Kurkistuksia lahjakaappiin

Jos varaat matkasi verkossa, muttet ole vielä koskaan osunut sivustolle nimeltä Tripadvisor.com – kannattaa tutustua!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jos varaat matkasi verkossa, muttet ole vielä koskaan osunut sivustolle nimeltä Tripadvisor.com – kannattaa tutustua!
Teksti:
Jenni Haukio

Tripadvisor, kotoisasti ”Matkavinkkari” on kansainvälinen sivusto, jolla on noin 50 miljoonaa vuosittaista kävijää. Sivun ideana on jakaa kuvia, kokemuksia ja arvioita hotelleista, nähtävyyksistä, ravintoloista ja oi­keastaan mistä tahansa matkakohteisiin liittyvästä. Yli kymmenen vuotta sitten perustetulle sivustolle on kirjoitettu jo kymmeniä miljoonia arvioita. Helsingistä rankattuna on 135 nähtävyyttä, Pietarista 503, New Yorkista 795.

Tripadvisor on erinomainen apuväline esimerkiksi hotellia valitessa. Kävijät raportoivat sivuille kaikesta mahdollisesta – henkilöstön käytöksestä, aamiaisjonojen pituudesta, uima-altaan puhtaudesta, huoneen verhojen kulumisasteesta, kokolattiamaton kunnosta ja niin edelleen.
Monet kommentoidut asiat tuntuvat täysin merkityksettömiltä, mutta paljon arvaamattoman hyödyllisiäkin havaintoja löytyy. Esimerkiksi vinkki siitä, ettei 20-kerroksissa hotellissa kannata varata huonetta yläkerroksista, sillä hissejä on vain kaksi, ne ovat hitaita ja asukkaita on satoja. Loma- tai työaikaa kuluu turhaan odotteluun ja hisseissä tungeksimiseen.

Yksityiskohtaisia kuvauksia täydentävät usein itse otetut kuvat tai videopätkät huoneista, parvekkeelta, käytäviltä, aulasta, kuntosalilta, piha-alueilta… Joskus nämä kuvat eivät paljoakaan eroa hotellin omilla sivuillaan esittelemistä, kun taas toisinaan mainoskuvien ja ”todellisten” otosten ero on huikea. Paljastavaa – niin hyvässä kuin pahassa.

Hyvässä sikäli, että mikäli niin haluaa, hotellistaan tai vaikkapa museosta, jonne on suunnitellut vierailevansa, voi selvittää aivan kaiken etukäteen. Näin ei varmasti tule kokeneeksi pettymyksiä paikalle saapuessa.
Mutta toisaalta: Miksi mennä katsomaan elokuvaa, jos tietää loppuratkaisun jo ennalta? Miksi pilata jännittävä lukukokemuksensa lukemalla kirjan viimeiset sivut ensimmäiseksi? Miksi lapsena kurkisti vaatekaappiin, jonne tiesi vanhempien piilottaneen joululahjat? Onko matkakohteesta kaiken etukäteen selvittäminen samalla tapaa lapsellista, oman kokemuksensa ennakkovesittämistä, piparitaikinan syömistä kulhosta?

Matkalle lähtemiseen ja matkakohteeseen saapumiseen liittyy aina tietynlainen jännitys, tuntemattoman odotus ja siihen liittyvä yllätyksellisyyden läsnäolo. Yllätykset voivat olla iloisia, ikäviä tai jotain siltä väliltä – mutta ainakin ne ovat yllätyksiä. Valmiiksi rakennetussa maailmassa ennakoimattomallekin on edelleen emotionaalista tarvetta.
Ja sitä paitsi: hauskimmat muistot syntyvät usein niistä tilanteista, joita vähiten osasimme odottaa. Jos kaiken on ”kokenut” jo kotona, tuntemattomien ihmisten kertomusten ja tallenteiden välityksellä, omakohtainen elämys on haaleampi.

Koristekarppien väriloistoa. Kuva: Jenni Haukio.

Koristekarppien väriloistoa. Kuva: Jenni Haukio.

 

Yhä useampi matkailija esittää itselleen kysymyksen: kuinka eettisesti toimin? Onko tämä matkakohde, jossa voin hyvällä omallatunnolla vierailla? Eläin- ja luontorakkaille maailma on täynnä satuttavia, turismille valjastettuja vierailukohteita, jossa elävää luontoa ei kunnioiteta vaan sitä alistetaan ja hyväksikäytetään.

Vaikka silmien sulkeminen epäkohdilta on itsekästä, se on myös inhimillistä. Tripadvisor on oivallinen työkalu itsesuojelun harjoittamiseen – kun lukee muiden matkailijoiden kriittisiä arvioita, saa riittävästi tietoa myös siitä, mitä ei missään nimessä halua nähdä. Ja jos sitten lopulta paikan päällä päätyy vierailemaan jossakin sellaisessa, mikä järkyttää – voi aina itse kirjoittaa arvion sivustolle ja ”varoittaa” muita.

X