Oliko natsien aarrejunan lastina sittenkin kuuluisa meripihkahuone?

Mitä Puolassa etsitystä kultajunasta vielä löytyykään?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tsarskoje Selon eli Katariinan palatsin nykyinen meripihkahuone on kopio alkuperäisestä. Palatsi sijaitsee Puskinin kaupunginosassa 21 kilometriä Pietarin keskustasta.

Mitä Puolassa etsitystä kultajunasta vielä löytyykään?
(Päivitetty: )
Teksti: Antero Raevuori

Elokuun lopulla Walbrzychin kaupungin läheisyydessä Puolassa paikallistetun natsien aarrejunan arvellaan kuljettaneen muun muassa kultaa.

Erään spekulaation mukaan junassa olisi voinut olla myös kuuluisa meripihkahuone, jonka Preussin kuningas Fredrik Wilhelm I lahjoitti Pietari Suurelle vuonna 1716. Tsaarin vaimon Katariina I:n nimellä kulkevaan palatsiin Tsarskoje Selossa lähellä Pietaria sijoitetun huoneen seinät oli paneloitu meripihkalla ja  koristettu meripihkaupotuksilla.

Kun natsi-Saksan joukot etenivät silloisen Leningradin laitamille syksyllä 1941, sotilaat pakkasivat 28 kirstuun kaikki meripihkahuoneen aarteet  ja kuljettivat ne Itä-Preussin pääkaupunkiin Königsbergiin, nykyiseeen Kaliningradiin. Siellä aarteet sijoitettiin kaupungin vanhaan, jykevään linnaan.

Vuoden 1945 kevättalvella Saksaan vyörynyt puna-armeija valtasi Königsbergin, josta käytiin ankaria taisteluja.

Myllerryksen jälkeen meripihkahuonetta ei enää ollut pahoin vaurioituneessa Köningsbergin linnassa. Mahdollisesti se oli tuhoutunut jo brittien pommituksissa elokuussa 1944  tai sitten palanut puna-armeijan käydessä taistelua kaupungista.

Varmaa vain on, että viimeisen kerran meripihkahuone oli nähty Königsbergissä – mutta milloin?

Kummallinen kohtalo

Kultaakin arvokkaampi meripihka on kymmeniä miljoonia vuosia sitten kasvaneiden havupuiden meren pohjaan kerrostunutta kivettynyttä pihkaa, jota on löytynyt runsaasti Liettuan ja Kaliningradin rannikkovesistä.

Meripihkahuoneen kohtalosta on sittemmin esitetty kymmeniä eri teorioita samoin kuin on mainittu kymmeniä eri seutuja ja paikkakuntia, minne se olisi voinut joutua.

On syytä todeta, että Katariinan palatsissa on kyllä nykyäänkin meripihkahuone. Se on alkuperäisen kopio, joka rekonstruoitiin vanhojen mustavalkoisten valokuvien antaman mallin mukaan. Huone vihittiin käyttöön Pietarin 300-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä toukokuun 31. päivänä 2003.

Kunniavieraina tilaisuudessa olivat Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

 

X