Miehen jalka turposi kaksinkertaiseksi – kipu alkoi varoittamatta jalkapallokentän laidalla

Äänekoskelainen Mikko Huttunen, 37, sairastui keväällä jalkaruusuun. Kova kipu alkoi varoittamatta jalkapallokentän laidalla. Muutamassa kuukaudessa jalka on palautunut entisiin mittoihinsa.
Oireet – Tähän havahduin
Olin katsomassa jalkapallopeliä kentän laidalla, kun yhtäkkiä vasenta säärtäni alkoi pakottaa. Kipu tuli kuin salamana kirkkaalta taivaalta. Minusta tuntui kuin jalkaa olisi väännetty putkipihdeillä. Jalka muuttui tulipunaiseksi, ja sitä kuumotti valtavasti.
Kotona laitoin jalkaan rauhoittavaa voidetta, että saisin nukuttua. Yöllä heräsin kuumeiseen oloon, ja sitä olikin 39 astetta. Aamulla aloin etsiä tietokoneelta, että mikähän jalassa voisi olla. Aika pian tajusin, että oireeni sopisivat jalkaruusuun.
Diagnoosi: Ruusu jalassa
Menin terveyskeskukseen, koska oireet eivät helpottaneet. Jalka oli niin turvoksissa, että se olisi voinut kuulua vaikka norsulle. Lääkäri sanoi heti, että tämä on selvä ruusu.
Ruusuun tarvitaan ihorikko, jonka kautta bakteeri pääsee elimistöön. Minun tapauksessani haava löytyi varpaiden välistä. Se oli todennäköisesti sienen aiheuttama. Ja sen takia sain ruusun jalkaan.
Näin jalkaan tullutta ruusua hoidettiin
Minulle määrättiin vahvat antibiootit bakteerin häätämiseksi. Muuten riskinä olisi saada sydänlihas- tai munuaistulehdus, tai pahimmassa tapauksessa jalkaan voisi tulla kuolio. Kyseessä ei siis ollut mikään pieni tulehdus.
Kävin neljänä päivänä terveyskeskuksessa, jossa sain pistoksena antibioottia. Kolmantena päivänä aloin syödä lisäksi tablettimuotoista antibioottia. Jossain vaiheessa lääkäri meinasi ottaa minut osastolle, että olisin saanut suonensisäistä lääkitystä, mutta sitten turvotus alkoikin laskea ja sain sairastaa kotona.
Lisäksi varpaanvälin haava piti hoitaa kuntoon.
Kylmä haude auttoi turvotukseen ja turrutti kipua. Myös makuuasento ja jalan kohoasento helpottivat tukalaa oloa. Kun laskin jalan alas, se alkoi heti turvota. Pahimmillaan sääri turposi lähes kaksinkertaiseksi. Paine ja kipu olivat silloin aivan sietämättömät.
Minulla oli viikon verran kova kuume. Hoitona oli lepoa. En tosin olisi pystynyt mihinkään lähtemäänkään, koska mitkään kengät tai housut eivät mahtuneet jalkaan. Joitain pakollisia hommia hoidin crocsit jalassa.
Lue myös: Onko ruusu vaarallinen? Asiantuntijalääkäri vastaa ruusua koskeviin kysymyksiin
Tässä ja nyt
Viikon kuluttua alkoi käänne parempaan, kun turvotus alkoi laskea. Lääkäri piirsi ruusun ympärille rajat, että pystyimme seuraamaan sen pienentymistä.
Ruusun aiheuttama kipu oli niin kova, etten toivo sitä pahimmalle vihamiehellenikään. Se lamaannutti välillä kokonaan, vaikka söin myös särkylääkkeitä. Lisäksi sääreen tuli vesikelloja. Kun säären turvotus helpotti, se valui osittain nilkkaan.
Jalka oli pitkään kosketusarka. Kun lapset hyppivät sohvalla päälleni ja joku osui jalkaan, silmissä sumeni.
Aika pian läntti alkoi pienentyä ja vesikellot muuttuivat ruviksi.
Pari viikkoa lääkkeen aloittamisen jälkeen lenkkarit mahtuivat jalkaan ja pääsin jalkapallokentälle tuomaroimaan pelejä.
Mitään jäykkyyttä tai muutakaan oiretta jalkaani ei jäänyt. Vähän minua pelottaa se, että ruusu jalassa uusiutuu, sillä se on ruusussa mahdollista. Silloin parantuminen voi kestää kauemmin.
Ruusu on bakteeritauti, jonka aiheuttaa tavallisesti A- tai G-ryhmän beetamonolyyttinen streptokokki. ”Ruusua hoidetaan levolla, mikrobilääkkeillä, ja joskus se vaatii sairaalahoitoa”, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Sari Halonen sanoo. Ensisijainen lääkitys on penisilliini. Lääkäri voi seurata ruusun kehittymistä myös piirtämällä ihoon tulehdusalueen ympärille rajat, jolloin sen muuttumista on helppo seurata. Ensimmäisen ruusun hoitoaika on 2−3 viikkoa. Jos hoito ei auta ja ruusu uusiutuu, hoito kestää jopa kuusi viikkoa.Bakteerin aiheuttama ruusu