Vanhemmat välittävät nuuskaa nuorille - Tutkijan mukaan päihteen terveyshaittoja ei tiedosteta: ”Monet vanhemmat eivät ole perillä nuuskan nikotiinipitoisuuksista”

Ehkäisevän päihdetyö EHYT ry juuri julkaistun selvityksen keskeisiä tavoitteita oli saada lisää tietoa siitä, mistä ja miten nuoret saavat nuuskaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ehkäisevän päihdetyö EHYT ry juuri julkaistun selvityksen keskeisiä tavoitteita oli saada lisää tietoa siitä, mistä ja miten nuoret saavat nuuskaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Nuuskan käyttö on lisääntynyt nuoremmissa ikäryhmissä ja erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla nuorilla. Päivittäin nuuskaa käytti ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista 17 prosenttia vuonna 2017. Vastaava luku THL:n mukaan oli neljä prosenttia vuosina 2008 ja 2009.

EHYT ry:n tekemän selvityksen perusteella nuuskaa hankittiin sosiaalisen median kautta, täysi-ikäisten kavereiden kautta ja ehkä hieman yllättävästi, myös omien vanhempien avulla.

Vanhemmat tuovat nuuskaa työmatkoiltaan eivätkä välttämättä tiedä nuuskan nikotiinipitoisuuksia

Useat nuoret kertoivat tutkimuksessa, että olivat kuullet tapauksista, joissa vanhemmat tuovat lapsilleen nuuskaa ulkomailta, esimerkiksi työmatkoiltaan, ja laittavat lapset myymään nuuskan, jotta nämä tienaisivat viikkorahansa.

Kenenkään haastateltavan vanhemmat eivät kuitenkaan toimineet näin.

Näin kertoi yksi haastattelututkimukseen osallistunut:

Jos vanhemmat käy aina ulkomailla, jossain työmatkoilla tai muuta, niin tuo ihan hirveesti sieltä ja sit laittaa lapset myymään niitä. Että saa jotai viikkorahaa tai muuta. […] Lapset oikein pyytää [vanhemmiltaan], että voitko hankkii. Lapset ei välttämättä ite käytä, mut se että kun saa rahaa siitä kun myy.

”Jos ajatellaan alkoholia tai tupakkaa, vanhempien välitys ei ole mikään uusi ilmiö. Ajatus ei siellä lähtökohtaisesti ole paha. He saattavat ajatella, että he hoitavat sen, jotta lapsi ei osta päihdettä muualta. Se ei tietenkään ole järkevää”, sanoo EHYTin Nikotiinihankkeen projektipäällikkö Hanne Munter.

Tutkija Mikko Piispan tekemässä selvityksessä selvityksessä nousi esiin se, että vanhemmat eivät nuorten mukaan ole aina täysin perillä nuuskasta ja siihen liittyvästä kulttuurista.

”Monet vanhemmat eivät ole perillä nuuskan nikotiinipitoisuuksista. Esimerkiksi nyt nuorten piireissä suosituksi tullut nuuska on erittäin vahvaa. Siinä on nikotiinia 22 mg per gramma. Nikotiinialtistus nuorilla on ongelmallinen, sillä erityisesti murrosiässä hermoverkon rakenne muovautuu voimakkaasti, mikä edistää riippuvuuden kehittymistä”, kertoo Hanne Munter.

Nuuskan käyttö voi aiheuttaa pysyviä vaurioita hampaisiin ja ikeniin. Ienvetäymät ovat niistä yleisimpiä. Vetäytymän haitat aiheuttavat paljastuneen hammaskaulan viiltelyä, reikiintymistä ja ulkonäköhaittoja.

Myös nuoret toivovat valistusta vanhemmille

Torniossa ja Helsingissä tehdyt haastattelut kertovat myös paikkakuntakohtaisista eroista.

Torniossa nuuskaa on Helsinkiin verrattuna helpommin saatavilla Haaparannan läheisyyden vuoksi. Nuuska on myös tuttu tuote paikallisessa kulttuurissa, ja melkein paikallinen tapa.  Siihen ei täten välttämättä puututa kodeissa ja kouluissa.

Eräs haastatelluista nuorista totesi, että nuuskaan liittyvää valistusta pitäisi järjestää kaikille, jopa vanhemmille. Nuoret toivovat myös, että vanhemmat puuttuisivat selkeämmin nuuskan käyttöön.

”Varmasti jos ymmärrys lisääntyisi, siihen puututtaisiin paremmin. Esimerkiksi kouluissa tupakkalaki kieltää tupakkatuotteiden, mukaan lukien sähkösavukkeen ja nuuskan käytön koulun alueella, mutta siitä huolimatta kouluissa on aika suuri ongelma nuuskan aiheuttaman roskan suhteen. Joten alueellahan käytetään. Nuuskan käyttöön pitäisi puuttua yhtä johdonmukaisesti kuin savukkeiden käyttöön koulun alueella”, vaatii Hanne Munter.

X