Äidit inhosivat ja isät rakastivat Barbieta – Ikonisen povinuken keksijä Ruth Handler kehitti myös rintaproteesin rintasyöpäpotilaille

Ruth Handler eteni elämässään rinnan mitalla. Ensin hän loi tyttöjen leluksi povekkaan nukkenaisen Barbien. Myöhemmin hän kehitti rintasyöpäpotilaille uudenlaisen rintaproteesin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruth ja Elliot Handler olivat yhdessä yritteliäs voimakaksikko.

Ruth Handler eteni elämässään rinnan mitalla. Ensin hän loi tyttöjen leluksi povekkaan nukkenaisen Barbien. Myöhemmin hän kehitti rintasyöpäpotilaille uudenlaisen rintaproteesin.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja-Terttu Yli-Sirniö ja Oona Komonen

Perheeseen oli siunaantunut jo yhdeksän lasta, kun kuopustytär näki päivänvalon 4. marraskuuta 1916. Hän sai nimekseen Ruth Marianna.

Vanhemmat, Jacob ja Ida Mosko, olivat juutalaisia ja muuttaneet Yhdysvaltoihin Puolasta vuoden 1907 suuressa muuttoaallossa ja asettunut Denverin kaupunkiin Coloradoon.

Perheen alkuperäinen sukunimi Moskowicz lyhentyi jossain vaiheessa Moskoksi.

Jacob Mosko oli alun perin työskennellyt seppänä, mutta pian uuteen maahan muutettuaan hän onnistui hankkimaan itselleen kemikaalikaupan. Isän liikkeestä Ruth sai teini-ikäisenä ensimmäisen työpaikkansa.

Ruthin ollessa 19 hän muutti Hollywoodiin ja sai sihteerinpaikan Paramount-elokuvayhtiöstä. Pian perässä muutti myös hänen samanikäinen poikaystävänsä Isidor Elliot Handler, jonka Ruth oli tavannut 13-vuotiaana juutalaisille nuorille tarkoitetuissa tansseissa.

Molemmat jatkoivat myöhemmin opintojaan, Ruth Denverin yliopistossa ja Elliot – kuten miestä kutsuttiin – muotoilua Pasadenan taidekoulussa.

Avioliiton he solmivat vuonna 1938.

Mutta vuosi 1941 oli nuoren parin elämässä monella tavalla käänteentekevä.

Yhdessä yrittäjiksi

Toukokuussa 1941 syntyi pariskunnan ensimmäinen lapsi, tytär Barbara.

Tulevaisuuden kannalta merkittävää oli se, että Handlerit alkoivat tehdä työtä yhdessä ja perustivat ensimmäisen yrityksensä.

Elliot oli suunnitellut ja valmistanut uusista muovimateriaaleista huonekaluja ja kotitaloustarvikkeita, ja nyt kunnianhimoinen Ruth kannusti häntä valmistamaan niitä myös myyntiin. Ruth itse ryhtyi tomerasti myymään ja markkinoimaan tuotteita.

Neljä vuotta myöhemmin ja vuosi perheen toisen lapsen, Kennethin, syntymän jälkeen Elliot perusti uuden yrityksen yhdessä Harold ”Matt” Matsonin kanssa.

Yrityksen nimi oli Mattel. Tarinan mukaan nimi syntyi, kun perustajamiesten etu- ja sukunimien alut yhdistettiin.

Yritys valmisti aluksi valokuvakehyksiä. Sitten sivubisneksenä tuotantoon tulivat nukkekotien huonekalut.

Toinen osakas Harold Matson alkoi kuitenkin epäillä yrityksen mahdollisuuksia ja myi osakkuutensa Handlereille.

Tämän jälkeen yritys keskittyi yhä enemmän leluihin ja esimerkiksi lasten soittimiin; yrityksen ensimmäinen menestystuote oli lasten lelu-ukulele.

Mutta kesti vielä melkein kymmenen vuotta, ennen kuin Mattel iski kultasuoneen.

Ruth Handler

Barbie ja Ken saivat nimensä Ruth Handlerin lapsilta Barbaralta ja Kennethiltä. Tyylikäs pukeutuminen on aina ollut nukeille tärkeää. © MVPHOTOS

Barbien rinnat toivat pikkutyöille paremman itsetunnon

Ruth Handler näki usein, kun hänen tyttärensä Barbara leikki nukeilla ystäviensä kanssa. Leikkejä tarkkaillessaan hän teki tärkeän havainnon: pikkutytöt leikkivät mieluummin aikuisilla nukeilla kuin vauvanukeilla.

Hän tajusi, että tyttöjen oli tärkeää leikkiä mielikuvitusleikkejä, joissa he saivat kuvitella itsensä aikuisina naisina. Juuri tuo kuvittelu on tärkeä osa aikuiseksi naiseksi kasvamista.

”Uskoin, että pikkutyttöjen itsetunnon kannalta on tärkeää, että he leikkivät nukeilla, joilla on rinnat”, Ruth Handler sanoi myöhemmin.

Ongelma Barbaran nukkeleikeissä oli kuitenkin se, että 1950-luvun alkupuolella aikuiset nuket olivat paperinukkeja. Ne eivät kestäneet eivätkä vaatteet pysyneet niiden yllä.

Sitten Ruth sai idean.

Hän halusi luoda nuken, joka valmistettaisiin muovista. Nukella olisi aikuisen naisen vartalo ja kunnollinen, kankaasta valmistettu vaatevarasto.

Idea jäi muhimaan.

Vuonna 1956 koko Handlerin perhe teki lomamatkan Eurooppaan. Sveitsiläisessä kaupassa Ruth näki saksalaisen Bild Lilli -nuken, joka ei todellakaan ollut perinteinen pikkutyttöjen nukke.

Mutta Lilli oli juuri sellainen nukke, joka Ruthilla oli ollut mielessään, ja Handlerit ostivat sen oikeudet.

Mattelissa kaikki eivät kuitenkaan olleet varauksettoman ihastuneita povekkaaseen nukkeen. Epäilijät eivät uskoneet, että vanhemmat haluaisivat ostaa sellaisen lapselleen.

Mutta Ruth piti päänsä, ja maaliskuussa 1959 Barbie-nukke esiteltiin New Yorkin lelumessuilla. Nimensä nukke sai Ruthin tyttären Barbaran lempinimestä.

Barbie oli täydellinen isien nukke – markkinointi oli taitavaa

Barbieen epäilevästi suhtautuneet olivat aluksi oikeassa. Varhaisissa markkinatutkimuksissa erityisesti äidit inhosivat nukkea, jota eräs äiti kommentoi: ”Wow! Sehän on täydellinen isien nukke.”

Myös lelukauppiaat olivat aluksi epäileviä, koska Barbie oli niin erilainen kuin heidän aiemmin myymänsä nuket. Myynti ei ensin ollutkaan suurta, mutta kesään mennessä nukkea myytiin jo valtavia määriä. Taustalla oli Mattelin taitava markkinointi.

Yhtiö oli jo aiemmin aloittanut tv-mainoskampanjan, jossa uutta oli se, että leluja markkinoitiin ensimmäistä kertaa läpi koko vuoden. Barbie-nuken suosio kasvoi lopulta niin suureksi, että yritykseltä vei useita vuosia saada kysyntä ja tarjonta kohdalleen.

Vuonna 1967 Ruth Handlerista tuli Mattelin toimitusjohtaja. Hän joutui eroamaan tehtävästä vuonna 1974 talousepäselvyyksien vuoksi. Hän oli 58-vuotias.

Vuonna 1978 hänet tuomittiin sakkorangaistukseen ja 2 500 tunnin yhdyskuntapalvelukseen.

Mutta oikeuskäsittely ei ollut ainoa ongelma, sillä hän oli sairastunut vakavasti – ja elämä sai jälleen uuden suunnan.

Ruth Handler

Sairastettuaan rintasyövän Ruth Handler ei löytänyt mieleistään rintaproteesia. Hän kehitti sen itse. © ALLAN GRANT / GETTY IMAGES

Todentuntuinen rintaproteesi

Ruth Handlerilla todettiin vuonna 1970 rintasyöpä, ja hänelle tehtiin rinnanpoisto. Koska hän ei löytänyt mieleistään rintaproteesia, joka olisi ollut sekä mukava, todentuntuinen, kaunis ja helposti saatavilla, hän päätti kehittää sellaisen itse.

Hän perehtyi aiheeseen perusteellisesti keskusteluissa alan kauppiaitten ja rintasyöpäpotilaiden kanssa. Niin syntyi jälleen uusi yritys, joka valmisti aiempaa todentuntuisempia rintaproteeseja.

Ruth Handler markkinoi tuotetta ahkerasti ja kävi muun muassa henkilökohtaisesti sovittamassa rintaproteesin Yhdysvaltojen silloisen presidentin puolisolle Betty Fordille.

Ruth myi yrityksen vuonna 1991, mutta se toimii edelleen.

Ruth Handler kuoli 27. huhtikuuta 2002 paksusuolensyöpäleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Puoliso Elliot eli 95-vuotiaaksi ja kuoli sydänvikaan 21. heinäkuuta vuonna 2011.

Barbien vaiheita laajasti esittelevä näyttely Barbie – The Icon Suomen kansallismuseossa 27.4.–26.8.

Barbien aikajana

1960-luku

Ensimmäinen Barbie-nukke katsoo viistosti sivulle, kasvoilla vakava ilme. Nukke edusti muotimaailman huipulla olevia naisia ja inspiroitui Hollywoodin glamourtähdistä, kuten Marilyn Monroesta ja Elizabeth Taylorista.

Ajan muotisuuntauksen mukaisesti myös Barbie leikkautti hiuksensa lyhyemmäksi. Barbielle alettiin myös suunnitella erilaisia työasuja. Mattel-yhtiön mukaan ”myös naisilla on mahdollisuus luoda uraa”.

Kun neuvostoliittolaisesta kosmonautti Valentina Tereškovasta tuli ensimmäinen avaruudessa käynyt nainen, myös Barbie pukeutui avaruuspukuun ja julisti avaruusohjelman tärkeyttä.

Barbien uusi, kääntyvä Twist ’N Turn -vartalomalli julkaistiin, kun twist-tanssista tuli suosittua. Myös nuken ilme muuttui ja ehostus keveni.

Vuosikymmenen loppupuolella julkaistiin ensimmäinen tummaihoinen Christie-niminen Barbie-nukke.

Barbiet

© MVPHOTOS

1970-luku

Aiemmin vakavan Barbien ilme muuttui. Nyt nukke katsoi eteenpäin ja hymyili.

Rantahiekassa kahlaava Malibu Barbie inspiroitui Kaliforniasta ja surfaamisesta. Barbie on seurustellut Kenin kanssa vuodesta 1961.

1980-luku

Barbiesta tuli uudelleen uraohjus: muusikko, lääkäri, salkkua kantava bisnesjohtaja. Ajan tyyliin mukaan myös Barbie pukeutui farkkuihin, värikkäisiin säärystimiin aerobicin hengessä sekä neonväreihin ja olkatoppauksiin.

Barbie valittiin myös Unicefin hyväntahdonlähettilääksi.

1990-luku

Barbie pyrki presidentiksi ensimmäistä kertaa vuonna 1992. Siihen innoitti yhdysvaltalaispoliitikko Geraldine Ferraro, joka oli Yhdysvalloissa ensimmäinen nainen varapresidenttiehdokkaana 1984. Myöhemmin Barbie on asettunut ehdokkaaksi vuosina 2000, 2004, 2008 ja 2012.

Mattel solmi usean vuoden mittaisen yhteistyösopimuksen Benettonin kanssa. Sen tuloksena Barbie pukeutui värikkäisiin vaatteisiin. Lisäksi Barbie teki yhteistyötä myös isojen muotitalojen, kuten Escadan, Calvin Kleinin ja Ralph Laurenin kanssa.

Vuosikymmenen lopulla Barbien vartaloa muutettiin: rintoja pienennettiin, lantiota ja vyötäröä levennettiin.

2000-luku

Mattel lanseerasi uuden My Scene Barbie -sarjan, jossa nuken päätä suurennettiin. Sarja suunnattiin 8–12-vuotiaille tytöille.

Ensimmäinen navallinen Barbie julkaistiin vuonna 2000. Samalla vartalosta tehtiin joustavampi ja helpommin taivuteltava.

2010-luku

Vuonna 2016 julkaistiin kolme uutta vartalotyyppiä: siro, pitkä ja kurvikas Barbie. Valikoima kasvoi myös ihonvärin, silmien värisävyjen ja hiustyylien osalta. Tuotesarja kulkee nimellä Fashionistas, joka viittaa siihen, että nukke on edelleen ulkonäkökeskeinen.

Syksyllä 2018 ilmestyy ensimmäinen hijabiin pukeutunut Barbie. Sen mallina on toiminut yhdysvaltalainen olympiamitalin voittanut miekkailija Ibtihaj Muhammad.

Eri kokoisia barbeja

© MVPHOTOS

X