Tuhkasta nouseva Notre Dame on pariisilaisten ylpeydenaihe – Kiitos Victor Hugon goottilainen rakennus tuli tunnetuksi ympäri maailman

Tulipalossa pahoin vaurioitunut Notre Dame elää yhä loisteliaasti valkokankailla ja näyttämöillä. Ennen kuin savu oli Pariisissa hälventynyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että Notre Dame rakennetaan uudelleen loistoonsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulipalossa pahoin vaurioitunut Notre Dame elää yhä loisteliaasti valkokankailla ja näyttämöillä. Ennen kuin savu oli Pariisissa hälventynyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että Notre Dame rakennetaan uudelleen loistoonsa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Victor Hugo oli ranskalainen kirjailija ja runoilija, jonka tunnetuimmat teokset ovat Kurjat (1862) ja Notre Damen kellonsoittajan taru Pariisin Notre-Dame (1831).

Disneyn 1996 valmistunut lauluntäyteinen animaatioelokuva on yksi useista Notre Damen katedraalin ympärille rakennetuista tarinoista. Synkkäsävyisessä elokuvassa koristeellisen goottilaisen katedraalin kellot kumahtelevat kirkkaasti kuin toivoa antaen. Kyttyräselkäisen kellonsoittajan kädet nykivät vakaasti paksuja köysiä Notre Damen länsitornissa puurakenteiden keskellä.

Arkkidiakoni Claude Frollo laulaa adoptoimalleen Quasimodolle, kuinka katedraalin torni on hänen turvapaikkansa. Samalla Frollo uskottelee kellonsoittajalle, että tämä on ruma kummajainen.

Frollo sortaa koko kansaa ja lempeää Quasimodoa, mutta gargoiliystävät ja mustalaistyttö Esmeralda pitävät kellonsoittajan puolia 1400-luvun Pariisissa.

Disneyn animaation lisäksi kellonsoittajasta on tehty elokuvaversiot vuosina 1923, 1939 ja 1956.

Kirjailija ja runoilija Victor Hugon teksti Notre Damen kellonsoittajan tarusta Pariisin Notre-Dame (1831) on maailmankuulu.

Kirjailija ja runoilija Victor Hugon teksti Notre Damen kellonsoittajan tarusta Pariisin Notre-Dame (1831) on maailmankuulu. © iStock

Quasimodo astelee teatterilavalle

Historiallisen Notre Damen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1163 Seine-joen varrella Citén saarella Pariisissa.

Varhaisgoottilaista tyyliä edustava katedraali valmistui 1300-luvun alussa. Osittain Victor Hugon romaanin ansiosta katedraalista tuli yksi Pariisin tunnetuimmista maamerkeistä, jossa vierailee vuosittain noin 14 miljoonaa turistia.

Notre Damen kellonsoittajan taru elää edelleen. Disneyn lauluihin ja Hugon romaaniin perustuva musikaalinäytelmä nähdään Tampereen Teatterin lavalla syksyllä 2019 Georg Malviuksen ohjaamana.

Disney on viime aikoina tehtaillut klassikkoanimaatioistaan ihmisten näyttelemiä versioita, joista Dumbo pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Notre Damen kellonsoittajan näytelty versio on tekeillä, ja sen pitäisi valmistua vuonna 2021.

Tulipalo sai kansan kyyneliin – Ranskan suuri suru

Maanantai-iltana, 15. huhtikuuta, syttyneessä palossa Notre Dame roihusi ilmiliekeissä. Tiistaina palo oli saatu hallintaan, mutta Ranskassa surraan syvästi katedraalin kohtaloa. Vaikka rakennuksen päärakenteet ja kellotornit onnistuttiin pelastamaan, keskitorni ja katto luhistuivat.

Maiden johtajat ympäri maailman ovat reagoineet paloon. Myös presidentti Sauli Niinistö on twiitannut Ranskan presidentille Emmanuel Macronille surunvalittelunsa.

X