Näin vanhuksilta kalastellaan rahaa – Lue omaisten tarinat härskeistä huijauksista

Jaa kaverilleTilaa Seura
Ikäihmisiltä yritetään huijata rahaa monin keinoin - näin kertovat lukijat.
© iStock
Hyväntahtoisuus ja yksinäisyys saavat monet vanhukset menettämään rahansa huijareiden taskuihin. Näin Seuran lukijat kertovat, miten heidän läheisiään on vedätetty.

Omaiset kertoivat Seuralle, millä tavoilla vanhuksilta on yritetty kalastella rahaa. Usein ongelmien selvittely jää jälkeläisten tehtäväksi.

”Mitään et saa enää maksaa”

”Tämä on ihan sikamaista. Vuodesta 2016 saakka setä on maksanut 40 euroa kuussa tv-kortista. Hänellä ei ole edes kortinlukijaa.

Lisäksi on tullut laskuja rahankeräyksistä, sukista, pöksyistä, ripsiväreistä, luontaistuotteista, kahvikupeista, koruseteistä, kahden vuoden lehdistä ja ikääntymisen hidastusvoiteesta.
Ne ovat puhelinmyyjiä. Mutta kun hän ei kuule puhelimessa mitään.

Vuoden alusta on mennyt 1 700 euroa, vaikka alle tonnin eläkkeellä hän yrittää sinnitellä. Kielsin, että mitään et saa enää maksaa. Olen koettanut kaikki peruuttaa.”

89-vuotiaan miehen veljenpoika, Lappeenranta

Numerosta salainen

”Tilanteita on ollut useita. On ollut kartoitus omakotitalon viemärille. Lisäksi vintille myytiin kattoremonttia. Mitään todellista ongelmaa ei kummassakaan ole. Isä oli vetänyt jo nimen paperiin. Soitin yritykseen. Saman tien asia peruttiin. Pommitus on viikoittaista. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä isän numerosta salainen.”

80-vuotiaan miehen poika, Loppi

Talonmaalaustarjous

”Äidilläni on jo edennyt alzheimer. Mielestään hän omisti vielä (veljen omistuksessa olevan) talon. Kun tulin vierailulle, oli paikalla nuori mies, joka täytti lomaketta. Hän kertoi talonmaalaustarjouksesta, josta on nyt tarkoitus sopia. Miten tämä sotku olisi selvitetty, jos maalaus olisi ennätetty tehdä.”

92-vuotiaan naisen tytär, Kuopio

”Todella vaikea päästä eroon”

”Minulla on kymmenen (remonttifirmojen) numeroa estettynä. Omistamme talon yhdessä vaimon kanssa, joka on vielä työelämässä. Hänelle ei ole soitettu kertaakaan. Ja jos päästää kaverit sisälle, niin painostus on tosi rankkaa, ja sen jälkeen yritetään kaikenlaisia konsteja. Todella vaikea päästä näistä eroon.”

74-vuotias mies, Helsinki

Huijaripariskunta

”Näimme papereista, että (muistisairas) äitini oli tilannut saman ylihintaisen kaulakorun jo useamman kerran. Äiti oli maksanut osamaksusopimuksella yhteensä yli 600 euroa. Vastaavan hinta on kultaliikkeissä 150– 250 euroa.

Firmassa asiaan suhtauduttiin todella törkeästi. Jos ei ole edunvalvojaa, hän saa itse tilata mitä haluaa. Kahden päivän päästä hänelle kaupattiin samoja koruja.

Lisäksi hän oli keskustassa törmännyt noin kolmikymppiseen pariskuntaan, jotka olivat onkineet äidin osoitteen ja puhelinnumeron. Äidille tuli viestejä, joissa nainen haluaa 2 000 euroaan takaisin. Äitini on kuulemma lainannut summan.

Äitini oli hyvin ahdistunut. Hän kertoi naisen ehkä olleen hänen entinen oppilaansa, hän kun oli ollut peruskoulun opettaja. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkansa. Pariskunta oli huijaamismielellä liikenteessä.”

80-vuotiaan naisen tytär, Helsinki

”Hyvätahtoisuutta ja yksinäisyyttä”

”Luulen, että äidin kuolema laukaisi jonkun masennuksen. Faija ei osannut sanoa millekään myyjälle ei. Suurin syy oli yhdistelmä hyvätahtoisuutta ja yksinäisyyttä. Se oli niiltä törkeää toimintaa kautta linjan. Kun joku soitti ja myi jotain, oli sosiaalista elämää taas.

Syömättömiä ravintolisiä vein hänen kuolemansa jälkeen pahvilaatikollisen apteekkiin hävitettäväksi. Yli 600 euroa vuodessa jostain, jolle ei ole edes käyttöä, on aika paljon. Minä hoidin hänen laskujaan. Usein löysin ne eräpäivän jälkeen. Perinnän kauttakin noita maksettiin.

Jotain maksoin omistakin. Kaikessa mielipahassa tällainen saattaa käydä myös läheisten mielenterveyden päälle.”

70-vuotiaan miehen poika, Sastamala

Digimummo

”Hämmästys oli suuri, kun selvisi, että mummo oli joulun jälkeen ottanut todellisen digiloikan. Oli uusi tietokone, liittymä, modeemit, vehkeet ja älypuhelin. Reipas myyjä oli käynyt asentamassakin, tosin puhelimessa pakkomyyty. Edes vanhalla näppäinkännykällä mummo ei osaa lähettää tai avata tekstiviestejä.

Kävin rähisemässä myyjälle. Samalla enokin paljasti tulleensa huijatuksi. Digibokseja oli myyty parikin ennen kuin selvisi, että hänen televisiossaan oli sisäänrakennettu digiviritin.

85-vuotiaan naisen pojanpoika, Iisalmi

X