Myrskyn jälkeen

Vuonna 1991 todistin Filippiinien Luzonin saarella maailmanlopun näkyä. Pinatubon tulivuori syöksi tuhkaa 34 kilometrin korkeuteen yli 400 kilometriä leveänä pilvenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vuonna 1991 todistin Filippiinien Luzonin saarella maailmanlopun näkyä. Pinatubon tulivuori syöksi tuhkaa 34 kilometrin korkeuteen yli 400 kilometriä leveänä pilvenä.
Teksti:
Rauli Virtanen

Tuhka sekoittui samaan aikaan saaren yli pyyhkäisseen taifuuni Yunyan tulvaveteen, ja sen seurauksena lähes sementtimäinen tulva hajotti rakennusten kattoja 15 kilometrin säteellä.

Merkittävää oli se, että vain kolmisensataa ihmistä menehtyi tuossa vuosisadan toiseksi suurimmassa tulivuoren purkauksessa. Tehokas eva­kuointi pelasti silloin yli 20 000 ihmisen hengen.

* * *

Filippiinien kohtalona on se, että tuo 95 miljoonan asukkaan valtio sattuu sijaitsemaan maapallon vaarallisimmalla maaperällä.
YK:n tilastojen mukaan Filippiinit on yhdessä kahden muun Tyynen meren saarivaltion, Tongan ja Vanuatun kanssa maailman riskialtteinta ilmastonmuutoksen aluetta.

* * *

Marraskuun supertaifuuni takasi sen, että luonnonkatastrofien aiheuttamien ihmishenkien menetyksissä Filippiinit on maailmantilaston ykkönen nyt jo kolmantena perättäisenä vuotena.
Filippiinit on tuhotulvien ja maanjäristysten saarivaltio taifuunitunnelissa ja tulirenkaassa. Sitä ympäröivät vedet lämpiävät ja merenpinta nousee tuhoisin seurauksin. Sen alla mannerlaatat haastavat toisiaan.

* * *

Kasvava köyhä väestö pakkautuu sinne, missä on toimeentuloa ja paikka hökkelille – siis rannikoille ja jokien suistoihin.
Kun tähän lisätään maan heikko infrastruktuuri, tulvaesteinä toimivien mangrovepensastojen häviäminen, saarivaltion vaikeat kulkuyhteydet, jotka jarruttavat pakoa ja apua, heikko keskushallinto sekä usein korruptoitunut paikallishallinto, niin Filippiinit on alaston uhri.
Näin ei tarvitsisi olla. Intia ja Bangladesh ovat saaneet tappajamyrskyjen uhriluvut alas varoitus- ja evakuointijärjestelyillä sekä suojavalleilla. Tsunamista on myös opittu.

* * *

Filippiinejä ei voi syyttää siitä, että sen kimppuun kävi yliluonnollinen vastustaja, jonka edessä 800 000 ihmisen evakuointikaan ei riittänyt. Varoitus ei tavoittanut kaikkia. Tsu-
namin kaltaista hyökyä ei voinut enää paeta.
Tehokkaampaan pe-
lastustoimintaan Filippiinit tarvitsee kuitenkin paljon helikoptereita, sairaala-aluksen tai kaksi, sekä valmiustilassa olevia lääkintäryhmiä.

* * *

Nyt maa tarvitsee meidän apuamme. Filippiiniläisiin on helppo tykästyä. Heitä on maailmalla töissä kymmenisen miljoonaa; kotiapulaisina, merimiehinä, rakennustyöläisinä, tarjoilijoina, muusikkoina… rikkaan maailman riistämiä, koteihinsa rahaa lähettäviä ihania, lämminhenkisiä ihmisiä, joita yhdistää hyvä huumorintaju – tragediankin keskellä.

X