Ruokavalioiden valioita

Tontin reunalla kasvaa normannien 1200-luvulla istuttamia oliivipuita. Jyrkkä rinne on täynnä sypressejä ja hedelmäpuita. Yön tummuttua kalastajaveneiden valot loistavat merellä suoraan Linnunradan keskustan alla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tontin reunalla kasvaa normannien 1200-luvulla istuttamia oliivipuita. Jyrkkä rinne on täynnä sypressejä ja hedelmäpuita. Yön tummuttua kalastajaveneiden valot loistavat merellä suoraan Linnunradan keskustan alla.
Teksti:
Esko Valtaoja

Olemme Casa Karvosessa, kirjailija- ja taiteilijaresidenssissä Pioppin kylässä, parin tunnin ajomatkan päässä Napolista etelään.

Kylään saapuvia tervehtii kyltti: ”Tervetuloa Pioppiin, Välimeren ruokavalion kotiin.” Kuusikymmentäluvulla amerikkalaisen Ancel Keysin johtama tutkimusryhmä teki tästä pienestä kylästä tukikohtansa tutkiessaan ruoan vaikutusta terveyteen. Pioppista johtaa näkymätön mutta suora tie Suomeen ja Pohjois-Karjalaan, sydäntautiruokavalion kotiin.

Keysin tutkijaryhmään kuului suomalainen professori Martti Karvonen, joka työtovereidensa tavoin rakennutti itselleen huvilan Pioppiin. Keysin ja Karvosen ansiosta voi alkoi Suomessakin vähitellen vaihtua oliiviöljyyn, läski vihanneksiin ja täysmaito lasilliseen viiniä – sydäntauteja ehkäisevään Välimeren ruokavalioon.

Ruokavaliot nostattavat kiihkeitä tunteita. Uusi vuosi tuo aina uudet ihmedieetit, joilla paino tippuu kymmenen kiloa samalla kun kaikki taudit katoavat, ja auta armias epäilijöitä. Karppausvillityksen pahimpina aikoina ravitsemustieteen asiantuntijat saivat jopa tappouhkauksia muistuttaessaan hiilarittoman ruokavalion vaaroista. Nyt ei enää karpata; syömämuoti on jälleen kerran vaihtunut.

Paleodieetti, raakaravinto, tähtimerkkiruokavalio, veriryhmien tai värien mukainen syöminen – kummajaisten määrä on loputon, ja kun yksi painuu unohduksiin, toinen keikkuu jo bestsellerlistoilla. Ihmisen aineenvaihdunta on mutkikasta ja yksilöllistä. Siksi lähes mikä tahansa voi sattumalta tepsiä johonkuhun.

Joskus mennään äärimmäisyyksiin. Kun syövän tai diabeteksen kaltaisia vakavia sairauksia kehotetaan hoitamaan humpuukiruokavaliolla lääkityksen sijaan, ollaan jo lähes rikollisessa toiminnassa. Valitettavasti Suomesta puuttuu yhä hulluja ja huijareita hillitsevä puoskarilaki.

Tutkimista riittää toki vielä siinä, mitä suuhun kannattaa pistää. Välimeri peittoaa taatusti Pohjois-Karjalan ruokavalioiden vertailussa, mutta edes erilaisten rasvojen vaikutuksia ei vielä täysin ymmärretä.

Casa Karvosen isännöitsijänä toimivan geometrin Angelo Morellin pojat pyörittävät Pioppissa erinomaista ravintolaa, Suscettibileä. Sen terassilla voi nauttia Välimeren ruokavaliosta parhaimmillaan kuulujen paikallisten anjovisten ja Cilenton viinin kera. Grillimakkarasta en ikinä luovu, mutta kyllä terveellisyyskin voi olla herkullista.

X