Maria Callas oli palvottu diiva vailla rakkautta –Hänen uskomaton elämänsä saa sydämen särkymään

Maria Callas oli 1900-luvun kuuluisin oopperalaulajatar ja aikansa superjulkkis. Menestyksestä ja rikkauksista huolimatta sata vuotta sitten syntynyt estradien kuningatar oli yksinäinen nainen, joka ei löytänyt koskaan onnea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iloinen seurue päivälliskutsuilla Venetsiassa. Henkilöt vasemmalta lukien kuvan etualalla: yhdysvaltalainen seurapiiritoimittaja Elsa Maxwell, Maria ­Callas ja laivanvarustaja ­Aristoteles Onassis.

Maria Callas oli 1900-luvun kuuluisin oopperalaulajatar ja aikansa superjulkkis. Menestyksestä ja rikkauksista huolimatta sata vuotta sitten syntynyt estradien kuningatar oli yksinäinen nainen, joka ei löytänyt koskaan onnea.
Teksti:
Riikka Forsström
Kuvat:
gettyimages, Mvphotos

Bravo-huudot raikuvat, ja ruusukimppuja satelee näyttämölle Maria Callaksen jalkojen juureen hänen seisoessaan estradilla. Maria Callas ottaa suosionosoitukset vastaan yhtä ylväänä kuin roolihahmonsa juuri päättyneessä oopperassa Norma. Eletään 1950-luvun loppua, ja Callasta palvotaan ympäri maailmaa kuin kuningatarta.

Callas tulkitsi maailman kuuluisimmilla oopperalavoilla vahvoja ja intohimoisia naisia, joita elämää suuremmat kohtalon voimat riepottelivat. Maailmankuulun primadonnan omakin elämä oli kuin kreikkalainen tragedia tai saippuaooppera, joka oli täynnä dramatiikkaa ja traagisia käänteitä.

Suurin tragedia oli tuhoon tuomittu rakkaus ökyrikkaaseen laivanvarustajaan Aristoteles Onassikseen, mieheen joka ei voinut sietää oopperaa.

Ahdistus ajoi ahmimiseen

”Viekää vauva pois”, Evangelia ”Litza” Kalogeropoulos kuiskasi pettyneenä, kun hän näki vastasyntyneen tyttärensä Marian. Hän oli toivonut saavansa pojan.

Ei-toivottu lapsi tuli maailmaan joulukuun toisena päivänä vuonna 1923 New Yorkissa, jonne Marian vanhemmat ja isosisko Yakinthi olivat muuttaneet ­muutamaa kuukautta aiemmin kotimaastaan Kreikasta. George-isä avasi New Yorkissa apteekin, ja Marian ollessa 3-vuotias perheen sukunimi muutettiin Callakseksi.

Maria Callas oli yksinäinen, ylipainoinen ja kömpelö lapsi, jonka oli likinäköisyytensä vuoksi käytettävä paksulinssisiä silmälaseja. Hän oli musikaalisesti lahjakas tyttö, joka rakasti laulamista, mutta poti alemmuuskompleksia ja purki ahdistustaan ahmimalla salaa rasvaisia herkkuja.

Marian vanhempien välit olivat riitaisat, ja vuonna 1937 perheen naiset muuttivat Ateenaan. Äiti patisti 13-vuotiasta Mariaa ammattilaulajan uralle, ja hänet hyväksyttiinkin opiskelijaksi Ateenan Kansalliseen konservatorioon, mitä seurasi neljä vuotta myöhemmin kiinnitys Ateenan oopperaan.

Vain raha kiinnosti

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa parikymppinen Maria Callas palasi synnyinkaupunkiinsa New Yorkiin, koska hän unelmoi tähteydestä. Työt olivat kuitenkin metropolissa kiven alla ja nuori laulaja eli kädestä suuhun.

Elämä sai täysin uuden käänteen, jälleen Euroopassa, kun Maria Callas pääsi esiintymään Italian musiikkijuhlille Veronaan. Siellä laulaja tapasi myös opperaa rakastavan liikemiehen Battista Meneghinin.

Lyhyt ja tanakka, Callasta 30 vuotta vanhempi Meneghini ei ollut mikään hurmuri, mutta tämä ylisti Marian lahjakkuutta ja pönkitti hänen heiveröistä itsetuntoaan. Epäsuhtainen pari avioitui vuonna 1949, ja Maria Callais muutti Veronaan.

Italiassa Callaksen ura lähti meteorimaiseen nousukiitoon, ja ovet alkoivat vähitellen avautua kansainvälisille huippuestradeille, Metropolitaniin, La Scalaan ja Covent Gardeniin.

Maria aviomiehensä Battista Meneghinin kanssa Roomassa tammikuussa 1951. Vuonna 1949 avioitunut pari erosi, kun Callas rakastui Aristoteles Onassikseen.
Maria aviomiehensä Battista Meneghinin kanssa Roomassa tammikuussa 1951. Vuonna 1949 avioitunut pari erosi, kun Callas rakastui Aristoteles Onassikseen. © Mvphotos

Callaksen lumovoiman salaisuus piili hänen synnynnäisessä draaman tajussaan ja kyvyssään samastua täydellisesti esittämiensä sankarittarien kohtaloihin. Hänen valtavat tummat silmänsä salamoivat vihaa, intohimoa ja tuskaa hänen laulaessaan sydän vereslihalla sellaisissa klassikko-oopperoissa kuin Norma, Tosca, Aida ja La Traviata.

Tähtisopraano oli aikansa sensaatio siitäkin huolimatta, että hänen äänensä ei ollut klassisen puhdas. Joidenkin ­mielestä ­Callaksen äänessä oli metallinen sointi.

Kylmintä kohtelua Maria joutui sietämään miehensä sukulaisilta, jotka pitivät häntä onnenonkijana. Hän tunsi itsensä petetyksi, kun paljastui, että manageri-aviomies oli siirtänyt suuren osan hänen palkkioistaan omalle tililleen ja kustantanut niillä sukulaistensa menoja.

Saaliinjaolle saapuivat myös Marian omat sukulaiset. Litza-äiti antoi haastatteluja siitä, kuinka tytär oli jättänyt äitinsä Kreikkaan kituuttamaan. Suhde isään oli lämpimämpi, mutta tämäkin yritti pummata Callakselta rahaa valehtelemalla tarvitsevansa rahaa sairaalamaksuihin.

Hymyilevä Maria Callas voittoisan esityksen jälkeen Milanon La Scalassa joulukuussa 1960 hänen laulettuaan Paolinan roolin Gaetano Donizzettin oopperassa Poliuto. Callaksen vieressä baritoni Ettore Bastianini.
Hymyilevä Maria Callas voittoisan esityksen jälkeen Milanon La Scalassa joulukuussa 1960 hänen laulettuaan Paolinan roolin Gaetano Donizzettin oopperassa Poliuto. Callaksen vieressä baritoni Ettore Bastianini. © Mvphotos

Uskomaton muodonmuutos

1950-luvun alkupuolella Maria Callas aloitti tiukan laihdutuskuurin ja pudotti yli 30 kiloa painostaan alle vuodessa. Erään juorun mukaan laulaja oli niellyt lapamadon ­saadakseen kilot karisemaan, toiset taas väittivät hänen saaneen lapamadon syötyään kypsentämätöntä lihaa.

Hoikaksi ja elegantiksi joutseneksi muuttunut tähti säteili uudenlaista itsevarmuutta. Musiikkipiireissä Callasta kutsuttiin kuitenkin ”naarastiikeriksi”, sillä häntä pidettiin myös oikukkaana ja itsekeskeisenä diivana, jolla oli tulinen temperamentti. Callas saattoi saada pelottavia raivokohtauksia, jos ei saanut tahtoaan läpi.

Rakkaus kesytti tiikerin

Kansainväliset suihkuseurapiirit avautuivat Callakselle lopullisesti syksyllä 1957, kun hän tutustui kreikkalaiseen laivanvarustajaan Aristoteles Onassikseen juorutoimittaja Elsa Maxwellin Venetsiassa järjestämissä juhlissa. Juhlien jälkeen Maria sai kutsun risteilylle Onassiksen huvijahdilla Christinalla.

Aluksen sisustuksessa kimalteleva kulta ja jalokivet häikäisivät Marian silmiä hänen astuessaan Monacon ruhtinas Rainierin saattelemana Monte Carlon satamaan ankkuroituun uivaan palatsiin, jossa oli 60 hengen miehistö.

”Lemmenlaivaksi” kutsutulla jahdilla Callaksen ja Onassiksen välille syttyi palava romanssi. Maria ilmoitti Meneghinille heti risteilyn jälkeen haluavansa avioeron, mutta ei käsittänyt, että lupauksistaan huolimatta Onassiksella ei ollut aikomustakaan erota Tina-vaimostaan.

Rakastunut oopperatähti alistui Onassiksen kaikkiin oikkuihin, vaikka mies kohteli häntä yhdeksän vuotta kestäneen suhteen aikana törkeästi. Callaksesta vuonna 2021 julkaistun uuden elämäkerran kirjoittaja Lyndsy Spence on saanut tietoonsa, että Onassis käyttäytyi jopa väkivaltaisesti, ja myös raiskasi Callaksen. Onassis myös pilkkasi oopperatähden laulamista ja inhosi ylipäänsä oopperaa.

Kun Callas huomasi olevansa 43-vuotiaana raskaana, Onassis uhkasi hylätä hänet, jos hän pitäisi lapsen. Maria päätyi aborttiin ja menetti mahdollisuutensa tulla äidiksi. Viimeinen isku oli, kun Onassis meni lokakuussa 1968 yllättäen naimisiin Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn lesken Jacqueline ”Jackie” Kennedyn kanssa.

”Oopperassa olen esittänyt sankarittaria jotka kuolevat rakkauden tähden – ja voin ymmärtää sen”, Maria Callas totesi.

Maria Callas astumassa autosta Pariisin Ritz-hotellin ulkopuolella joulukuussa 1958.
Maria Callas astumassa autosta Pariisin Ritz-hotellin ulkopuolella joulukuussa 1958. © GettyImages

Yksin, aina yksin

1970-luvun alussa Callaksen jumalainen ääni alkoi olla enää muisto entisestään. Hän esiintyi enää harvoin, mutta opetti Juilliardin kuuluisassa esittävien taiteiden koulussa New Yorkissa. Lyndsy Spence kertoo oppilaitoksen johtajan lähennelleen Callasta seksuaalisesti, ja kun hän torjui ahdistelijansa, mies järjesti hänelle potkut.

Pahimmatkaan loukkaukset eivät olleet sammuttaneet Callaksen rakkautta Onassikseen, ja hän alkoi tapailla petollista rakastajaansa uudelleen. Kun laivanvarustaja kuoli helmikuussa 1975, Maria Callas menetti loputkin elämänhalustaan.

Callas asui viimeiset vuotensa Pariisissa, jossa hän sulkeutui asuntoonsa eläen muistojensa vankina syvästi masentuneena ja riippuvaisena rauhoittavista pillereistä.

Pariisilaisyleisö villinä Maria Callaksen esityksen jälkeen vuonna 1973.
Pariisilaisyleisö villinä Maria Callaksen esityksen jälkeen vuonna 1973. © Mvphotos

Viimeisinä aikoinaan Callas pohti osaansa juurettomana elämän muukalaisena, joka ei ollut löytänyt mistään pysyvää kotia: ”Olen yksin, aina yksin.”

Yksin hän myös kuoli syyskuun 16. päivänä vuonna 1977.

Vain 53-vuotiaana menehtyneen tähden viralliseksi kuolinsyyksi kirjattiin sydänkohtaus. Kuoleman jälkeen alettiin levitellä huhuja myös itsemurhan – tai jopa murhan – mahdollisuudesta.

Lopullista vastausta ei ole saatu, mutta Callaksen tuhkat päätyivät Pariisin Père Lachaise -hautausmaalle, josta ne toimitettiin Kreikkaan vuonna 1979 ja ripoteltiin Egeanmereen. Äkillinen tuulenpuuska paiskasi tuhkan vasten läsnäolijoiden kasvoja. Dramaattinen loppunäytös oopperakuningattarelle.

Lähteet: Lyndsy Spence: Cast a Diva. The Hidden Life of Maria Callas (2021), Anne Edwards: Maria Callas. An Intimate Biography (2003).

Lue myös: ”Sovinismi sopii meille” – Oopperalaulaja Jyrki Anttila ja Maija-puoliso pitävät perinteisistä perhearvoista

X