MS-tauti toi Saijan elämään kroonisen kivun, josta pahin terä lähtee juoksemalla: ”Myös ajatukset siirtyvät kivusta, tunnen juoksevani kipua pois”

Saija Sipeläinen hoitaa jatkuvaa hermokipua lääkkeettömästi liikunnalla. ”Juoksen 2–3 kertaa viikossa. Välillä jalkani sanovat 1,5 kilometrin jälkeen stopin, välillä voin juosta 10 kilometriä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Saija Sipeläiseen koskee eniten, hän lähtee tilanteesta pois kävelylle tai juoksulenkille.

Saija Sipeläinen hoitaa jatkuvaa hermokipua lääkkeettömästi liikunnalla. "Juoksen 2–3 kertaa viikossa. Välillä jalkani sanovat 1,5 kilometrin jälkeen stopin, välillä voin juosta 10 kilometriä."
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Hyvinkääläisen Saija Sipeläisen, 42, treenaamista puolimaratonille varjostavat MS-taudin mukanaan tuomat kivut ja tasapaino-ongelmat. Huonoina päivinä Saija tarvitsee kävellessään kepin. Silti Saija uskoo juoksevansa toukokuussa maratonin maaliin asti, sillä hyviä päiviä on paljon.

MS-tauti vei kivuttomat päivät tullessaan

”MS-tauti toi elämääni kivut 31-vuotiaana.

Minulla ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen yhtään kivutonta päivää. Kipujen voimakkuus aaltoilee taudin mukana tuoden elämääni huonompia ja parempia aikoja.

Kivut ovat jatkuvasti läsnä elämässäni myös parempina päivinä.

Ihoni on yliherkistynyt. Tuntuu kuin se olisi jatkuvasti haavoilla, joihin on kaadettu kirvelevää chilipulveria.

Kaikki kosketus sattuu, vaatteiden päällä pitäminen sattuu ja suihkussa käyminen sattuu.”

Fysioterapia auttoi enemmän

”Kaksi vuotta sairastumiseni jälkeen oikea puoleni halvaantui osittain. Luulin pitkään, etten pysty enää koskaan juoksemaan.

Menikin viitisen vuotta, ennen kuin pystyin taas ponnistamaan oikealla jalallani ylöspäin. Se vaati kuntoutuksen fysioterapiassa.

Jos olisin vaan jäänyt kotiin makaamaan, en juoksisi välttämättä vieläkään.

Uudelleen liikkeelle lähteminen vaati sisua, sillä kaaduin usein. Joudun edelleen käyttämään juostessa nilkkatukea oikeassa jalassa.”

Liikunta vie terän kivusta

”Jouduin jäämään hoitajan työstä eläkkeelle 34-vuotiaana.

Ennen eläkkeelle jäämistä minulla ei ollut tarpeeksi aikaa pitää itsestäni huolta, sillä kolmivuorotyö ja lapsiperhearki veivät voimani.

Töiden loputtua aloin keskittyä taisteluun kivuttomamman elämän puolesta.

Hoidan MS-taudin aiheuttamaa hermoperäistä kipua lääkkeettömästi, koska olen allerginen tautiin sopiville kipulääkkeille.

Hoitokeinoni ovat liikunta, sähköhoito ja kylmähoito. Lisäksi teen fyysisiä siedätysharjoituksia, joissa ärsytän ihoani eri materiaaleilla, jotta ihon tuntoaisti toimisi taas normaalimmin.

Liikunta vie kivusta sen pahimman terän.

Keho tuottaa endorfiineja liikkuessaan, mikä poistaa kipua. Myös ajatukset siirtyvät kivusta pois. Tunnen juoksevani kipua pois.

Olen harjoittelemassa toukokuun 19. päivä järjestettävään Helsinki City Runiin, joka on puolimaraton.

Juoksen 2–3 kertaa viikossa. Välillä jalkani sanovat puolentoista kilometrin jälkeen stopin, välillä voin juosta kymmenen kilometriä.

Olen osallistunut ennenkin juoksukilpailuihin. Joskus olen päässyt maaliin kävellen välillä ja juosten suurimman osan matkasta. Joskus auton on pitänyt hakea minut kesken radalta. Mukaani lähtee aina tukihenkilö.

Juokseminen on minulle tärkeää, koska sillä pystyn näyttämään itselleni, että pystyn sairaudesta huolimatta moniin asioihin.

Jos pääsen nyt maaliin, tämä on ensimmäinen juostu puolimaratonini.”

Kivun kanssa oppii elämään

”Minulle sanotaan usein, että en näytä kipupotilaalta, koska käytän huulipunaa ja hymyilen. Monikaan ei ymmärrä, että kipupotilas tottuu kipuun ja oppii elämään sen kanssa. Positiivinen ajattelukin auttaa kivunhallinnassa.

Olen ymmärtänyt, että nyt eläkkeellä itsestäni huolehtiminen on minun työni. Sivutyönäni opiskelen korumuotoilijaksi ja toimin tukihenkilönä muille sairastuneille.

Olen pudottanut viimeisen neljän vuoden aikana 48 kiloa painostani, kun olen liikkunut ja syönyt paremmin. Tämä siitä huolimatta, vaikka uskon, että suklaa on paras kipulääke.

En ole antanut taudin viedä voittoa elämästäni, sillä minulla on kuitenkin kaikki ihan hyvin.”

MS-tautiin lääkkeetöntä hoitoa

1. Tyypillisimpiä MS-taudin oireita ovat näön heikentyminen, raajan puutuminen ja heikkous sekä kömpelyys ja tasapaino-ongelmat.

2. Lääkehoidon rinnalla MS-tautia voi hoitaa myös liikunnalla, fysioterapialla, monipuolisella ravinnolla, riittävällä D-vitamiiniannoksella ja tupakoimattomuudella.

3. ”Taudinkulku on monimuotoinen, mutta osalla potilaista liikunnallinen toimintakyky pysyy pitkään hyvänä ja potilas voi jopa juosta maratonin”, kertoo neurologian erikoislääkäri Marja Niiranen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

X