Blogi: Soinin Suomi, Kataisen Suomi

Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: Voittajia ja häviäjiä. Kumpi sinä olet? Vastaus löytyy ehkä äänestyslipustasi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: Voittajia ja häviäjiä. Kumpi sinä olet? Vastaus löytyy ehkä äänestyslipustasi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Seura teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa suomalaisia pyydettiin nimeämään yksi kansanedustaja, joka kaikkein eniten ansaitsee olla eduskunnassa.

Timo Soini sai 11 prosenttia äänistä, Jyrki Katainen yhdeksän. Muiden puoluepomojen kannatus jäi vaatimattomaksi, selvästi alle viiden prosentin.

Suomi on jakautunut kahteen leiriin: Soinin Suomi ja Kataisen Suomi.

Ja arvasit oikein: Kataisen kannattajat ovat pääosin hyvin koulutettuja ja toimeentulevia kaupunkilaisia. Globalisaation voittajia, joille kansainvälistyminen on luonteva tapa menestyä maailmalla.

Soinin joukoissa taas seisovat globalisaation häviäjät. Heille EU ei ole tuonut onnea. Hyvinvointivaltion purkutalkoot ovat jo käynnissä. Menetettyjen palveluiden tilalle on saatu kiinalaisia taulutelkkareita.

Suuri pudotuspeli

Sekä Soinin että Kataisen suosio selittyy sillä, että heidän tarinansa on totta. Globalisaatio on suuri pudotuspeli, jossa ihmiset, valtiot ja maanosat taistelevat keskenään.

Maailmanpalo, joka etenee hiljaa kytemällä.

Perinteinen vasen-oikea-liturgia ei ole kyennyt sammuttamaan tulipaloa. Päin vastoin, moni tutkimus puhuu sen puolesta, että Suomen tie on ollut vastakkainasettelun tie.

Jo 90-luvun laman aikaan meillä oltiin huolissaan maan jakautumisesta A- ja B-kansalaisiin.

Ennustus on käynyt toteen, vaikka poliitikot eivät sitä tunnusta. He eivät voi, sillä samalla he joutuisivat myöntämään pettäneensä äänestäjille antamansa lupaukset.

Helpompaa on leimata globalisaation häviäjät – Timo Soinin johtamat perussuomalaiset – populisteiksi.

Populismi on meidän aikamme natsikortti, jota Suomen eliitti vilauttelee joko laiskuuttaan tai lievittääkseen globalisaation aiheuttamaa päänsärkyä.

Mutta tilanne ei muuksi muutu populismia hokemalla.

Soinin pelko on vahingollista

Seuran kysely osoittaa, että Soinin pelko on muille puolueille aiheellista. Suomen tulevaisuuden kannalta pelko on kuitenkin itsekästä, ehkä jopa vahingollista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti vastikään uudenvuoden puheessaan, miten tärkeää yhteinen tulevaisuus on pienelle kansakunnalle. Jos tällaisen tulevaisuuden rakentamiseen on tahtoa, ensin pitäisi tunnustaa tosiasiat: Suomi on jakautunut kahtia, eikä kansakunnan eliitti osaa puhua B-Suomen kieltä.

Ehkä juuri siksi oppositiossa istuva Timo Soini on kansalaisten mielestä tärkeämpi poliitikko kuin istuva pääministeri. Globalisaation maailmanpalossa Soinille on aito tilaus.

Uudenvuodentoivomukseni on, että Katainen kutsuu Soinin salaisiin neuvotteluihin. Jos nämä kaksi herraa löytävät yhteisen sävelen, se voisi soida kirkkaana läpi Suomen. Ja kun teema on kerran luotu, sixpack voi esittää siitä omat variaationsa.

 

Lue juttu, jossa kerrotaan Seuran teettämästä kyselystä.

X