Tosi-tv muuttui – Miksi tavikset kelpaavat enää vain tietynlaisiin ohjelmiin?

Kymmenisen vuotta sitten moni nuori haaveili urasta tosi-tv:ssä, mutta nykyisin televisioon on vaikeampi päästä. Mitä tapahtui?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miina Äkkijyrkkä ja Wallu Valpio nähdään tänä keväänä Farmi Suomessa. Kumpikohan heistä pärjää kisassa paremmin?

Kymmenisen vuotta sitten moni nuori haaveili urasta tosi-tv:ssä, mutta nykyisin televisioon on vaikeampi päästä. Mitä tapahtui?
(Päivitetty: )
Teksti:
Kyösti Niemelä
Kuvat:
Nelonen, MTV3

”Rakastellessa naiselle annetaan kolme neljä orgasmia”, tosi-tv-tähti Bile-Dani, oikealta nimeltään Daniel Lehtonen, latasi Seiskalle vuonna 2015.

Bile-Dani oli tuore julkkis, joka esiintyi kahdessa tosi-tv-ohjelmassa Hottiksissa ja Temptation Islandissa.

Räväkät kommentit ja mieleenpainuva lempinimi tekivät 24-vuotiaasta komistuksesta tunnetun tosi-tv-brändin.

Sen jälkeen hän on osallistunut esimerkiksi Suurimpaan pudottajaan ja Selviytyjiin.

Nyt Lehtonen nähdään maaliskuussa alkavalla Farmi Suomen viidennellä kaudella, jossa kaksitoista tunnettua suomalaista tekee maatilan töitä ja kilpailee toisiaan vastaan.

Maajussin työt eivät ole täysin vieraita Daniel Lehtoselle, jonka isovanhemmilla oli maatila. © Mojo Erämetsä/Nelonen

Kannattaako tosi-tv rahallisesti?

Daniel Lehtonen valikoi nykyään aikaisempaa tarkemmin, mihin ohjelmiin osallistuu. Yksi ehto on, että hän saa olla oma itsensä eikä hänen tarvitse esittää vanhaa Bile-Dani-hahmoaan.

Osallistumispäätös Farmi Suomeen oli Lehtoselle helppo.

”Aloin katsoa ohjelmaa ja ajattelin, että minulla olisi hyvä sauma, kun olen työjuhta ja tykkään tehdä fyysisiä töitä.”

Farmin työt eivät ole Lehtoselle ihan ­vieraita, sillä hänen isovanhemmillaan oli pari hehtaaria peltoa Lounais-Suomessa.

Lehtonen sanoo, että vaikka palkkiollakin on merkitystä, hän ei valitse raha edellä, mihin ohjelmaan osallistuu.

”Olen tehnyt televisiota ilmaiseksi ja olen sitä tehnyt hyvillä palkkiolla. Rahan sijasta motivaattorina on usein hieno kokemus. Saa asioita, joita voi miettiä kiikkus­tuolissa.”

Palkkiosummat ovat salassapidon alaisia, mutta tunnettujen osallistujien palkkiot ovat huomattavasti suurempia kuin tavisten.

Lehtonen uskoo, että häntä pyydetään tosi-tv-ohjelmiin, koska hän on mukava, osaa toimia ryhmässä ja laukoo suoria kommentteja.

Aiemmin tosi-tv teki taviksista tähtiä

Vielä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten monen nuoren haave oli päästä tosi-tv-ohjelmaan ja sitä kautta julkkikseksi. Tosi-tv teki taviksista tähtiä.

Sittemmin reitti on vaikeutunut. Tosi-tv-ohjelmissa kisaa nykyään enimmäkseen ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi kuuluisia. Osa on tunnettuja nimenomaan tosi-tv:n varhaisemmilta vuosilta. Niko Saarisen tai Sauli Koskisen kaltaiset urat ovat kuitenkin nykyään huomattavasti vaikeampia kuin ennen.

Selviytyjissäkin esiintynyt Niko Saarinen on yksi Suomen tunnetuimmista tosi-tv-tähdistä. © Lars Johnsson/Nelonen

Muutos ei ole jäänyt katsojilta huomaamatta.

”Saamme jonkin verran palautetta, että miksi niin monissa ohjelmissa on julkisuudesta tuttuja ihmisiä”, kertoo Nelosen kotimaisen viihteen päällikkö Mirko Baas.

Baas listaa syitä julkkisinvaasioon. Yksi on se, että julkisuuden henkilöillä on valmista seuraajakuntaa. Taiteilijoiden, poliitikkojen tai somepersoonien toivotaan tuovan ohjelmalle omaa yleisöään.

Toisekseen julkisuuden henkilöt ovat tottuneet kameroihin.

”Heille kameran edessä toimiminen on tosi luontevaa”, Baas sanoo.

Kolmanneksi osallistujat ovat katsojille valmiiksi tuttuja eikä heitä tarvitse esitellä erikseen. Tavisten Big Brotherissa kuluu aina aikaa ennen kuin katsoja alkaa välittää siitä, mitä jollekin osallistujalle tapahtuu.

Julkkikset taas ovat jo valmiita hahmoja elämätarinoineen ja imagoineen.

”Kun julkkiksia osallistuu Selviytyjiin tai Farmiin, katsoja miettii etukäteen, että tuo ei varmaan pärjää tuossa asiassa”, Baas sanoo.

Ennakko-odotukset voivat vahvistua tai rikkoutua, mikä pitää ihmiset ruudun ääressä.

Tämä kaikki on näkynyt katsojaluvuissa, Baas kertoo. Ohjelmia, joista tehdään versio julkisuudesta tutuilla henkilöillä, katsotaan enemmän.

Erikoisjoukot-ohjelmassa julkkisten kuntoa todella koetellaan. Sauli Koskinen kantoi ensimmäisellä kaudella Viivi ­Altosta. Amanda Harkimo ­oikealla. © Jere Hietala/Nelonen

Julkkikset ja tavikset eri sarjoissa

Tänä vuonna Farmi Suomen osallistujina nähdään esimerkiksi ex-hiihtäjä Sami Jauhojärvi, kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä ja iskelmälegenda Danny.

Osallistujalistan pitää koskettaa mahdollisimman montaa suomalaista, Baas selittää. Siksi sen pitää olla tarpeeksi monipuolinen.

Tutkijatohtori Pauliina Tuomi Turun yliopistosta on huomannut, että ohjelmien osallistujajoukosta halutaan nykyään moninainen. Siksi mukana on usein esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajia.

”Onko tämä sitten tervettä, hyväntahtoista moninaisuutta vai välillä myös ­tiettyä erikoisuuksien etsimistä”, ­Tuomi pohtii.

Julkkiksille on eri tosi-tv-ohjelmat, Tuomi korostaa ja antaa esimerkin: monia ­Farmi Suomen osallistujia ei voisi kuvitella esimerkiksi Temppareiden julkkisosallistujaksi.

Seuranhakuun, parisuhteisiin, seksiin ja juhlimiseen keskittyvät ohjelmat ovatkin edelleen niitä, joissa esiintyy tavallisia ihmisiä.

Lue myös: Uusi deittailureality Kolmiodraama haastaa deittailijat treffeille tekstichatin välityksellä

Eliitin tosi-tv

Uudella Farmi Suomen kaudella on mukana kansanedustaja Merja Kyllönen. Hän sai vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa yli 58 000 ääntä, mikä tarkoittaa 58 000 potentiaalista katsojaa.

Vielä 20 vuotta sitten tosi-tv ja poliitikot olisivat voineet tuntua oudolta yhdistelmältä. Tosi-tv oli skandaalinkäryistä, paheksuttua ja nuorille suunnattua ohjelmaa.

Kansanedustaja ­Merja Kyllönen ­tarttuu talikkoon Farmi ­Suomessa. © Mojo Erämetsä/Nelonen

Mutta esimerkiksi viime vuonna Amazing Racessa nähtiin europarlamentaarikko Silvia Modig, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Ja Tanssii tähtien kanssa teki tulevasta ministeristä Antti Kaikkosesta laajasti tunnetun jo vuonna 2008.

”Tanssii tähtien kanssa on selkeästi ­meriitti. Se nauttii suosiota puhtaana ja fiksuna ohjelmana. Siihen osallistuminen on osoitus vahvuudesta ja osaamisesta. Ajatellaan, että on arvokasta laittaa itsensä likoon”, Tuomi analysoi.

Sointu Borg ja Henri Tanner tanssahtelivat TTK:ssa viime vuonna. © MTV3

Joskus käy niinkin, että kun uuden ohjelman osallistujalista on julkistettu, edes tutkijatohtori ei tunnista kaikkia nimiä.

”He ovat olleet tubettajia ja valtavan seurattuja sosiaalisen median puolella.”

Näin tosi-tv yrittää houkutella nuorisoa television katsojiksi. Monet nuorten sukupolvien edustajat viihtyvät ennemmin internetissä esimerkiksi livelähetyksiä katsomassa kuin perinteisen tv-viihteen äärellä.

tosi-tv
Poliitikot Silvia Modig ja Aino-Kaisa Pekonen nähtiin Amazing Racessa viime syksynä. © Jorge Lareau/Nelonen

Toiveissa pitkä ura

Daniel Lehtonen on matkannut nuorille suunnatusta Hottiksista uskottavaan koko perheen Farmi Suomeen asti.

”Olen muutaman vuoden siistinyt Bile-Danin brändiä. Se kukoistaa vielä joskus, mutta ei idioottina eikä douchebagina (leuhkana ääliönä) vaan herrasmiehenä.”

Tosi-tv-uransa ohella Lehtonen tekee elektronista musiikkia artistinimellä ­Idleman.

”Se ei tuo leipää, joten autan puolisoa hänen yrityksensä tehtävissä.”

Lehtonen on tosi-tv-uraansa tyytyväinen.

”Tosi-tv-elämä, jota itse elän, on kasvattanut minua ymmärtämään, miten monenlaisia ihmiset ovat. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana, ja toivon, että tämä ura jatkuu vielä pitkään.”

Daniel (vas.) antoi kaikkensa Selviytyjissä syksyllä 2021. Sarja kuvattiin Dominikaanisessa tasavallassa. © Lars Johnson/Nelonen

Juttua muokattu: Aino-Kaisa Pekosen nimi korjattu 7.3.2024

X