Totta vai tarua: Onnistuuko digipaasto kesälomalla?

Viikon digipaasto lomalla voi tehdä hyvää, vinkkaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. ”Täydellinen digipaasto voi olla puhdistava kokemus kesälomalla.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rauhoittuminen mahdollistaa luovuuden pulpahtamisen uudelleen esille. Kuva: istockphoto

Viikon digipaasto lomalla voi tehdä hyvää, vinkkaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. ”Täydellinen digipaasto voi olla puhdistava kokemus kesälomalla.”
Teksti: Hanna Vilo

Täydellinen digipaasto palauttaa parhaiten

Totta. Täydellinen digipaasto voi olla puhdistava kokemus kesälomalla, sillä se tuo niin ison kontrastin arkeen, että loma todellakin tuntuu lomalta. Aistit saattavat avautua uudella tavalla, ja omaa ajattelua voi paremmin johtaa itse.

Elämää ilman digilaitteita kannattaa kokeilla esimerkiksi viikon ajan. Se onnistuu tietoisella päätöksellä. Kun käsi alkaa hapuilla kohti puhelinta, kannattaa hengittää syvään ja miettiä, mitä kivempaa tai hyödyllisempää voisi tehdä puhelimen räpläämisen sijaan.

Työsähköpostit voi hyvin lukea kerran päivässä

Tarua. Työsähköposteja ei kannata lukea lomalla ollenkaan, jos se on mahdollista. Sähköpostin avaaminen tuo lomaan pienen palan arkea. Se ei haittaa, jos työ on aidosti innostavaa. Usein työasiat tuovat kuitenkin mieleen työhön liittyviä hoitamattomia asioita ja stressiä.

Käytännössä kannattaa hyödyntää sähköpostin automaattivastausta ja kertoa siinä, kuka hoitaa omia työtehtäviä poissaolon aikana. Ennen lomalle lähtöä on myös hyvä sopia työkavereiden kanssa, miten kiireellisissä asioissa saa kiinni.

Digilaitteiden käytön vähentäminen lisää luovuutta ja mielenrauhaa

Totta. Jos jatkuvasti pomppii digilaitteissa palvelusta toiseen ja pyörittää montaa asiaa samaan aikaan, luovuus ja levollisuus usein katoavat. Silloin käytön vähentäminen voi tuoda takaisin tunteen siitä, että hallitsee omaa elämäänsä ja kykenee ohjaamaan omaa toimintaansa. Rauhoittuminen mahdollistaa luovuuden pulpahtamisen uudelleen esille.

Digilaitteissa itsessään ei kuitenkaan ole mitään luovuutta vähentävää, vaan omaa luovuutta voi loistavasti toteuttaa vaikka videoita editoimalla tai musiikkia miksaamalla.

Lue lisää: Miten aivot sopeutuvat työelämän vaatimuksiin ja muutoksiin? Näin vastaa aivotutkija

X