissa kuvissa poseeraa henkilö, joka on pukeutunut poliisin Kankaanpään tapauksesta julkaiseman kuvan mukaisesti. Kuvatekstit kehottavat akselerationistiseen toimintaan.

Ryhmään yhdistettävissä olevien käyttäjien jäljet verkossa loppuivat hieman ennen kuin poliisi kertoi julkisuuteen kevään terrorismirikosepäillyistä.

Seura ei ole onnistunut vahvistamaan, onko tuoreemmissa terrorismiepäillyissä kyse samoista henkilöistä kuin tässä ryhmässä tai liittyvätkö epäiltyjen rikosnimikkeet 3D-tulostettuihin aseisiin.

X