Kiinassa asuva Katja jäi koronan vuoksi jumiin lastensa kanssa – Pääsevätkö he vasta syksyksi kotiin?

Pekingissä asuvan Katja Kinnusen piti tulla lastensa Casperin ja Julian kanssa tammikuun lopulla vain viikoksi mummolaan Suomeen. Korona muutti kaikki suunnitelmat. Kolmikko on yhä Kuopiossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinassa asuvien Katja Kinnusen sekä lasten Julian ja Casperin uudenvuodenlomasta taitaa tulla myös kesäloma Suomessa koronan vuoksi.

Pekingissä asuvan Katja Kinnusen piti tulla lastensa Casperin ja Julian kanssa tammikuun lopulla vain viikoksi mummolaan Suomeen. Korona muutti kaikki suunnitelmat. Kolmikko on yhä Kuopiossa.
(Päivitetty: )
Teksti: Timo Sihvo

Casper, 15, ja Julia Kinnunen, 13, pallottelevat koulupäivän päätteeksi Eila-mummon kotipihalla Kuopion Ritisenlahdessa. Molemmat opiskelevat Western academy of Beijing -opinahjossa. Koronan vuoksi opiskelu on tapahtunut helmikuun alusta lähtien etänä Kuopiossa.

”Olemme olleet täällä turvassa, mutta samalla on ollut ristiriitainen olo, kun Pekingissä on niin paljon tuttuja”, Katja Kinnunen tuumii, joka on asunut perheensä kanssa Kiinassa jo 15 vuotta.

Uudenvuodenloma pidentyi koronan vuoksi

Katja, Casper ja Julia tulivat viettämään kiinalaisten uudenvuodenlomaa eli tammikuun viimeistä viikkoa lasten mummon Eila Kinnusen luokse Ritisenlahteen.

”Tarkoitus oli olla vain viikko, mutta sitten korona alkoi levitä Kiinassa ja siellä laitettiin heti tosi isot rajoitukset”, Katja kertoo.

Tuli myös tieto, että koulut suljetaan.

”Totesimme, että meidän oli tietysti turvallisempi jäädä tänne.”

Eikä paluu olisi ollut oikein mahdollinenkaan, sillä lopulta Finnair perui lennot Pekingiin.

”Emme uskaltaneet lähteä sinne muutakaan kautta. Olemme täällä turvassa, mutta samalla on ollut ristiriitainen olo, koska onhan Kiinassa niin paljon tuttujamme”, Katja kertoo.

Etätyötä mummolassa

Katja Kinnunen työskentelee asiakaspalvelujohtajana kansainvälisessä lääkärikeskuksessa. Hän on pystynyt hoitamaan toimenkuvaansa osin etätyönä, kuten välittämällä hoitohenkilökunnan ohjeita; karanteeniajan suojautumista, kodin hygieniaa, ruoan säilytystä ja psyykkistä hyvinvointia Pekingin kansainväliselle yhteisölle sosiaalisen median kautta.

”Kiinalainen työnantaja on ymmärtänyt tilanteeni erittäin hyvin ja kannustanut minua huolehtimaan ensisijaisesti perheestäni ja sen turvallisuudesta sekä hyvinvoinnista.”

Lasten koulupäivä alkaa kello yhdeksältä.

”Koulumatka on tällä parasta, kun tarvitsee vain nousta sängystä keittiönpöydän ääreen”, Julia kiittelee.

Julia kertoo piirtäneensä, harrastaneensa liikuntaa ja ulkoilleensa Kuopiossa enemmän kuin Pekingissä.

”Opiskelu mummolassa on sujunut tosi hyvin, koska täällä on rauhallista ja saa pysyä yhdessä paikassa.”

Kavereihinsa Julia ja Casper ovat pitäneet yhteyttä netin avulla.

Kinnuset elävät kotikaranteenissa yli 70-vuotiaan mummonsa luona Kuopiossa.

Kinnuset elävät kotikaranteenissa yli 70-vuotiaan mummonsa luona Kuopiossa koronan vuoksi. © Timo Sihvo / Otavamedia

Mummo riskiryhmässä – muut karanteeninomaisissa oloissa

Kun hallitus antoi 16. maaliskuuta toimintaohjeen, jolla yli 70-vuotiaat velvoitettiin välttämään ihmiskontakteja. Eila, 74, saisi käydä kaupassa ja apteeksissa, mutta Katja on hoitanut ostokset mahdollisimman hiljaisina aikoina eikä Eila lähde nyt kotoaan muiden ihmisten pariin.

Katjakin pysyttelee mummolassa, eikä esimerkiksi tapaa Kuopiossa asuvaa siskoaan.

Mummo tekee koko väelle ruoan ja Julia kehuukin mummoa oikeaksi MasterChefiksi.

”Olen tosi onnekas, että minulla on tällainen anoppi. Ei tästä muuten tulisi mitään”, Katja sanoo.

Katja kaipaa jo kovasti aviomiestään, joka jäi Pekingiin. Aasiassa asuu myös esikoinen, Iiro, 21, joka opiskelee Tokiossa. Kuulumisia vaihdetaan liki päivittäin.

”Kysymys ei ole vain itsestä vaan myös toisista ihmisistä”

”Harmittaa etteivät ihmiset pääse tapamaan toisiaan ja heitä sairastuu niin paljon ympäri maailmaa. Uskon kuitenkin, että ratkaisu löydetään pian”, Julia miettii.

”Minua pelottaa, että jotkut ihmiset eivät ota koronaa tosissaan. Ei ole kysymys vain itsestä vaan myös toisista ihmisistä”, Casper muistuttaa.

Katjan mielestä Suomessa on havahduttu koronaan verkkaisesti.

”Kun tulimme tammikuussa lentokentälle maskit naamalla, ei ollut minkäänalaisia kuumemittauksia eikä niitä ole vieläkään.”

Katjan mukaan kovatkin rajoitukset niellään ehkä helpommin Kiinassa kuin Suomessa.

”Olemme oppineet sietämään siellä poikkeusoloja ja sopeutumaan ei niin kovin kivoihin olosuhteisiin, kun on esimerkiksi ilmansaasteita.”

Kukaan Kinnusten perhetuttu ei ole sairastunut koronaan Kiinassa.

Talvilomasta tuli kesäloma

Koronan tautitilanne on kehittynyt jättiläisvaltiossa jo parempaan suuntaan.

Tieto koulujen alkamisesta olisi Katjan signaali siitä, että Pekingiin on turvallista palata. Toisaalta hän uskoo Kiinan laittavan rajat kiinni Euroopan koronatilanteen vuoksi.

”Pekingiin ei edes pääse lentämään. Täytyy lentää johonkin ympärillä olevaan kaupunkiin ja joutua kahdeksi viikoksi karanteenikeskukseen. Me joutuisimme vielä kaikki eri huoneisiin johonkin vieraaaseen kiinalaiseen kaupunkiin. Ei kiitos”, Katja toteaa.

15 vuotta perheensä kanssa Pekingissä asunut Katja Kinnunen pitää mahdollisena, että heidän talvilomansa Ritisenlahdessa muuttuu vielä kesälomaksi. Hän uskoo, että palaa lastensa kanssa Kiinaan vasta syksyksi.

Koululla ei ole paluupakkoa ja lapset voivata ainakin näillä näkymin opiskella lukukauden loppuun etänä.

Lapset ovat ottaneet Suomi-vierailun pitenemisen ristiriitaisin tuntein. Koti-ikävä painaa heitäkin.

”En näe enää kavereita”, yläasteen päättävä Julia harmittelee.

Monet Julian luokkatovereista muuttavat Kiinasta tämän lukukauden jälkeen.

”Toivotaan, että täällä olisi kuukauden, kahden päästä sama tilanne kuin Kiinassa nyt”, Katja pohtii.

Lue myös: Pauliinan 9-vuotias poika sairastui koronaan – Näin salakavalasti koronavirus eteni perheessä: ”Taudin rajuus yllätti”

Lue myös: Koronakaranteeni teki keski-ikäisestä vanhuksen ja vei elämysmatkalle totalitarismiin

X