Esko Valtaojan kolumni: Energia on aina ollut vallan keskiössä

”Jos ei jouluna ois lunta / voisko sähkökatkos tullakaan?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

”Jos ei jouluna ois lunta / voisko sähkökatkos tullakaan?”
Teksti:
Esko Valtaoja

Vuosi sitten olisimme hihkuneet riemusta kuluneen viikon lumimyräköitä: hei, eteläänkin saadaan ihana valkoinen joulu! Nyt tuijotamme jokaista uutta lumihiutaletta paniikin vallassa: riittääkö energia, onko meillä kuusen ympärillä kylmää ja pimeää? Pitääkö nousta joulurekeen ja ajella kirkolle siinä toivossa, että edes Herran huone on lämmitetty?

Pelottomana tutkijasieluna kahlaan lumimittarina toimivan terassipöytämme luo: 38 senttiä, ja lisää tulossa.

”Sähköjärjestelmä voi joutua tällä viikolla tiukille.”
”Olemme kriisin keskellä.”
”Sähkökatkojen uhka kasvaa pakkasen kiristyessä.”
”Energiajärjestelmä ei ollut sodankestävä.”

Päivän lehteni on täynnä huolestuttavia otsikoita. Oletko muistanut lyhentää suihkussa käynnin kahteen minuuttiin, mieluummin yhdessä ystävän kanssa? Et kai rontti vain ole sytyttänyt jouluvaloja? Onhan taskulampussasi uudet paristot? Löytyykö tulitikkuja kynttilän sytyttämiseen?

Energia on valtaa

Nytpä ainakin jokainen huomaa, että maailma pyörii energian varassa ja että sitä tarvitaan lisää jopa Suomeenkin, muusta maailmasta puhumattakaan. Ei ole monta vuotta siitä, kun esimerkiksi Greenpeace valisti meitä, että maailman energiatarve sen kun pienenee (ja siksi ydinvoimaa ei tarvita). Nyt miniydinvoimaloita ollaan puuhaamassa joka niemehen, notkoon ja saarelmaan.

Energia on aina ollut vallan keskiössä. Pääsit aateliskastiin, jos sinulla oli uhrata kuninkaan ja valtakunnan puolesta oman henkesi lisäksi myös yhden hevosen henki. Silloin olit ritari, riddare, ratsastaja, jolla omien lihasten lisäksi oli käytössä kokonaisen pollen energia vainolaisen hurmeen levittämiseksi pelloille.

Uusi aika alkoi 1700-luvun loppupuolen teollisesta vallankumouksesta. Sen symboli oli höyrykone, elottomien voimien valjastaminen meidän hyödyksemme. Siihen perustui vaurautemme ja hyvinvointimme kasvu, mutta kuten jokainen tietää homma meni vähän överiksi: olisi pitänyt ajoissa alkaa korvaamaan fossiiliset polttoaineet paremmilla vaihtoehdoilla.

Energian tulevaisuus

Yksi maailman johtavista tutkimuslaboratorioista kertoi äsken onnistuneensa saamaan lasereiden avulla toimivasta fuusioreaktorista ulos enemmän energiaa kuin mitä sinne lykättiin sisään. Perinteisen ydinvoiman ja luultavasti muutkin keinot tulevaisuudessa korvaavan fuusion mittarit ovat nyt värähtäneet ensimmäisen kerran.

Rajattoman energian tulevaisuutta pitää kuitenkin odotella vielä tovi. Energiaa pursusi kokeessa ulos noin 0,1 kilowattituntia, mikä riittää nippa nappa teeveden keittämiseen. Mutta eipä se ensimmäinen höyrykonekaan olisi Prinsessa Armaadaa pitkälle kuljettanut Saimaan aalloilla.

Lumista ja lämmintä joulua kaikille! Voi olla, että tässä vähän pitää pinnistellä, mutta ei loputtomiin. Lapsenlapsemme tulevat naureskelemaan tarinoille siitä, kun isä pörssisähköä osti.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä!

X