Kuolema silmänräpäyksessä - Lapuan patruunatehtaan räjähdys 1976 järkytti Suomea syvästi

Häviävän pienessä hetkessä sai surmansa 40 ihmistä, pääosin naisia. Lapuan räjähdysonnettomuus kosketti huhtikuussa 1976 koko Suomea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapuan patruunatehtaan räjähdys oli tuhoisa. Patruunatehtaan lataamo muuttui rauniokasaksi.

Häviävän pienessä hetkessä sai surmansa 40 ihmistä, pääosin naisia. Lapuan räjähdysonnettomuus kosketti huhtikuussa 1976 koko Suomea.
(Päivitetty: )
Teksti:
Antero Raevuori

Taivaalle nousee sienimäinen savupatsas. Paineaalto kaataa ihmisiä. Ikkunat rikkoutuvat. Lapuan patruunatehtaalla on räjähtänyt. Ääni kuuluu kahdenkymmenen kilometrin päähän Seinäjoelle asti kuin etäinen ukkosenjyrinä.

Kello on 7.42 tiistaina huhtikuun 13. päivänä vuonna 1976.

Vain sadan metrin päässä patruunatehtaan portin ohi ajaa autollaan ylistarolainen palomestari Raimo Rintamäki.

Hän kuulee takaansa humahdusmaisen räiskähdyksen, tuntuu kuin kangasta olisi vedetty halki.

Rintamäki ottaa pakettiautonsa radiopuhelimella yhteyden Seinäjoen keskussairaalaan ja ajaa suoraa päätä Lapuan paloasemalle. Minuuttia myöhemmin patruunatehtaan oma palokunta on räjähdyspaikalla.

Ilma on pian täynnä ambulanssien ja paloautojen ujellusta. Lataamorakennuksen toinen pääty on metrien korkuisena rauniokasana.

Eletään pääsiäistä edeltävää kärsimysviikkoa.

Uhrien siunaustilaisuus oli koskettavan kaunis. 40 arkkua oli sijoitettu puolikaareen tuomiokirkon puistoon.  © kalevi a. mäkinen/om-arkisto 

Ruuti räjähtää

Patruunatehtaan lataamossa on käynnistetty kuusi patruunoiden lataamiskonetta. Se on tehty perinteiseen tapaan tasan kello seitsemän. Lataamossa aloittelee työpäivää 69 ihmistä, joista valtaosa on naisia.

Lataamon uusin kone on pulttipistoolin patruunoiden latauskone nimeltään Robotti.

Robotti mittaa pulttipistoolin hylsyyn 0,2 grammaa ruutia, jota saa olla korkeintaan yhden ruutijyvän verran enemmän. Ruutiullakolta valuu Robotille ruutia, josta annostelurumpu ottaa juuri oikean määrän ja kaataa sen hylsyyn.

Robotin ruutia annostelevan ruudittajan sisäosat ovat ahtaat. Kello 7.42 niissä tapahtuu jotain odottamatonta: ruuti räjähtää ja sytyttää yhtenäisen ruutiullakolle johtavan ruutivanan.

Räjähdys etenee ruutiputkessa 14 000 kilometrin tuntinopeudella. Sekunnin tuhannesosassa syttyy ullakolla ensimmäinen ruutisuppilo. Ketjureaktiona syttyvät sen jälkeen muut ruutiruumat. Ruutiullakon yli 700 kilon ruutierä räjähtää.

Lataamon betoniseinät kaatuvat, katto lentää ilmaan, räjähdyskaasut sytyttävät paloja, lattiat pirstoutuvat. Rakennusta ei enää ole olemassa.

Muumioiksi palaneita

Tehdaspalokunnan päällikkö Urho Lahtinen on työkaluosastolla, kun paineaalto iskee ikkunat rikki. Lataamon suunnasta näkyy vain savu- ja pölypilvi. Hän rientää palokuntalaistensa kanssa pelastustöihin.

Lataamon toinen pääty on metrien korkuisena rauniokasana. Suuri betonilaatta työnjohtajien koppeineen on rysähtänyt alas 45 asteen kulmaan lataamon lattialle. Se suojaa onneksi tehtaan purkaamoa, jossa käsitellään äärimmäisen räjähdysherkkää valomassaa. Se on niin herkkää, että sitä saa olla purkaamossa kerrallaan vain 1,8 kiloa.

Lapuan paloaseman päivystäjä hälyttää kaikki lähiseudun palokunnat ja sairasautot. Ensimmäiset ovat paikalla vain nelisen minuuttia räjähdyksen jälkeen. Sammutustyö on ohi puolessa tunnissa, sillä voimakas paineaalto on syönyt palamisen tarvitseman hapen.

Palomiesten tehtäväksi jää etsiä raunioihin hautautuneita. Työhön osallistuu myös tehtaan omaa väkeä. Osa tekee työtään pipo päässä ja lenkkitossut jalassa.

Seinäjoen palopäällikkö Juhani Kuusinen määrää, ettei kohteesta saa poistaa sellaisia vainajia, jotka voidaan vielä tunnistaa. Pahoin silpoutuneita ja muumioiksi palaneita on paljon. Heidät peitetään huovilla. Rikospoliisin kuvausryhmää odotetaan auttamaan tunnistamista. Pelastusmiehet kantavat raunioista sekä kuolleita että loukkaantuneita.

Seinäjoen keskussairaalassa suoritetaan katastrofihälytys. Päivän leikkaukset perutaan, paikalla ovat kaikki sairaalan kirurgit. Lapuan tehtaalta tuotu Matti Pouhula on täynnä kivenmurua ja pieniä sirpaleita. Reikiä on päässä, selässä ja jaloissa. Häneen ommellaan lähes sata tikkiä. Sairaalassa ei menehdy yksikään sinne tuodusta 32 loukkaantuneesta.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys toi suuren surun

Räjähdys on säikäyttänyt koko Lapuan. Patruunatehtaan suuntaan alkaa kiiruhtaa ihmisiä. Monet heistä ovat lataamossa työskentelevien omaisia. Puhelinlinjat ovat täynnä vastaamattomia kysymyksiä, linjat tukkeutuvat.

Viereisessä koulussa uutta koulupäivää odottavat lapset viedään nopeasti opettajanhuoneeseen. Heille sanotaan, että jotain pahaa on tapahtunut, on turvallista olla sisällä.

Monia lapsia itkettää: onko äidille tapahtunut jotakin? Itkuun on aihetta. Räjähdyksessä on kuollut 40 ihmistä, pääosin naisia. Heitä suremaan jää kaksi täysorpoa lasta, 62 puoliorpoa ja yli 30 leskeä.

Punaisen Ristin työparit, papit ja seurakuntaväki kiertävät perheissä antamassa tukeaan. Jossakin kodissa leskeksi jäänyt aviomies ottaa esiin lipaston laatikosta sormuksen ja sanoo, että enempää ei vaimosta jäljelle jäänyt. Keräyksissä saaduilla rahoilla tuetaan onnettomuusperheitä ja varsinkin lasten koulunkäyntiä.

Uhrien yhteishautajaiset järjestetään 24. huhtikuuta. Valkoiset arkut ovat puolikaaressa Lapuan tuomiokirkon eteläisessä puistossa. Siunauksen toimittaa Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariola 20 papin avustamana. Tilaisuudessa on paikalla noin 5 000 ihmisen lisäksi myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Suru on valtakunnallinen.

Tutkijalautakunta tekee työtä monta vuotta. Varmaa räjähdyksen syytä ei saada koskaan selville.

Lähteet: Arto Juurakko: Patruunatehtaan räjähdys, Pelastustieto 4/1976, Ylen elävä arkisto, turvallisuustutkinta.fi ja vanhapaukku.fi

Lue myös: Matti Pouhula selvisi Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä: ”Se on ihmisten mielissä, vaikka siitä ei paljon puhutakaan”

 

patruunatehtaan räjähdys
Matti Pouhula, 79, teki koko työuransa Lapuan patruunatehtaalla. Hän tunsi jokaisen räjähdyksessä kuolleista 40:stä tehtaan työntekijästä, joiden kasvot katsovat kappelin valokuvataulusta. © Juha Harju
X