Laitonta mutta totta: Suomalaiset tilaavat siemennestettä Tanskasta suoraan kotiovelle – lue ketkä ja miksi

Sinkkunaiset ovat tanskalaisen spermapankin nopeimmin kasvava asiakasryhmä. Myös naisparit tilaavat siemennestettä kotihedelmöitystä varten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinkkunaiset ovat tanskalaisen spermapankin nopeimmin kasvava asiakasryhmä. Myös naisparit tilaavat siemennestettä kotihedelmöitystä varten.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mirka Heinonen

Tanskalainen spermapankki toimittaa siemennestettä Suomeen suoraan yksityisille ihmisille. Tilaus tuodaan asiakkaan kotiovelle.

Vuonna 1987 Tanskan Aarhusiin perustettu Cryos ilmoittaa olevansa maailman suurin spermapankki. Se myy siemennestettä yli 80 maahan.

Cryos toimittaa spermaa yksityisten ihmisten lisäksi hedelmöityshoitoklinikoiden käyttöön, myös Suomeen.

”Nykyään 80 prosenttia tilauksista tulee yksityisiltä ihmisiltä. Mutta määrällisesti eniten spermaa toimitetaan silti klinikoille”, Cryosin perustaja ja toimitusjohtaja Ole Schou sanoo.

Sopivat luovuttajat: Jazz ja Yolo

Cryos on myynyt spermaa kotikäyttöön vuodesta 2009 alkaen. Pari vuotta sitten yrityksen nettisivut käännettiin myös suomeksi – ne on käännetty lukuisille muillekin kielille.

Kokeillaan tilauksen tekemistä.

Klikataan rotu: kaukasialainen.

Hiusten väri: hmm, vaikka ruskeat.

Silmien väri: sininen/harmaa. Pituus: 180–189 senttiä. Paino: 80–89 kiloa. Veriryhmä: ei väliä.

Tunnettuus: luovuttaja voi olla myös tuntematon, eli mahdollisesti syntyvä lapsi ei täysi-ikäisenä saa tietää biologisen isänsä henkilöllisyyttä.

Profiili: laajennettu, eli luovuttaja on antanut itsestään runsaasti tietoja.

Hakutulos: kaksi luovuttajaa vastaa hakuehtoja. Miehet käyttävät itsestään nimimerkkejä Jazz ja Yolo.

Sinkkunaisten buumi

Spermaa Cryosilta tilaavat yksityiset asiakkaat ovat yleensä naispareja. Myös yksinelävät heteronaiset tilaavat siemennestettä kotihedelmöitystä varten.

”Terveet ja hedelmälliset naiset eivät tarvitse hedelmöittämiseen lääkäriä, joten on ymmärrettävää, että he haluavat tehdä toimenpiteen yksityisesti. Sinkkunaiset ovat nopeimmin kasvava asiakasryhmämme”, Cryosin toimitusjohtaja Ole Schou sanoo.

Schou ei liikesalaisuuteen vedoten kerro, kuinka paljon spermaa hänen yrityksensä toimittaa Suomeen. Eniten spermaa kotihedelmöitystä varten myydään Saksaan ja Ranskaan. Näissä maissa lesbot ja sinkut eivät pääse lääketieteelliseen hoitoon.

Schou ennustaa, että tulevaisuudessa on vain muutamia klinikoita, jotka hankkivat hoidoissa käytettävän sperman.

”On humaanimpaa antaa potilaiden valita itse”, Schou sanoo.

Humaanimpaa, mahdollisesti. Mutta se, että suomalaiset tilaavat siemennestettä omin päin toisesta maasta, on laitonta.

Laiton maahantuonti

Jos suomalainen tilaa spermaa kotihedelmöitystä varten, hän syyllistyy laittomaan maahantuontiin.

”Suomessa yksityishenkilö ei saa tuoda maahan soluja, kudoksia tai elimiä”, sanoo lakimies Tuula Starck Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

”Olemme olleet useaan otteeseen yhteydessä tähän tanskalaiseen klinikkaan. Turhaan. Sen toiminta on Tanskan lain mukaista.”

Sukusolujen hankkiminen on Suomessa sallittua vain klinikoille, jotta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea pystyy valvomaan toimintaa ja turvallisuutta. Valviran Tuula Starck ei tosin arvele siemennesteen tilaamiseen Tanskasta liittyvän erityisen suuria riskejä.

”Ei kai tanskalaisessa tuotteessa ole kovin suurta tartuntavaaraa. Mutta yksityinen tilaaja ei saa varmuutta, tekeekö hän toimenpiteen oikein. Se jää omalle vastuulle. Samoin se, pystyykö siemennestettä säilyttämän oikein.”

Tulli ei ole kuullutkaan

Tuula Starck myöntää, ettei sen enempää Valviralla kuin Fimeallakaan ole resursseja valvoa siemennesteen tilaamista kotihedelmöitystä varten.

”Mutta tulli puuttuu asiaan, jos huomaa tällaisia lähetyksiä.”

Soitetaan siis tulliin.

Lentotullin tulliylitarkastaja Kirsi Taipale kertoo, että heidän tietojensa mukaan vain eläinten spermaa saapuu Suomeen. Ihmisen siemennestelähetyksistä hän ei ole kuullut.

”Emme ole havainneet tällaista. Mielenkiintoista.”

Taipale arvelee, ettei ihmisen siemennestelähetyksissä voi olla kyse ainakaan kovin suurista määristä.

”Mutta mielenkiinto heräsi. Pitää alkaa selvittää asiaa.”

Kotimaisesta spermasta pulaa

Spermapankki Cryosin johtajan Ole Schoun mielestä Suomen asettama kielto on ristiriidassa sen kanssa, että tavarat saavat liikkua EU:n sisällä vapaasti.

”Suomen tilanteen voi sanoa olevan hieman hallitsematon,” Schou toteaa.

Cryosin suomalaisista yksityisasiakkaista osa ei joko tiedä tai piittaa siitä, että siemennesteen tilaaminen Suomeen on kiellettyä. Osa asiakkaista puolestaan matkustaa Tanskaan noutamaan siemennesteen itse spermapankista ja käyttää sen todennäköisesti jo Tanskassa.

Tanskalaisen sperman tarpeeseen vaikuttaa se, että Suomessa tuli vuonna 2007 voimaan laki, jonka mukaan sukusoluja ei saa enää luovuttaa anonyymisti. Tämä romahdutti kotimaisten spermanluovuttajien määrän.

Tanskassa spermaa voi edelleen luovuttaa anonyymisti.

Lähteekö halvalla?

Siemennesteen tilaaminen kotihedelmöitystä varten saattaa innostaa myös siksi, että se tulee halvemmaksi kuin asioiminen hedelmöityshoitoklinikalla Suomessa.

Tanskalainen siemennesteen hinnat vaihtelevat. Tunnetun luovuttajan sperma maksaa enemmän kuin anonyymin luovuttajan. Mitä enemmän luovuttaja on antanut itsestään tietoja, sitä kalliimpaa siemenneste on. Ja mitä liikkuvampia siittiötä, sitä enemmän niistä joutuu maksamaan.

Hakuehdot täyttäneistä kahdesta miehestä anonyyminä luovuttaneen Jazzin spermaa saa halvimmillaan annoksen 82 eurolla – tähän hintaan irtoaa vain varsin hitaasti liikkuvia siittiöitä.

Tunnettuna luovuttaneen Yolon vikkelimmistä siittiöistä joutuu kalleimmillaan maksamaan 574 euroa.

Päälle tulevat vielä arvonlisäverot sekä kuljetuskustannukset Suomeen: kuljetus hiilihappojäässä maksaa 169 euroa, typpisäiliössä 219 euroa.

Halutessaan voi maksaa myös siitä, ettei kukaan muu saa lasta saman luovuttajan siittiöillä. Tällöin valitaan luovuttaja, joka on ensikertalainen, ja ostetaan yksinoikeus hänen spermaansa.

Se maksaa 12 000 euroa.

 

X