Ulosotossa jopa vaippaikäisiä lapsia – Velkojen ulosmittauksessa ei ole alaikärajaa

Ulosotossa oli viime vuoden lopussa valtakunnanvoudinviraston tilaston mukaan 1806 alaikäistä lasta tai samana vuonna 18 vuotta täyttävää. Alle 15-vuotiaita heistä oli 102.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulosotossa oli viime vuoden lopussa valtakunnanvoudinviraston tilaston mukaan 1806 alaikäistä lasta tai samana vuonna 18 vuotta täyttävää. Alle 15-vuotiaita heistä oli 102.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

On hätkähdyttävää, miten alaikäinen lapsi tai nuori voi edes joutua ulosottoon.
Velkojen ulosmittauksessa ei ole kuitenkaan mitään alaikärajaa. Niistä voi tulla maksuhäiriömerkintä jo lapsuudessa.

Jopa sylivauvan maksut maksamatta

Nuorimmat kaksi ulosotettavaa velallista ovat syntyneet vuonna 2017 eli ovat olleet noin 1-2-vuotiaita taaperoita vuoden 2018 lopussa. Heidän ulosotettava velka on ollut yhteensä 30 euron suuruinen – eli se on oletettavasti syntynyt vain yksittäisen laskun laiminlyönnistä.

Aikaisempana vuotena jopa alle vuoden ikäinen sylivauva on joutunut ulosottoon.

Osa alaikäisten veloista on tuhansia euroja. Tällä vuosituhannella syntyneillä lapsilla ja nuorilla on ulosotettavaa velkaa yhteensä lähes miljoona euroa eli 913 787,02 euroa.

”Alaikäisyys ei todellakaan estä olemasta ulosottoprosessissa. Sitten vain hänen puhevaltaansa käyttää edunvalvoja tai holhooja. Velkoja voidaan periä jo alaikäisenä. Alaikäinen voi olla velallisena, jolloin tutkitaan, onko hänellä jotain ulosottokelpoista varallisuutta tai tuloa”, valtakunnanvouti Juhani Toukola sanoo.

Ulosottomiehen tulee ilmoittaa alle 18-vuotiaasta velallisesta maistraattiin. Maistraatti selvittää, miksi lapsi on velkaantunut. Jos vanhemmat eivät hoida velkaa, lapselle voidaan määrätä ulkopuolinen edunvalvoja.

Ulosotossa terveyskeskusmaksut

Tyypillisiä alaikäisen rästiin jääneitä velkoja ovat terveydenhoitomaksut, kuten sairaala- tai hammaslääkärimaksut. Peruuttamattoman hammaslääkärikäynnin sakkomaksu voi tulla maksettavaksi alaikäisellekin.

”Näissä on aika paljon lasten sairaala- ja terveydenhoitomaksuja. Lasku maksuunpannaan häntä vastaan, vaikka se ehkä pitäisi maksuunpanna vanhemmille. Vanhemmat sitten unohtavat maksaa, ja lasku tulee ulosottoon sitä kautta”, Toukola sanoo.

Osa alaikäisten ulosottosaatavista on esimerkiksi perinnön mukana tulleita veroja, joiden maksamisesta vanhemmat eivät ole huolehtineet.

Myös tavallisia tavaratilauksia voi päätyä ulosottoon jo alaikäisenä.

Edessä vaikeudet täysi-ikäisenä

Teini-iässä ulosotettavien saatavien määrä kasvaa ja silloin nuoret alkavat aiheuttaa myös itse maksuja ulosottoon, sillä heidän rikosoikeudellinen vastuunsa alkaa 15-vuotiaana.

”Silloin tulee mopon kanssa ajelusta sakkoja ja vakuutusmaksuja. Ja joukkoliikenteen tarkastusmaksuja, jos ajetaan ilman lippua”, Toukola sanoo.

Alaikäisenä saatu maksuhäiriömerkintä voi haitata huomattavasti itsenäistymistä, jos se ei ole vanhentunut lapsen tullessa täysikäiseksi.

Luottotiedottoman nuoren on vaikea saada asuntoa ja esimerkiksi puhelinliittymää.

Jopa työnhakeminen voi vaikeutua maksuhäiriömerkinnän takia, sillä esimerkiksi turvallisuusalalle ja hoitoalalle hakiessa töihin tarkistetaan nykyään luottotiedot monessa työpaikassa.

X