Rötöstelitkö reissussa? Pako Suomeen ei pelasta – näin poliisi luovuttaa suomalaisia ulkomaille

Luovutuksen perusteeksi vaaditaan epäily vakavasta rikoksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi luovuttaa vuosittain muutamia ihmisiä tuomittaviksi ulkomaille.

Luovutuksen perusteeksi vaaditaan epäily vakavasta rikoksesta.
Teksti:
Aino Loikkanen

Poliisi luovuttaa joka vuosi suomalaisia tuomittavaksi ulkomaille. Ulkomailla tehtyä rikosta ei siis pääse pakoon, vaikka ei jäisi kiinni vaan ehtisi palata kotiin Suomeen.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Hannu Kautto kertoo, että Suomi luovuttaa kansalaisiaan kuitenkin vain EU:n sisällä ja maiden yhteistä eurooppalaista pidätysmääräystä vastaan.

”Viime vuonna ulkomaille luovutettujen joukossa oli kolme Suomen kansalaista. Viiden viime vuoden aikana suomalaisia on luovutettu joka vuosi 1–3 henkilöä.”

Edellinen huippuvuosi on ollut 2012, jolloin Suomi luovutti 10 kansalaistaan tuomittavaksi Ruotsiin. Kauton mukaan länsinaapuri on muutoinkin yleisin maa, johon luovutuksia tehdään.

Mikäli epäilty rikos on tapahtunut EU:n ulkopuolella mutta henkilö on palannut jo Suomeen, rikos otetaan syyteharkintaan täällä.

Vähintään vuosi vankeutta

Oman maan kansalaisia luovutetaan vain, kun he ovat epäiltyinä vakavista rikoksista. Syytetyn henkilön maksimirangaistuksen tulee olla vähintään vuosi vankeutta.

Mikäli vankilatuomio on luovutushetkellä jo voimassa, sen vähimmäiskeston on oltava neljä kuukautta.

Suomalaisten luovutettujen saamat syytteet ovat viime vuosina olleet KRP:n Kauton mukaan muun muassa ryöstöjä, pahoinpitelyjä ja törkeitä pahoinpitelyjä, vammantuottamuksia ja törkeitä varkauksia.

”Meillä ei ole tietoa, millainen lopullinen rangaistus on ollut. Tuomio on annettu ulkomailla.”

Siirto Suomeen mahdollinen

Ulkomailla langetetun tuomion voi joutua myös istumaan kotimaan rajojen ulkopuolella. Kautto kertoo, että luovuttava valtio voi halutessaan vaatia, että tuomio istutaan Suomessa.

Myös vanki itse voi anoa siirtoa suomalaiseen vankilaan. Siirtopäätöstä joutuu odottelemaan kuitenkin ulkomaisessa vankilassa.

Erikseen ovat vielä ne suomalaiset, jotka ovat jääneet rikoksesta kiinni ulkomailla ja joutuvat näin ollen tuomiolle ja mahdollisesti vankilaankin kaukomailla. Ulkoministeriö kertoi keväällä, että Pohjoismaissa istuu tuomiotaan jopa 500 suomalaisvankia ja esimerkiksi Aasiassa ja muissa kaukomaissa yli 30 suomalaisvankia.

X