Valikoivasti vastuullinen Veikkaus: Yhtiö aloittaa pelihaittoja ehkäisevät toimet usein vasta pakon edessä

Veikkaus todistelee vastuullisuuttaan verkkopelaamisen rajoituksilla. Silti yhtiö hidastelee peliautomaattien käyttörajoituksia – ja toimii vasta kun on pakko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ongelmapelaajat jäävät useimmiten koukkuun peliautomaatteihin.

Veikkaus todistelee vastuullisuuttaan verkkopelaamisen rajoituksilla. Silti yhtiö hidastelee peliautomaattien käyttörajoituksia – ja toimii vasta kun on pakko.
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Yliampuvasta mainonnasta käynnistynyt kohu on pakottanut Veikkauksen johdon vakuuttamaan vastuullisuuttaan hiki hatussa. Peliyhtiön hallitus ilmoitti perustavansa uuden eettisen neuvoston ja lisäävänsä johdon avokätiseen bonusjärjestelmään pelihaittojen torjunnasta palkitsevan mittarin.

”Vastuullisuusperiaatteet ovat oleellisia kaikessa Veikkauksen toiminnassa. Yhtiö on jatkuvasti tehnyt toimenpiteitä vastuullisuuden toteuttamiseksi ja hallitus on säännöllisesti arvioinut pelihaittojen ilmenemistä, korostaa”, Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sanoi tiedotteessa.

Arpajaislaki velvoittaa rahapelimonopolin pyörittäjää ehkäisemään pelihaittoja. Vaikka Veikkaus korostaa kernaasti vastuullisuuttaan, käytännössä se toteuttaa sitä usein vasta pakon edessä. Tämä näkyy myös arpajaislain uudistuksen takia tulleissa uusissa pelirajoituksissa.

Kymppitonnien rajat

Veikkaus otti 12.12.2017 käyttöön tukun verkkopelejä koskevia rajoituksia. Niin sanottuja nopeatempoisia verkkopelejä (muun muassa kasino- ja pöytäpelit) pelatakseen pelaajan piti tunnistautua ja asettaa itselleen tappioraja – viranomaisten asettamissa raameissa.

Vuorokaudessa sai hävitä enintään 1000 ja kuukaudessa 2000 euroa.
Samalla Veikkaus otti käyttöön pelitilille tehtyjen rahansiirtojen rajoituksen.

”Tietojemme mukaan millään muulla peliyhtiöllä maailmassa ei ole pakollista rahansiirtorajaa”, vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta kommentoi tuoreeltaan.

Kuulostaa edistykselliseltä, mutta mikä siirtoraja on? Lukua ei tiedotteista löydy.

”Rahansiirtorajojen asettaminen on pakollista, mutta sille ei ole asetettu maksimia vuorokausi- tai kuukausikohtaisesti”, Veikkauksen tiedotuksesta kerrotaan.

Käytännössä raja on siis suurin summa, mikä pelitilillä voi kerrallaan olla: 20 000 euroa.

Verkkopelien tili

Nettilottoa tai muita verkkopelejä varten pelitililleen saa yhä siirtää rahaa niin paljon kuin tilille mahtuu. Lehtikuva

Pakkoa vasta joskus

Veikkauksen mukaan uudet pelirajat vähensivät vuonna 2018 pelikatteen kasvua 30 miljoonalla eurolla.

”Digikanavan kokemuksiin perustuen pelaajan itselleen asettamat pelirajat ovat kaikista vaikuttavimpia pelaamisen hallinnan välineitä”, yhteiskuntavastuujohtaja Lauri Halkola kertoo sähköpostilla.

Suomalaisen rahapelikulttuurin erikoisuus ovat pitkin taajamia sirotellut rahapeliautomaatit. Ne ovat myös merkittävä peliongelmien aiheuttaja. Vuonna 2018 ongelmapelaajien auttavaan puhelimeen tulleista yhteydenotoista noin 80 prosenttia koski rahapeliautomaatteja ja näistä noin puolet nimenomaan fyysisiä pelikoneita.

Peliklinikan avohoidossa vuonna 2018 fyysiset peliautomaatit olivat ongelmana noin 55 prosentilla uusista asiakkaista.

Automaateilla tunnistautuminen ja pelirajojen asettaminen on vapaaehtoista ja sen tekee vain joka kymmenes pelaaja.

Vuonna 2017 Veikkaus lupasi tuoda tunnistautumispakon myös pelikoneille, mutta vasta vuoden 2023 alusta. Myöhemmin tunnistautumispakkoa on aikaistettu ja näillä näkymin se on tulossa voimaan 1.1.2022.

Syynä ei ole Veikkauksen mielenmuutos vaan eduskunnan 17. toukokuuta 2019 hyväksymä arpajaislain muutos. Tunnistautumispakon viivyttely on ristiriidassa vastuullisuuspuheiden kanssa.

”Käytämme valmistautumisajan tehokkaasti rakentamalla tarvittavia teknisiä kyvykkyyksiä ja pilotoimme erilaisia ratkaisuja, jotta asiakaskokemus olisi mahdollisimman hyvä pakollisen tunnistautumisen astuessa voimaan”, Lauri Halkola perustelee pitkää siirtymäaikaa.

Hidastelulle on myös taloudellinen syy. Veikkauksen mukaan automaattipelaamisen tunnistautumispakko vähentää sen tuottoja vuositasolla 100-150 miljoonaa euroa.

Tehoavatko rajat?

Arpajaislain uudistustyön jatkaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Sisäministeriö valmistelee parhaillaan asetusta siitä, minkälaisia tappiorajoja 1.1.2022 voimaan tulevaan tunnistautumispakkoon kytketään.

”Tuleeko nopeille verkkopeleille yksi tappiokatto ja peliautomaateille toinen? Vai onko niillä yhteinen tappioraja?” rahapeleihin erikoistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Jani Selin pyörittelee vaihtoehtoja.

Rajojen toteutusta ei vielä tiedetä. Tällä hetkellä tunnistautumispakkoa ja tappiorajoja puuhataan vain hajasijoitetuille peliautomaatille. Veikkauksen saleissa oleviin automaatteihin voi näillä näkymin vastedeskin hakata rahaa mielensä mukaan.

Veikkaus arvioi uusien rajoitusten nostavan tunnustautuneena pelaamisen asteen nykyisestä 46 prosentista 70:een. Tunnistautuminen antaa yhtiölle uusia mahdollisuuksia torjua pelihaittoja, mutta myös kohdentaa asiakkaille markkinointia ja pelien mainontaa.

Tehoavatko rajat? Se tiedetään vasta kun nähdään miten tiukat niistä tulevat, sanoo peliongelmiin erikoistuneen Peliklinikan tutkija Maria Heiskanen.

”Pelkkä tunnistautuminen ei ole tehokasta, vaan merkittävää on millaisia työkaluja siihen liitetään”, Heiskanen sanoo.

X