Haluatko siemennesteen luovuttajista tällaisia tietoja? Ääni- ja käsialanäytteitä, lapsuuskuvia

Tanskalainen spermapankki kertoo esimerkiksi luovuttajien lempivärin, maailmankatsomuksen ja äidin painon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Italialaisen kuvanveistäjän Michelangelon kuuluisa marmoriveistos Daavid.

Tanskalainen spermapankki kertoo esimerkiksi luovuttajien lempivärin, maailmankatsomuksen ja äidin painon.
Teksti:
Mirka Heinonen

Jos tilaa itse siemennestettä ulkomaisesta spermapankista kotihedelmöitystä varten, luovuttajasta saa erittäin yksityiskohtaista tietoa.

Tanskalainen spermapankki Cryos suuntaa palveluitaan myös suomalaisille yksityishenkilöille, suomen kielellä.

Voit lukea tästä linkistä sperman kotimyynnistä kertovan jutun Laitonta mutta totta: Suomalaiset tilaavat siemennestettä Tanskasta suoraan kotiovelle – lue ketkä ja miksi.

Miten paljon siemennesteen ostaja saa tietää luovuttajista? Kokeillaan.

Saan kaksi miestä

Klikkaan luovuttajille tarkat kriteerit. Valkoihoinen, ruskeatukkainen ja harmaasilmäinen. Pitkä ja salskea.

Spermapankin hakukone löytää 474 luovuttajan joukosta kaksi kriteerit täyttävää kandidaattia.

Vuonna 1986 syntynyt, nimimerkillä Jazz esiintyvä mies on 189 senttiä pitkä ja painaa 84 kiloa.  Hänellä on kiharat hiukset ja hän opiskelee luonnontieteitä.

Peruskoulun jälkeen Jazz kävi töissä, säästi rahaa ja lähti sitten kiertämään Eurooppaa. Hän ei tarvitse silmälaseja eikä tupakoi.

Multimediasuunnittelijaksi valmistuneen Yolon perustiedot ovat samankaltaisia. Lisäksi saan tietää muun muassa sen, että Yololla on kapeat huulet.

Näiden yksityiskohtien kiinnostavuuden vielä ymmärrän, mutta sitten seuraa pitkä lista omituista nippelitietoa.

Lempiväri, tunneälyn analyysi

Mitä merkitystä siemennesteen luovuttamisen kannalta on sillä, että Yolo ajaa mielellään pyörällä ja on ateisti? Tai tiedolla, jonka mukaan Jazz nauttii lautapeleistä eikä osaa nimetä mieluisinta automerkkiään? Että molempien lempiväri on turkoosi?

Pikkutarkkaa tietoa riittää sivukaupalla.

Myös spermapankin henkilökunta on kirjoittanut luonnehdinnat miesten luonteista. Jazzia he pitävät kohteliaana ja mukavana.

Yolon antama ensivaikutelma on varautunut, mutta tovin rupattelun jälkeen hän paljastuu rauhalliseksi ja älykkääksi mieheksi. Varautuneisuus käy ilmi myös Yolon tunneälyn analyysista – sellaisenkin sivusto tarjoaa nähtäväksi.

”Lääketieteellinen raiskaus”

Spermapankki Cryosin toimitusjohtajan Ole Schoun mukaan ihmiset haluavat tulevaisuudessa tietää yhä tarkemmin sukusolujen luovuttajien taustoja. Se on Schoun mielestä luonnollista.

Yhdysvalloissa on arkipäivää, että sukusolujen saajat valitsevat luovuttajan itse hyvin tarkkojen tietojen perusteella. Schou uskoo, että näin on pian myös Euroopassa.

Tällä hetkellä suomalaiset hedelmöityshoitoklinikat eivät saa tehdä hoitoja siemennesteellä, jota asiakkaat ovat hankkineet itse. Schou arvelee, että tulevaisuudessa tilanne on päinvastainen: silloin on vain muutamia klinikoita, jotka tekevät hedelmöityshoitoja itse hankkimallaan siemennesteellä.

”Vanha muoti, jossa hedelmöityshoitoklinikat tekevät valinnan, on verrattavissa lääketieteelliseen raiskaukseen”, Schou sanoo.

Varoitus: haluatko lukea?

Jazzin profiilissa vastaan tulee varoitus: Luovuttajaan terveydentilaan liittyy tietoja. Klikkaa tästä lukeaksesi enemmän.

Klikkaan. Klikkaan myös lukeneeni varoitustekstin, jossa kehotetaan harkitsemaan, haluanko varmasti tietää nyt kerrottavan asian.

Haluan, mutta en ymmärrä kaikkea lukemaani. Sivut ovat vaihtuneet suomenkielisistä englantiin, ja lääketieteen termit ovat hankalia.

Familiar Dysautonomia. Jotakin DNA:sta ja mutaatiosta. Tekstiä alle puolen prosentin riskistä syntyvälle lapselle.

Vaikeaa.

Sukupuut esillä

Luovuttajat ovat laittaneet verkkoon myös sukupuunsa. Kuka tahansa voi lukea, että Yolon äiti on 46-vuotias, työskentelee sosiaalityöntekijänä ja painaa 65 kiloa.

Mitä pitemmälle skrollaan, sitä intiimimmeiksi tiedot muuttuvat. Kohta katson jo miesten lapsuuskuvia.

Seuraavaksi: käsialanäytteet. Jazzin rivit nousevat yläviistoon. Yolo on piirtänyt tekstinsä perään ison hymynaaman.

Sitten: miesten englannin kielellä antamat ääninäytteet. Yksi klikkaus, ja kuulen Yolon vahvan tanskalaisen korostuksen. Toinen klikkaus, ja vuorossa on Jazzin samettinen ääni.

Jazz kertoo miksi

Tämä on jo liikaa, liian intiimiä. Miksi miehet tarjoavat kaikki nämä tiedot itsestään?

Siihen vastaa Jazz omassa ääninäytteessään:

Valitsin ryhtyä lahjoittajaksi laajennetulla profiililla, koska minusta tuntuu, että varmasti haluaisin itse samaa, jos olisin samassa tilanteessa. Toivon että nämä tiedot auttavat valitsemaan lahjoittajan, joka on juuri oikea sinulle.

Tämä on lahja tuntemattomalta, joka toivoo sinulle kaikkea hyvää.

 

 

X