Jenni Haukio pohdiskelee kesälomia: ”Kesälomasta saa irti enemmän, kun lomapäivän suunnittelee etukäteen, vai saako sittenkään?”

”Juuri nyt kannattaa siis nauttia jokaisesta kuulaasta, vihreän tuhansia eri sävyjä säteilevästä päivästä”, Jenni Haukio kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Juuri nyt kannattaa siis nauttia jokaisesta kuulaasta, vihreän tuhansia eri sävyjä säteilevästä päivästä", Jenni Haukio kirjoittaa.
Teksti:
Jenni Haukio

Kirjailija Hannu Salakka (1955–2003) on mitä koskettavimmassa Kiurujen aikaan -runossaan kirjoittanut: ”Kesällä, kun heinäaikaan on vielä aikaa, kun kiurut lakkaamatta nousevat villisti ja laskeutuvat hitaasti ja laulu miltei hukkuu muiden lintujen ääniin… Kuka silloin uskoisi menneeseen? Kuka kaipaisi mitään, mikä ei olisi vasta edessäpäin?”

Joka kevät tämä tunnelma valtaa minunkin ajatukseni ja sävyttää mielenmaisemani toivolla ja vapaudentunteella. Joka kevät edessä häämöttävä kesä jollain ihmeellisellä voimalla näyttäytyy ikään kuin rajattomien mahdollisuuksien maailmana.

Tästä ylellisyydestä saamme nauttia niin kauan, kun ilmastomme yhä muodostaa neljä toisistaan erottuvaa vuodenaikaa. Poikkeuksellisen elämyksekkään ajanjakson kesästä tekee sen suuri kontrasti suhteessa pitkään, pimeään ja kylmään talveen.

Juuri nyt kannattaa siis nauttia jokaisesta kuulaasta, vihreän tuhansia eri sävyjä säteilevästä päivästä. Juuri nyt, kun kaikki, mitä kaipaa, on vasta edessäpäin.

Ennakkosuunnittelu on tärkeää, Jenni Haukio muistuttaa

Jokainen haluaa päästä osalliseksi kesän kaikkivoipaisuudesta, ja siksi kevään viimeiset viikot ovat monissa kodeissa intensiivisen suunnittelun aikaa.

Suunnittelun merkitys on missä tahansa onnistumisiin tähtäävässä tekemisessä yleensä suuri. Kotitalous­oppi neuvoo suunnittelemaan ruokakauppakäynnit ja ruokalistat, jotta säästyisi aikaa ja rahaa. Puutarhanhoidossa suunnittelu on välttämätöntä, jotta oikeat kasvit löytävät juuri niille oikeanlaiset kasvuympäristöt.

Automatkoilla ennakkosuunnittelu on tärkeää, jotta osaa valita optimaalisimmat reitit ehtiäkseen perille ajoissa ja välttyäkseen pahimmilta ruuhkilta. Kesälomasta saa irti sitä enemmän, mitä tarkemmin jokaisen lomapäivän ohjelman suunnittelee etukäteen. Vai saako sittenkään?

On toki myös heitä, jotka välttävät ­suunnitelmien laatimista. Heitä, jotka lomallaan nauttivat ennen kaikkea vapaudesta herätä aamulla sillä tuntemuksella, ettei yhtään tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Että voi kuulostella omia tuntemuksiaan ja päättää niiden perusteella, mitä haluaa tehdä.

Kellua siinä valinnanvapauden rauhassa, ettei ole pakko tehdä mitään eikä lähteä minnekään, jos ei siltä tunnu.

Jenni Haukio: ”Lapsuuden elämysrikkaat seikkailukesät voi elää vain kerran”

Suunnittelimmepa kesänviettoa sitten etukäteen tai emme, lomaa on yleensä kallisarvoiset neljä viikkoa, siis 28 ohitse kiitävää päivää, joihin pitäisi mahduttaa kaikki haaveissa siintävä.

Samalla pitäisi sovittaa yhteen perheenjäsenten yksilölliset toiveet lomanvietosta. Siinä, missä joku nauttii eniten kiireettömistä lepohetkistä kodin parvekkeella kaupungin kohistessa kiireitään ympärillä, haluaa toinen lähteä, nähdä ja kokea mahdollisimman paljon.

Vaikka jokainen perhe on itse oman hyvinvointinsa paras asiantuntija, toivoisi, että perheen pienimmät asetetaan lomasuunnittelussa aina etusijalle, sillä lapsuuden elämysrikkaat seikkailukesät voi elää vain kerran. Olkoon siis kesä onnentäyteinen ja muistorikas jokaiselle lapselle!

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä.

Lue myös: Kaipaatko matkavinkkejä kotimaahan? Vietä kesälomaasi täällä – Listasimme viisi kokemisenarvoista luontokohdetta eri puolilta maata

X