Hieno maa – huonot valinnat

Monet suomalaiset ovat vierailleet Egyptissä, joko rantalomalla, pyramideilla tai kaupunkilomalla. Itse olen käynyt maassa toistakymmentä kertaa sitten vuoden 1974 ja sanonut matkavinkkejä kyseleville, että jos voi elämänsä aikana käydä vain yhdessä Lähi-idän maassa, sen pitää olla Egypti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Monet suomalaiset ovat vierailleet Egyptissä, joko rantalomalla, pyramideilla tai kaupunkilomalla. Itse olen käynyt maassa toistakymmentä kertaa sitten vuoden 1974 ja sanonut matkavinkkejä kyseleville, että jos voi elämänsä aikana käydä vain yhdessä Lähi-idän maassa, sen pitää olla Egypti.
Teksti:
Rauli Virtanen

Eniten elämää pursuava kaupunki arabimaailmassa onkin Kairo.

Olin Kairossa jälleen kesä–heinäkuun vaihteessa, kun maassa tapahtui sotilasvallankaappaus. Juuri tällä hetkellä en suosittele turisteille matkaa Kairoon tai Luxoriin, mutta Punaisen meren rantakohteissa elämä jatkuu melko lailla normaaliin tapaan.

Egyptin kuohunta, jonka on pelätty johtavan jopa sisällissotaan, on ollut hämmentävää seurattavaa kaikille, myös meille uutistoimittajille.

* * *

Viime aikojen ilmiöihin kuuluvat suuret kansanmarssit aina Brasiliasta Istanbuliin. Vaatimukset niissä ovat usein lähtökohtaisesti pieniä liittyen kaupunkisuunnitteluun tai julkisen liikenteen maksuihin. Vallanpitäjät ovat vastanneet niihin joko kyynelkaasulla tai sitten lupaamalla tai jopa toteuttamalla uudistuksia.

Seurasin kesäkuun lopulla Kairon kaduilla yli miljoonan ihmisen mielenosoitusta, jota BBC innostui nimittämään maailman suurimmaksi. Tosin en ole siitä aivan varma elettyäni miljoonien kiinalaisten myötä mielenosoitusten toukokuun Taivaallisen rauhan aukiolla vuonna 1989.

* * *

Nyt monet egyptiläiset näyttivät aidosti haluavansa muutosta maansa johtoon. Pari vuotta aikaisemmin arabikevään kuohunnassa he olivat kaataneet edellisen presidentin Hosni Mubarakin.

Lähinnä hyvin toimeentuleva, koulutettu, liberaali kaupunkiväes­tö oli nyt liikkeellä osoittamassa tyytymättömyyttään presidentti Mohamed Mursin hallinnolle. Miljoonamarssi sai pian tuekseen maan asevoimat tunnetuin seurauksin.

Mikä tässä sitten on ongelmana?

Se, että Mursi ja hänen edustamansa Muslimiveljeskunta olivat vaalivoittajia, joille oli annettu ainoastaan vuosi aikaa nostaa Egypti talouden rotkosta, joka oli Mubarakin perintöä. Armeija tuli ja kaatoi demokraattisesti valitun presidentin.

Toki monet Mursia äänestäneet ja nyt häntä kaatamaan lähteneet totesivat minullekin, että he kypsyivät Mursin ”faaraomaisiin” otteisiin ja Muslimiveljeskunnan ”mafiaan”.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että myös Mursin alta vedettiin joukolla mattoa yhteistyöhaluttomuudella ja sabotoinnilla. Mukana olivat vanhat Mubarakin kannattajat ja asevoimat.

”Tämäkö on demokratiaa? Meiltä on varastettu vaalivoitto. Miksi enää äänestää vaaleissa, jos tuloksella ei ole merkitystä?”

Tuollaisia kommentteja sain syystä vihaisilta Mursin tukijoilta.

* * *

Egyptin ”kansanvallankaappaus” ei ole poikkeuksellinen. Samantyyppisiä jättiprotesteja on nähty 2000-luvulla muun muassa Venezuelassa, Filippiineillä, Ecuadorissa ja Thaimaassa.

Lähinnä hyvin toimeentuleva kaupunkiväestö oli liikkeellä osoittamassa tyytymättömyyttään Mohamed Mursin hallinnolle. Kuva: Rauli Virtanen.

Lähinnä hyvin toimeentuleva kaupunkiväestö oli liikkeellä osoittamassa tyytymättömyyttään Mohamed Mursin hallinnolle. Kuva: Rauli Virtanen.

Usein kaappausten takana olevat voimat sanovat pelastavansa maan demokratian, mutta tekevät päinvastoin, tuhoavat demokratian siemenen.

Egyptin armeija on nyt näyttämässä todelliset kasvonsa. Viime viikolla vastustajiensa uudeksi faaraoksi nimittämä armeijan komentaja, kenraali Abdul-Fattah el-Sisi nimitti Muslimiveljeskunnan kannattajia ”terroristeiksi”.

Se oli vaarallinen kommentti, jonka ennakoitiin vain lisäävän väkivaltaisuuksia. Kenraali Sisi onkin Egyptin uusi ”Nasser”, vaikka maalla on väliaikainen presidentti ja ns. tiekartta perustuslakiuudistusta ja vuodeksi 2014 kaavailtuja vaaleja varten.

Itsenäisen Egyptin tunnetuin johtaja Gamal Abdel Nasser murskasi Muslimiveljeskunnan 1950-luvulla, mutta järjestö on jälleen vahva poliittinen voima maassa.

Valitettavasti Egyptistä on jatkossa odotettavissa enemmän huonoja kuin hyviä uutisia. Viimeksi kuluneen vuoden sisällä matkailu sinne on romahtanut lähes puolella. Se on vahinko, sillä egyptiläiset ovat äärimmäisen vieraanvaraisia ja tarvitsevat kaikki turistien tuomat punnat.

X