Puinen dildo yllätti häveliäät arkeologitkin Pohjois-Englannissa

Erikoinen esine kirjattiin aluksi ompelutarvikkeeksi luultavasti häveliäisyyden takia Vindolandan roomalaisen linnoituksen kaivauksilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dildo 2 000 vuoden takaa yllätti häveliäät arkeologit Pohjois-Englannissa

Erikoinen esine kirjattiin aluksi ompelutarvikkeeksi luultavasti häveliäisyyden takia Vindolandan roomalaisen linnoituksen kaivauksilla.
Teksti: Jani Kaaro

Mikä tämä on ja mitä se tekee ompelutarvikkeissa? Tämä saattoi olla brittiläisten arkeologien ensireaktio, kun he museoaineistoa kaivellessaan löysivät esineen, joka muistuttaa suuresti dildoa.

Dildoksi epäilty esine on peräisin Pohjois-Englannista Vindolandan roomalaisen linnoituksen kaivauksilta. Se löydettiin sieltä 1990-luvun alussa yhdessä kenkien, nahkatarvikkeiden, neulojen ja kehräi­mien kanssa. Koska monia näistä esineistä käytettiin vaatteiden valmistuksessa, myös epäilty dildo kirjattiin ompelutarvikkeeksi. Kyse saattoi olla myös brittiläisestä häveliäisyydestä. Arkeologit uskovat, että 2 000 vuotta vanha puuesine kuitenkin on dildo.

© Robert Sands

© Robert Sands

Dildo, amuletti vai survin?

Antiquity-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa pohditaan laajasti, mikä esineen käyttötarkoitus on ollut. Se on voinut olla eräänlainen amuletti, onnea tuova esine, jota kosketetaan ovella mennen tullen, ja jotka olivat yleisiä Rooman valtakunnassa. Se on voinut myös olla huhmaressa käytettävä survin eli petkele, jolla on murskattu esimerkiksi yrttejä. Kolmas vaihtoehto on dildo.

Arkeologien mukaan roomalaiselta ajalta tunnetaan monenlaisia fallossymboleja. Fallosta esittävät esineet on tavallisesti tehty metallista, kivestä tai luusta. Myös keraamisia tunnetaan. Jos Vindolandan esine on dildo, se on on ainoa Rooman valtakunnan ajalta tunnettu puinen dildo.

Vindolandan dildo poik­keaa roomalaisista falloksista myös toisella tavalla. Roomalaiset fallossymbolit olivat usein ­liioitellun suuria, toisin kuin Vindolandan 16-senttinen dildo-oletettu. Tätä pienempiä fallossymboleita käytettiin usein koristeellisina riipuksina.

Jos kyseessä todella on dildo, sitä ei tutkijoiden mukaan välttämättä käytetty samalla tavalla kuin dildoa nykyään käytetään. Sen merkitys on esimerkiksi voinut olla symbolinen. Tutkijat myös spekuloivat, että dildo on voinut olla osa suurempaa esinettä, kuten patsasta, josta vain puinen penis on jäänyt jäljelle.

Edelleen on toki mahdollista sekin, että esine on värttinä, joka vain sattuu olemaan dildon muotoinen.

Lue myös: Tuikitärkeä siitinluu – Baculumin muoto on kullakin pedolla lajille ominainen

Pitkäkestoinen parittelu kysyy siittimeltä kestoa. Siitinluu ei saa pettää.

Pitkäkestoinen parittelu kysyy siittimeltä kestoa. Siitinluu ei saa pettää. © Jere Malinen

X