Tuikitärkeä siitinluu – Baculumin muoto on kullakin pedolla lajille ominainen

Sitiinluu baculum antaa siittimelle ryhtiä ja kestoa. Se löytyy Suomen kaikilta pedoilta kärpästä karhuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkäkestoinen parittelu kysyy siittimeltä kestoa. Siitinluu ei saa pettää.

Sitiinluu baculum antaa siittimelle ryhtiä ja kestoa. Se löytyy Suomen kaikilta pedoilta kärpästä karhuun.
Teksti: Jere Malinen

Petoeläimillä on muutama lisääntymiseen liittyvä erityispiirre, joita ei esiinny millään muulla eläinryhmällä. Yksi on siitinluu, baculum. Toinen on niin kutsuttu paritteluside.

Siitinluu on hyeenoja lukuun ottamatta kaikilla petoeläimillä. Vastaavasti paritteluside tunnetaan paremmin kansanomaisena havaintona parittelevien koirien ”nalkkiin jäämisestä”.

Minuuttimiehiä ja pitkän linjan puurtajia

Eläinmaailmassakin on minuuttimiehiä ja pitkän linjan puurtajia. Kumpikin taktiikka toimii, kun tavoite on onnistunut parittelu eli munasolun hedelmöityminen.

Leijonat luottavat suvunjatkumisessa toistoon ja kiima-aikana voi kertyä satoja parittelukertoja. Moinen tahti taittuu vain laumassa eläviltä petoeläimiltä. Yksineläjät eivät aina edes ehtisi kohdata toisiaan H-hetkellä, saati sitten paritella varttitunnin välein useiden päivien ajan.

Esimerkiksi erakkona elelevät kärppäurokset luottavatkin laatuaikaan. Kopulointikertojen lukumäärällä ei ole niin väliä, kunhan homma toimii vähintään kerran vuodessa.

Siitinluu koetuksella parittelussa

Pitkäkestoinen parittelu kysyy siittimeltä kestoa, siis siitinluuta. Baculumin muoto on kullakin pedolla lajille ominainen.

Parittelun jälkeinen koirien lukkiutuminen lienee jokaiselle koiriaan astuttaneelle tuttu ilmiö. Koirat osoittavat eri suuntiin, mutta nartun emättimeen ”satimeen” jäänyt uroksen siitin pitää eläimet visusti yhdessä. Joskus nalkki aukeaa muutamassa minuutissa, kauimmillaan siihen saattaa huveta tuntikin.

Paritteluside tunnetaan vain koiraeläimillä ja sen tarkkaa merkitystä ei tiedetä. Voidaan kuitenkin olettaa, että pitkitetyllä parittelulla uros yrittää varmistaa naaraan hedelmöittymisen juuri omilla siittiöillään. Esimerkiksi laumassa elävien koiraeläinten alfa-parin paritellessa muille ”kärkkyjille” jää vain sivustaseuraajan osa.

Tällöin puhutaan spermakilpailusta. Lisäksi pitkitetty parittelu lujittanee eläinten välistä parisidettä.

Käytännössä parittelijoiden yhteenlukkiutuminen saadaan aikaan monimutkaisten verijärjestelyjen, siitinluun ja vastakkaisten ruumiinasentojen avulla siten, että verta jää vangiksi suurentuneeseen siittimeen.

Lue myös: Tiesitkö? Käärmeillä ei ole pesää mutta niillä on kaksi siitintä – Nämä faktat suomalaisista käärmelajeista yllättävät

© Ola Jennersten/WWF Sweden

X