”Kysynnän ja tarjonnan laki pätee lisääntymisessäkin” – Esko Valtaoja pohtii jatkuvaa kasvua ja maailmanloppua

”Mikään ei maailmassa jatku loputtomiin nykyistä tahtia, ajat muuttuvat aina”, Esko Valtaoja kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Mikään ei maailmassa jatku loputtomiin nykyistä tahtia, ajat muuttuvat aina", Esko Valtaoja kirjoittaa.
Teksti:
Esko Valtaoja

Tuttavani palkattiin aikoinaan tekemään yhteenvetoa Pohjanmaan kuntien tulevaisuudensuunnitelmista ja niiden perusteella suositeltavista yhteisistä toimista.

Hän summasi yhteen tavoitteita ja päätyi lopulta kirjoittamaan raporttiinsa salaisen liitteen. Siinä todettiin väestötavoitteiden olevan niin mahdottomia, että ainoa keino olisi perustaa kunnallisia siittoloita.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat aina perustuneet kasvulle: lisää maanviljelystä, teollisuutta, ostareita, kansakouluja, liikevaihtoa, päällystettyjä teitä, sitä ja tätä – ja ennen kaikkea lisää ihmisiä. Käskihän jo Raamattukin lisääntymään ja täyttämään maan, siinä varma pohja kaikelle kasvulle!

Vaan kun enää ei ole. Viime aikoina meille on tarjoiltu tulevaisuudennäkymiä, joissa kantasuomalaisia on sadan vuoden kuluttua alle miljoona, saman verran kuin kaksisataa vuotta sitten.

”Väestönräjähdys ei ole koskaan ollut todellinen uhka”, Esko Valtaoja sanoo

Kun kaksi aikuista saa aikaan vain yhden lapsen, väestö puolittuu joka sukupolvi. Pitkän päälle maahanmuutostakaan ei ole apua, koska sama tilanne on tulossa vastaan kaikkialla maailmassa. Kasvu ei voi enää olla määrällistä, vaan laadullista.

Lapsuudessani oli tarjolla kaksi väistämätöntä maailmanloppua, kolmas maailmansota ja ylikansoituksesta aiheutuva nälkäkuolema. Erimielisyyttä oli korkeintaan siitä, kumpi ehtisi ensin. Ydinaseet ovat edelleenkin todellinen uhka, mutta väestöräjähdys ei sitä ole koskaan ollut.

Todelliset asiantuntijat, joita kukaan ei tietysti viitsinyt kuunnella, tiesivät kyllä jo 1960-luvulla, että väestönkasvu oli vain ohimenevää. Maailman ihmisten elinolosuhteiden parantuessa kuolleisuus laski nopeasti – mutta myös syntyvyys alkoi laskea, hieman hitaammin vain.

Väestönkasvu ei johtunut siitä että ihmiset lisääntyivät kuin kanit, vaan siitä, että he lakkasivat kuolemasta kuin kärpäset, kuten eräs tutkija asian tiivisti.

Nyt meitä pelotellaan vastakkaisella maailmanlopulla, sukupuuttoon kuolemisella. Tietysti niin käy, jos syntyvyys jatkaa laskuaan nykyistä tahtia. Mutta mikään ei maailmassa jatku loputtomiin nykyistä tahtia, ajat muuttuvat aina.

Esko Valtaoja: ”Jokainen lapsi kuluttaa resursseja, mutta jokaiseen sisältyy aavistamattomia mahdollisuuksia”

Olen viettänyt kolme kuukautta Italiassa, jossa syntyvyys on pienintä Euroopassa.

Kaikkialla tarjottiin samaa selitystä: ei kannata tehdä lapsia maassa, jossa heillä ei ole muuta tulevaisuutta kuin elää vanhempiensa riesana peräkamarissa. Mutta edes Italia ei tule jatkamaan loputtomiin nykyisellä tavalla, joskus aikojen on sielläkin pakko parantua – ja silloin syntyvyyskin taas nousee.

Paljonko ihmisiä maailmaan tarvittaisiin? Jokainen lapsi kuluttaa lisää resursseja, mutta jokaiseen sisältyy myös aavistamattomia mahdollisuuksia. Kymmenen miljardia tuntuu aika paljolta, miljardi taas vähältä.

Ehkäpä kestävä tasapaino on jossain siinä välillä, ja sitä kohden me tulemme ajan mittaan hakeutumaankin. Kysynnän ja tarjonnan laki kun pätee lisääntymisessäkin.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä!

X