Ympyrä sulkeutuu: Nämä tosi-tv-ilmiöt on kaivettu naftaliinista

Tosi-tv-tuotannoissa on elvytetty vanhoja hittejä. Tutkijaa povaa myös tietovisojen paluuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Deittiohjelmat ovat nousussa. Aatami etsii Eevaa -ohjelmassa deittailuun tuotiin uusi elementti: alastomuus.

Tosi-tv-tuotannoissa on elvytetty vanhoja hittejä. Tutkijaa povaa myös tietovisojen paluuta.
Teksti: Matti Rämö

Tosi-tv on ollut keskeistä tv-ohjelmistontäytettä läpi 2000-luvun. Puolentoista vuosikymmenen aikana moni eturivin formaatti on ehditty kaluta loppuun.

Suosituimmista realitykonsepteista esimerkiksi Big Brother ja Idols ovat hiipuneet. Suomessa viimeinen Big Brother -kausi nähtiin vuonna 2014, eikä uutta ole suunnitteilla. Viimeinen Idols-voittaja Suomessa kruunattiin joulukuussa 2013.

Aika on nyt kypsä sille, että tosi-tv:n varhaisvaiheen hittejä palaa uudelle kierrokselle.

Naftaliinista on kaivettu ensimmäisiin parinmuodostusformaatteihin lukeutuva Viettelysten saari. Yhdysvalloissa Temptation Island –nimellä tunnetussa sarjassa pariskuntien miehet ja naiset erotetaan toisistaan ja ympäröidään kauniilla ja halukkailla sinkuilla.

Sarja pyöri Yhdysvalloissa kolmen tuotantokauden ajan 2001–2003, ja se nähtiin silloin myös Suomessa.

Liv-kanavalla tänä keväänä esitetty Viettelysten saaren suomalaisversio elvytti vanhan formaatin.

Nousussa: deittiohjelmat

Tosi-tv-ohjelmien ja yleisön vuorovaikutuksesta väitöskirjaa tekevästä Mikko Hautakankaasta vanhan formaatin paluu kertoo ympyrän sulkeutumisesta.

Parinmuodostusohjelmissa on haettu yhä äärimmäisempiä asetelmia: Aatami kohtaa Eevan –ohjelma riisuu deittikumppanit alasti, ja Ensitreffit alttarilla naittaa heidän jo ennen tapaamista.

”Kun ollaan yhdellä tavalla äärilaidassa, toisessa päässä heiluri heilahtaa alkupäähän. Viettelysten saari oli ensimmäisiä törkyformaatteja. Se, että sitä tehdään uudestaan Suomen televisiossa, tuntuu nyt retrolta”, Hautakangas sanoo.

Suomen Fox-kanavan ohjelmistosta vastaava Mikko Silvennoisesta deittiohjelmat ovat ylipäätään nousussa.

”Huonoina aikoina palataan perusasioiden äärelle. Silloin parisuhteelle, tunteille ja seksille on kysyntää”, Silvennoinen sanoo.

Laskussa: pintaliito

Mikko Hautakankaasta julkkikset ja pintaliito ovat tosi-tv:n aihepiirivalinnoissa pois muodista. Vastaavasti työtä kuvaaville ohjelmille on kysyntää.

”Äärimmäisiä ja miehisiä ammatteja – poliiseja, palomiehiä, rekkakuskeja, metsureita, kalastajia ­–  kuvaavia tosi-tv-ohjelmia on jo tehty paljon. Jos vaarallisimmat ammatit on yksi lähestymistapa työhön, seuraavaksi voi hyvin olla nostetta siivoojan duunin kovuutta esiin nostavalle formaatille”, Hautakangas arvioi.

”Ylipäätään työtä sankarillisena suorituksena käsitteleviä formaatteja voidaan hyvinkin nähdä lisää myös Suomessa.”

Tulossa: tietovisat?

Tosi-tv-trendien taustalla paluuta tekee myös yksi perinteisimmistä tv-ohjelmakonsepteista: tietovisailut. Internetin helpottama tiedonhaku tuntui karsineen muistitietoon liittyvää mystiikkaa 2000-luvulla, jolloin visailut lähestulkoon hävisivät ohjelmistosta.

”Nyt puhutaan tietovisojen paluusta”, Hautakangas sanoo.

Merkkinä siitä yhdysvaltalainen ABC-yhtiö esitteli toukokuussa uuden 500 Questions –ohjelmansa. Vuonna 2013 esitetty The Million Second Quiz palautti visailut USA:ssa toisen tv-jätin, NBC:n ohjelmistoon yhden tuotantokauden ajaksi.

X